Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 μίλησε ο Θανάσης Κοντογεώργης, γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης και τοποθετήθηκε επί της κριτικής που ασκείται στη ΝΔ για τη συμπερίληψη του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτιά της, λέγοντας: «Ο κ. Καραμανλής από την πρώτη στιγμή ανέλαβε, και αυτό νομίζω ότι πρέπει να του το πιστώσουμε, την πολιτική ευθύνη γι' αυτή την τραγωδία, την αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Από κει και πέρα, ο χρόνος των εκλογών έχει προσδιοριστεί για μετά το Πάσχα. Αυτές είναι αποφάσεις, η κατάρτιση των ψηφοδελτίων είναι ευθύνη του πρωθυπουργού, του προέδρου του κόμματος. Επομένως, αυτή τη στιγμή νομίζω ότι δεν έχουμε να πούμε κάτι παραπάνω και όλα αυτά θα ιδωθούν».

Εν συνεχεία, ανέφερε πως «στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου καταλαβαίνω ότι υπάρχει ενδιαφέρον γι’ αυτό το θέμα, νομίζω όμως ότι οι προτεραιότητες αυτή τη στιγμή είναι συγκεκριμένες. Αυτά τα θέματα θα λυθούν όταν προκύψει και ο εκλογικός χρόνος. Δεν είναι πολύ μακρινός, αλλά ούτε και κοντινός. Όταν προκύψει ο εκλογικός χρόνος, νομίζω, τότε θα δοθούν απαντήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα».

Χρονικό πλαίσιο εκλογών

Ειδικά ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ερωτηθείς ο κ. Κοντογεώργης, δήλωσε πως ο πρωθυπουργός έχει προσδιορίσει το χρονικό πλαίσιο των εκλογών και πως θα γίνουν εντός της άνοιξης. «Ο προγραμματισμός δεν έχει αλλάξει ως προς αυτό. Επομένως, μετά το Πάσχα πλησιάζει ο χρόνος για τις εκλογές και τότε, πέραν ενός απολογισμού που θα γίνει από την κυβέρνηση σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει, προφανώς και οι πολίτες με βάση την προγραμματική πρόταση την επόμενη μέρα θα αποφασίσουν ποιος θέλει να ηγηθεί του κοινού μας μέλλοντος», συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα εάν θα προσέλθει ο πρώην υπουργός κ. Καραμανλής στη Βουλή, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς για την παρουσία του, ο κ. Κοντογεώργης επισήμανε ότι «υπάρχει μια διαδικασία, την οποία με επιστολή του κίνησε ο εκτελών χρέη υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, κ. Γεραπετρίτης. Θα υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση στη Βουλή και βέβαια θεωρώ ότι ο κ. Καραμανλής έχει τοποθετηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο θέμα αυτό, είναι βουλευτής της ΝΔ και πιστεύω ότι θα προσέλθει, προκειμένου και εκείνος με τη σειρά του να παρουσιάσει όλα όσα τον αφορούν γι' αυτή την περίοδο, σε σχέση βέβαια με όσα τραγικά έχουν συμβεί αυτές τις μέρες».

Επανεκκίνηση σιδηροδρόμων

Αναφορικά με την επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων, ο κ. Κοντογεώργης επισήμανε ότι προτεραιότητα και υποχρέωση της κυβέρνησης στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λήξη της θητείας της είναι «να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να επισπεύσουμε όσες διαδικασίες μπορεί να εξασφαλίσουν την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους και βέβαια να βελτιώσουμε όσα πράγματα μέχρι τώρα δεν είχαν βελτιωθεί».
«Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός πριν από λίγες μέρες. Η επιδίωξη είναι τις επόμενες εβδομάδες να επανεκκινήσει ο σιδηρόδρομος με μεγαλύτερη ασφάλεια. Υπάρχει ήδη ανακοίνωση σε σχέση με την παρουσία δύο σταθμαρχών στους σταθμούς. Προφανώς υπάρχει ένας εξορθολογισμός των δρομολογίων προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα κατάσταση. Η δική μας υποχρέωση είναι αυτή και ταυτόχρονα βέβαια να προχωρήσει και το σύστημα της τηλεδιοίκησης. Γνωρίζουμε, και νομίζω πλέον από τον δημόσιο διάλογο έχει αναδειχθεί, τι είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, εννοώ και πριν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τι έγινε αυτά τα τέσσερα χρόνια και τι πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό το σύστημα τηλεδιοίκησης, που, αν υπήρχε, όντως θα είχε αποφευχθεί αυτό το τραγικό, μοιραίο δυστύχημα. Επομένως, εμείς προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και προφανώς οι πολίτες θα κρίνουν και αυτό μαζί με τα υπόλοιπα», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Κοντογεώργης.