Mακριά από την προεκλογική ελληνική πραγµατικότητα πέρασε το τριήµερο της Καθαράς ∆ευτέρας ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης βρέθηκε στη Βοστώνη, προσκεκληµένος δύο κορυφαίων πανεπιστηµίων, προκειµένου να µιλήσει για το χαρτοφυλάκιό του.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, επέστρεψε στις αίθουσες όπου έκανε τις µεταπτυχιακές του σπουδές. Αυτήν τη φορά, όµως, βρισκόταν πίσω από την έδρα, µιλώντας σε φοιτητές για το πώς µια χώρα µε µεγάλες εκκρεµότητες υλοποιεί µε γρήγορα και σταθερά βήµατα µια εµπροσθοβαρή και ιδιαίτερα φιλόδοξη ψηφιακή στρατηγική.

Και βέβαια, πέρα από τα διδακτικά καθήκοντα, είχε την ευκαιρία να πραγµατοποιήσει συναντήσεις εντός και εκτός ακαδηµαϊκής κοινότητας. Προτού περάσει τις πύλες των πανεπιστηµίων, ο υπουργός ξεκίνησε την παραµονή του στις ΗΠΑ µε µια συνάντηση µε έντονους συµβολισµούς, καθώς επισκέφτηκε τον Μάικλ ∆ουκάκη.



Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 1988 αποτελεί εµβληµατική προσωπικότητα για την πολιτεία της Μασαχουσέτης αλλά και για την ελληνική Οµογένεια γενικότερα. Στη συνάντησή τους οι δύο άνδρες εστίασαν στο παρόν και το µέλλον της Ελλάδας. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. ∆ουκάκης όχι µόνο έδειξε µεγάλο ενδιαφέρον για την πρόοδο της χώρας, αλλά και ότι παραµένει άριστος γνώστης ακόµα και λεπτοµερειών σε εσωτερικά ζητήµατα της Ελλάδας.


Σειρά είχε το MIT, όπου ο κ. Πιερρακάκης πραγµατοποίησε το (δεύτερο) µεταπτυχιακό του στην Τεχνολογική Πολιτική.

Συγκεκριµένα, βρέθηκε στο MIT Media Lab, µια «αυλή των τεχνολογικών θαυµάτων», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος σε ανάρτησή του. Σε ένα περιβάλλον όπου αναπτύσσονται και δοκιµάζονται τεχνολογίες αιχµής, µε εφαρµογή σε όλους τους τοµείς της καθηµερινότητας, ο κ. Πιερρακάκης είχε συζητήσεις για τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις.

Εκεί βρισκόταν και η διευθύντρια του MIT Media Lab, Dava Newman, η οποία υπήρξε καθηγήτριά του και έχει διατελέσει αναπληρώτρια διευθύντρια της NASA. Επόµενος σταθµός ήταν το πανεπιστήµιο Tuft s, όπου ο υπουργός έδωσε την πρώτη από τις διαλέξεις του για την πρόοδο του ψηφιακού µετασχηµατισµού στην Ελλάδα.

Μάλιστα, το συγκεκριµένο πανεπιστήµιο διαθέτει έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, που φέρει το όνοµα του Κωνσταντίνου Καραµανλή, δίνοντας την ευκαιρία στον Κ. Πιερρακάκης να χρησιµοποιήσει αρκετές αναλογίες του «ελληνικού θαύµατος» της δεκαετίας του 1950, αλλά και της Μεταπολίτευσης, στις σηµερινές προκλήσεις, µιλώντας για το «πνεύµα του “γίνεται”», που χαρακτήριζε το αποτύπωµα του Εθνάρχη στη σύγχρονη πολιτική ιστορία.


ΥΠΟ∆ΕΙΓΜΑ

Η δεύτερη διάλεξη του υπουργού δόθηκε στις αίθουσες του Harvard Kennedy School, και µάλιστα στο πλαίσιο του ίδιου µεταπτυχιακού προγράµµατος που είχε παρακολουθήσει εκείνος το 2005: τη δηµόσια πολιτική. Ο Κ. Πιερρακάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο πώς το πρόγραµµα ψηφιακού µετασχηµατισµού της Ελλάδας αποτέλεσε υπόδειγµα αλληλουχίας σωστών πολιτικών αποφάσεων και αυτό µεταφράστηκε στην πράξη σε ένα κράτος φιλικότερο προς τον πολίτη και αποτελεσµατικότερο.

Για το ίδιο θέµα µίλησε και στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών του Harvard, το οποίο στην πρόσκλησή του χαρακτήρισε το ελληνικό πρόγραµµα ψηφιοποίησης ως «ιστορική και συστηµατική προσπάθεια».

Πέρα, όµως, από την πρόσκληση να διδάξει τους φοιτητές ενός από τα διασηµότερα πανεπιστήµια διεθνώς, το Harvard επιφύλαξε άλλη µία ξεχωριστή τιµή στον Κυριάκο Πιερρακάκη, καθώς του ζήτησε να υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών, που περιλαµβάνει τις υπογραφές αρχηγών κρατών και ευρύτερα επιφανών προσώπων.

Για παράδειγµα, η σελίδα µε την υπογραφή του Έλληνα υπουργού βρίσκεται λίγες σελίδες µετά από αυτήν της πριγκίπισσας της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης επισκέφθηκε τις ΗΠΑ. Εξάλλου, το περασµένο καλοκαίρι είχε βρεθεί στην Ουάσινγκτον, όπου υψηλόβαθµοι αξιωµατούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έδειξαν µεγάλο ενδιαφέρον για το πώς η Ελλάδα ψηφιοποίησε µε ταχύτητα δοµές του κεντρικού κράτους, υλοποιώντας το όραµα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με τον τρόπο αυτόν, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιµα πρόσωπα της Ελλάδας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τόσο χάρη στις σπουδές του εκεί όσο και -κυρίως- λόγω του έργου του στην Ελλάδα.



*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 04/03/2023
Το ταξίδι του Κυριάκου Πιερακάκη στις ΗΠΑ