Σφοδρή είναι η πολίτικη σύγκρουση μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Στη Βουλή προκλήθηκε ένταση για την επιστολή που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δικαιοσύνη ζητώντας να επισπευτούν οι διαδικασίες διερεύνησης για το δυστύχημα στα Τέμπη. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει βολές εναντίον της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι η πρόσληψη του σταθμάρχη ήταν εξ αρχής παράνομη και έγινε με φωτογραφικές διατάξεις του πρώην υπουργού Μεταφορών με την κυβέρνηση να απαντά ότι όλα έγιναν νόμιμα.

Επιστολή Μητσοτάκη στον Ντογιάκο

Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία ζητά την απόλυτη προτεραιοποίηση της ποινικής διερεύνησης του δυστυχήματος στα Τέμπη, προκαλεί ήδη την ενεργοποίηση των δικαστικών αρχών της Λάρισας και είναι θέμα χρόνου ο φάκελος να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

 «Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων ακόμα περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από τη διοικητική και τεχνική άποψη».

 Η επισήμανση μάλιστα του πρωθυπουργού στον Ισίδωρο Ντογιάκο ότι το πόρισμα της ειδικής επιτροπής θα καταστεί και αυτό μέρος της δικογραφίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία μιλά εκ νέου για κυβερνητική παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

 «Αφού διόρισε μόνος του μία Επιτροπή που θα ελέγξει την κυβέρνησή του, τώρα υποδεικνύει εμμέσως στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταστήσει μέρος της δικογραφίας το πόρισμα των εκλεκτών του», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Κόντρα και για την πρόσληψη του σταθμάρχη

Κόντρα ξέσπασε και για την πρόσληψη του 59χρονου σταθμάρχη της Λάρισας, με τον τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για ρουσφετολογική πρόσληψη μετά από υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παράκαμψε το ηλικιακό όριο των 48 ετών που έθετε ο εσωτερικός κανονισμός του ΟΣΕ  με τον οποίο έγινε η μετάταξή του.

 Μάλιστα στο ΦΕΚ με ημερομηνία 30 Ιουνίου του 2022 του υπουργείου Εσωτερικών, προκύπτει ότι η αίτηση του σταθμάρχη είχε γίνει στις 13 Απριλίου με τη μετάταξή του να οριστικοποιείται στις 25 Μαΐου από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας στον ΟΣΕ.

 Το ΦΕΚ Βορίδη παραπέμπει μάλιστα στο ΦΕΚ Καραμανλή για τον εσωτερικό κανονισμό του ΟΣΕ με το οποίο ο πρώην υπουργός Μεταφορών, πέντε ημέρες μετά την έγκριση της μετάταξης, άλλαζε τον κανονισμό επιτρέποντας τις μετατάξεις εξαιρώντας την προϋπόθεση της ηλικίας.

 «Πώς τοποθετήθηκε σε μία κομβική θέση παρανόμως, ενώ το όριο ηλικίας δεν του το επέτρεπε; Τι κρύβεται πίσω από τη φωτογραφική υπουργική απόφαση;», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.

 «Τι είδους πολιτική παρέμβαση όταν έχουν κάνει αίτηση μόνο 2; Το όριο ηλικίας δεν είναι όριο εργασίας», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

 Στο κάδρο της τοποθέτησης του 59χρονου στο σταθμαρχείο της Λάρισας μπαίνει και ο περιφερειακός διευθυντής του ΟΣΕ, ο οποίος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αποκαλύπτει ότι ήταν συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ.

 «Άρα λοιπόν μου λέτε ότι ένας αρχισυνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ έκανε ρουσφέτι σε έναν υπουργό της ΝΔ».

 «Είναι εγκληματική η αδράνεια στην υλοποίηση αυτής της σύμβασης διότι γνωρίζουν όλοι πάρα πολύ καλά ότι ο ΟΣΕ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει πολύ λιγότερο προσωπικό», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 «Ο λαός καταλαβαίνει ποιες κυβερνήσεις υπήρξαν διαδοχικά οι “σταθμάρχες” αυτής της πολιτικής, που θυσιάζει την ασφάλεια και τη ζωή επιβατών και εργαζομένων στο βωμό της μείωσης του κόστους και τελικά των κερδών του επενδυτή», λέει το ΚΚΕ.

 Κόντρα ξέσπασε και στη Βουλή με αφορμή τις απουσίες των μαθητών που μετέχουν στα συλλαλητήρια για την τραγωδία των Τεμπών.

 «Οι απουσίες θα καταγραφούν ή όχι; Δεν πενθείτε μόνο εσείς, πενθούν και τα παιδιά», ρώτησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, με τη βουλευτή της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα να απαντά:

 «Είναι ντροπή σας που δε ζητήσατε μια συγγνώμη όταν κάηκαν ζωντανοί 100 άνθρωποι» και τον Νίκο Φίλη να ανταπαντά:

 «Τέτοια αθλιότητα στη Βουλή συμψηφισμών νεκρών; Ντροπή σου».