Το απόγευμα της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιστρέψει από την ομιλία του σε συνέδριο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και έβαζε τις τελευταίες «πινελιές» στην προετοιμασία της επίσκεψης που είχε προγραμματίσει την επόμενη ημέρα στη Θεσσαλονίκη. Αργά το βράδυ άλλαξαν όλα, με τρόπο δραματικό. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες πληροφορίες για τη σύγκρουση των τρένων έξω από τη Λάρισα και έκαναν ήδη λόγο για πολύ σοβαρό δυστύχημα, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

Εχοντας διαχειριστεί μια σειρά από μείζονες κρίσεις, από την υβριδική απειλή στον Εβρο μέχρι το παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο με το «Ορούτς Ρέις» και από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι τις μεγάλες πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη και Βόρεια Εύβοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε πλέον πολύ καλά τη σημασία της ταχείας, συντονισμένης και αποτελεσματικής αντίδρασης. Ο ίδιος ενημερωνόταν διαρκώς όλη τη νύχτα για τη διπλή επιχείρηση -διάσωσης των επιζώντων και περίθαλψης των τραυματιών- και έθεσε τον κεντρικό κρατικό μηχανισμό σε συναγερμό: Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ήταν στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, όπου πήγε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ενώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. βρισκόταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, και στις δύο πόλεις που υποδέχονταν στα νοσοκομεία τους τραυματίες, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη, μετέβησαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, αντίστοιχα.

«Η κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή συνιστά οργανωτικό υπόδειγμα, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει», επεσήμανε την επομένη, μιλώντας στα «Π», συνεργάτης του πρωθυπουργού. Μέσα στην πρώτη μία ώρα από το δυστύχημα είχαν ανοίξει εκτάκτως τα νοσοκομεία Λάρισας και Κατερίνης (το Πανεπιστημιακό της Λάρισας εφημέρευε ούτως ή άλλως), ενεργοποιήθηκε η 1η Στρατιά, που εδρεύει στη Λάρισα, είχαν φτάσει 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο σημείο της τραγωδίας, ενώ εκεί μετέβη λίγο μετά τις 2 π.μ. και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος».

Η ενημέρωση των πολιτών κρίθηκε ότι έπρεπε να γίνεται αρμοδίως από το Πυροσβεστικό Σώμα και τον εκπρόσωπό του, με την πρώτη να πραγματοποιείται περί τις 3 τα ξημερώματα και στη συνέχεια να ακολουθούν κι άλλες. Ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τους συμβούλους και συνεργάτες του να βρίσκονται όλοι στα γραφεία τους στο Μέγαρο Μαξίμου από τις 6.30 το πρωί της Τετάρτης. Μετά τις 7.00 έγινε η καθιερωμένη πρώτη σύσκεψη της ημέρας, ο λεγόμενος «πρωινός καφές», σε πολύ βαρύ κλίμα, όπου εξετάστηκαν συνοπτικά όλες οι παράμετροι της τραγωδίας και οι επόμενες κινήσεις, με την προτεραιότητα να εξακολουθεί να δίνεται, όπως από την πρώτη στιγμή, στη διάσωση και την περίθαλψη. Εκεί αποφασίστηκε να μεταβεί ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, και μάλιστα άμεσα, στον τόπο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, για να δει από κοντά τι ακριβώς είχε συμβεί, αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό και συνομίλησε με συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων. Συνεργάτης του πρωθυπουργού μάς μετέφερε στη συνέχεια τη συγκινησιακή του φόρτιση, αλλά και την εντύπωση που του έκανε η αξιοπρέπεια των ανθρώπων με τους οποίους μίλησε, που μόλις είχαν μάθει ότι είχαν χάσει τους στενούς τους συγγενείς στο δυστύχημα αυτό. Μάλιστα, σε «κλειστές» συνομιλίες στο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτες του ότι ήταν τέτοια η ένταση και η συναισθηματική φόρτιση των στιγμών που είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την έλλειψη ενσυναίσθησης από την τότε κυβέρνηση που είχε ακολουθήσει την καταστροφή στο Μάτι, το καλοκαίρι του 2018.

Συνάντηση

Στη Λάρισα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον Κώστα Καραμανλή, που είχε μεταβεί και εκείνος νωρίτερα στο σημείο της τραγωδίας. Αμέσως μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον πρωθυπουργό και του μετέφερε την απόφασή του να υποβάλει την παραίτησή του. «Κάνεις το σωστό», του απάντησε εκείνος, αν και είχε ήδη διαμορφώσει την αντίληψη ότι με βάση όλες τις μέχρι τότε διαθέσιμες πληροφορίες το κύριο αίτιο της τραγωδίας ήταν το ανθρώπινο λάθος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής έλαβε την απόφαση της παραίτησης στα Τέμπη όταν είδε από κοντά τις εικόνες του δυστυχήματος και συνομίλησε με τους πυροσβέστες. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό ξανά, όταν και οι δύο ήταν στον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, και τον ενημέρωσε για το περιεχόμενο της δήλωσης που θα έκανε λίγο μετά.

Το σύντομο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, αλλά και η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας οδήγησαν τον Κ. Μητσοτάκη να καταλήξει γρήγορα στην επιλογή του Γιώργου Γεραπετρίτη για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Ο υπουργός Επικρατείας ούτως ή άλλως γνωρίζει σε βάθος το κυβερνητικό έργο στο σύνολό του, ενώ μπορούσε να φέρει με ταχύτητα εις πέρας την τριπλή αποστολή, να συσταθεί δηλαδή άμεσα επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση των αιτίων, να προχωρήσει το έργο σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης (που εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί κατά 70%) και να υλοποιηθούν άλλα μέτρα, που θα εγγυώνται την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών στον ενδιάμεσο χρόνο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 4 Μαρτίου 2023