Μέσω του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση, η οποία αφορά στη δημόσια μετανοσηλευτική φροντίδα τραυματιών μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου. 

Σε αυτήν αναζητεί ευθύνες για το δυστύχημα και διερωτάται αν έχει οργανωθεί το Σύστημα Υγείας στη διάσταση και της ψυχικής αποκατάστασης των ασθενών μετά την επούλωση των τραυμάτων τους. 

Η επίκαιρη ερώτηση του ΜέΡΑ25

«Με μεγάλη θλίψη, οργή και ανησυχία παρακολουθούμε το κουβάρι των κρατικών και κυβερνητικών ευθυνών που ξετυλίγεται γύρω από το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Και όσο μας οργίζει ο αδόκητος χαμός τόσων νέων ανθρώπων, τόσο μας ανησυχεί η νοσηλεία και μετανοσηλευτική φροντίδα των τραυματιών, μέσα σε ένα διαλυμένο, απαξιωμένο, υποστελεχωμένο, υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο καθίσταται επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών, όπως πολλαπλώς έχει καταγγείλει το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Η εμπειρία και οι μαρτυρίες των επιζώντων εγκαυματιών της πυρκαγιάς στο Μάτι, οι οποίοι δημοσίως καταγγέλλουν την εγκατάλειψη από την πολιτεία, παρά τις όποιες υποσχέσεις, στον μακρύ και πολυέξοδο δρόμο της αποθεραπείας τους, η ελλιπής στελέχωση και η διαρκής υποχρηματοδότηση των μόλις δύο δημόσιων κέντρων αποκατάστασης, τα οποία βρίσκονται και τα δύο στην Αθήνα, αλλά και η ανεπαρκής ψυχοκοινωνική στήριξη των επιζώντων δυστυχημάτων και των οικογενειών των θυμάτων, στα ελάχιστα νοσοκομεία που αυτή προσφέρεται, δεν μας επιτρέπουν να ολιγωρήσουμε.

Προσφάτως, νομοθετήθηκε το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών, αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησαν οι εγκαυματίες από το Μάτι. Δυστυχώς, η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν είναι ευκρινής ως προς τις διαδικασίες που θα ακολουθεί ο ΕΟΠΠΥ και ποια είναι τα κριτήρια προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των δαπανών αποκατάστασης, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Και δεν βρίσκεται εκτός της πλήρους φροντίδας των τραυματιών και των οικογενειών των θυμάτων η απαίτηση για υλική αποζημίωση και η πρόβλεψη για την επαγγελματική αποκατάσταση όσων θα ολοκληρώσουν την αποθεραπεία τους. Δεν αρκεί η δημόσια δαπάνη για τις κηδείες των θυμάτων, αν δεν συνοδεύεται από δημόσια δαπάνη για την υγεία και την αποκατάσταση των επιζώντων.

Ερωτάται ο υπουργός...

Έχετε οργανώσει, στελεχώσει, χρηματοδοτήσει τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες και μακροχρόνιες ανάγκες των επιζώντων τραυματιών του δυστυχήματος; Έχετε σκοπό να δεσμεύσετε το απαιτούμενο ποσό από τον Προϋπολογισμό;

Σκοπεύετε να εκδώσετε απόφαση στην οποία θα προβλέπεται η επαγγελματική αποκατάσταση όσων είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία και η απαιτούμενη χρηματική αποζημίωση, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της μετανοσηλευτικής φροντίδας οι επιζώντες και να στηριχτούν οι οικογένειες των θυμάτων;».