«Η Ελλάδα έχει τις υποδοµές, την τεχνογνωσία και την αποφασιστικότητα να αντιµετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόµενο νέο µεγάλο µεταναστευτικό ρεύµα», τονίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος αποκαλύπτει για πρώτη φορά µε αριθµούς την πραγµατικότητα για τους πρόσφυγες και µετανάστες που διαµένουν προσωρινά ή µόνιµα στη χώρα µας και θέτει τρεις προκλήσεις στην Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό.

∆ιοργανώσατε στην Αθήνα το 2ο Border Conference, µε παρουσία πολλών υπουργών της Ε.Ε. Τι ακριβώς συζητήσατε και τι ζητά η Ελλάδα από τα άλλα κράτη της Ε.Ε. όσον αφορά τη διαχείριση του Μεταναστευτικού;

Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει πως το Μεταναστευτικό δεν είναι εθνικό, αλλά ένα υπερεθνικό ζήτηµα. Είµαστε ιδρυτές των MED5 και συνιδρυτές της πρωτοβουλίας του Βίλνιους για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώσαµε τη 2η Ευρωπαϊκή ∆ιάσκεψη για τη ∆ιαχείριση των Συνόρων, όπου και βρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών χωρών της Ε.Ε., των χωρών του ΕΟΧ, επίτροποι και επικεφαλής ευρωπαϊκών οργανισµών, όπως του Frontex και της Europol. Συζητήσαµε για την αναγκαιότητα συλλογικών αποφάσεων για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και των επιστροφών. Οπως τόνισα, είναι σαφές ότι ένα νέο Σύµφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο είναι απαραίτητο. Θα πρέπει να αντιµετωπίζει τρεις προκλήσεις: Να περιορίσει παράτυπες αφίξεις, να εξασφαλίσει αλληλεγγύη µεταξύ των κρατώνµελών και να παρέχει νόµιµες οδούς για ανθρωπιστικούς και εργασιακούς σκοπούς. Ανακτήσαµε τον έλεγχο του Μεταναστευτικού και αυτό αναγνωρίζεται από τους εταίρους µας. Ωστόσο, δεν αρκεί. Χρειάζονται άµεσα συλλογικές αποφάσεις.

mitarakis
Πόσο πιθανό βλέπετε ένα µεγάλο µεταναστευτικό κύµα από την Τουρκία και τη Συρία λόγω του µεγάλου σεισµού;

Πώς σκοπεύετε να το διαχειριστείτε; Το Μεταναστευτικό ως ζήτηµα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Ενας παράγοντας που µπορεί να φέρει αύξηση των µεταναστευτικών ροών είναι και οι φυσικές καταστροφές. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη αποδείξαµε αυτά τα τρία χρόνια πως στεκόµαστε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζηµιές από τις γεωπολιτικές εξελίξεις ή από φυσικές καταστροφές, µε χαρακτηριστικότερο παράδειγµα τον πόλεµο στην Ουκρανία. Η χώρα µας έχει πλέον τις υποδοµές, την τεχνογνωσία αλλά και την αποφασιστικότητα να αντιµετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση παρουσιαστεί. Μέχρι στιγµής, ωστόσο, δεν έχει παρατηρηθεί κινητικότητα προς τα χερσαία ή τα θαλάσσια σύνορά µας.

Πιστεύετε στη λεγόµενη «διπλωµατία των σεισµών»; Πόσο ρεαλιστική είναι η προοπτική να έρθουν πιο κοντά Ελλάδα και Τουρκία µετά τις τελευταίες εξελίξεις;

Η Ελλάδα έχει απέναντί της έναν ανήσυχο γείτονα. Το 1999 και οι δύο χώρες ήρθαµε αντιµέτωπες µε καταστροφικούς σεισµούς, που δηµιούργησαν µια γέφυρα φιλίας και αλληλεγγύης, η οποία δυστυχώς δεν κράτησε αρκετά. Σήµερα, 24 χρόνια αργότερα, βλέπουµε πως η Ελλάδα έτεινε άµεσα χείρα βοηθείας στην Τουρκία. Με χαρά και ικανοποίηση είδαµε την τουρκική κυβέρνηση να µιλάει για νέα σελίδα στις σχέσεις της µε την Ελλάδα, κάτι το οποίο το επιθυµούµε και εµείς ως χώρα, πάντα υπό τη σκέπη του ∆ιεθνούς ∆ικαίου. Ωστόσο, η Αγκυρα έχει πολλάκις εκφράσει τις επιδιώξεις της, τις οποίες και απορρίπτουµε, και δεν προβλέπω πως σκοπεύει να εγκαταλείψει τη συγκεκριµένη ρητορική.

Πόσοι µετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήµερα στη χώρα µας και πόσο εφικτή είναι η λεγόµενη ενσωµάτωσή τους;

Οι διαµένοντες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στις 33 δοµές στη χώρα είναι λιγότεροι από 14.336. Την ίδια ώρα, συνολικά τον Ιανουάριο του 2023 διαµένουν νόµιµα στην Ελλάδα 749.203 µετανάστες. Εξ αυτών το 30% είναι πολίτες Ε.Ε. και οµογενείς, το 62% πολίτες τρίτων χωρών µε άδεια διαµονής και το 8% δικαιούχοι διεθνούς προστασίας. Ο όρος «ενσωµάτωση», ξέρετε, κ. Παπαχλιµίντζο, περιλαµβάνει πολλά. Εµείς θέσαµε ως στόχο όχι µόνο την αντιµετώπιση της παράνοµης µετανάστευσης, αλλά και τον καθορισµό ενός σύγχρονου πλαισίου για τη νόµιµη µετανάστευση, σύµφωνα πάντα µε τις ανάγκες της ελληνικής οικονοµίας και τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Εξ ου και προχωρήσαµε σε διµερείς συµφωνίες µε Μπανγκλαντές και Αίγυπτο για εργατικά χέρια, χωρίς να παραχωρείται µόνιµη άδεια διαµονής, ενώ θεσπίζουµε και τα απαραίτητα εργαλεία, έτσι ώστε να προσελκύσουµε στη χώρα µας εξειδικευµένο προσωπικό.

Μια σειρά από κλάδοι, όπως ο αγροτικός και ο ξενοδοχειακός, ζητούν να διευκολυνθεί η έλευση µεταναστών, για να λυθεί το πρόβληµα που αντιµετωπίζουν µε την έλλειψη εργατικού δυναµικού. Τι σχεδιάζετε να κάνετε;

Αυτός είναι και ο στόχος του νέου Κώδικα Μετανάστευσης, τον οποίο και επεξεργαζόµαστε: Ενα σύγχρονο πλαίσιο µέσα από γρήγορες, ψηφιακές διαδικασίες. Η έλλειψη που αναφέρετε δηµιουργήθηκε επειδή µειώθηκε η παράνοµη µετανάστευση στη χώρα µας. Είναι το αποτέλεσµα της δουλειάς που έχει γίνει τα τρία τελευταία χρόνια, καθώς έφυγαν από τη χώρα µας περισσότεροι µετανάστες από αυτούς που ήρθαν. Αλλωστε, στόχος µας δεν είναι να καλύπτονται από τη µαύρη εργασία. Εµείς είµαστε υπέρ της µετανάστευσης µε όρους.

«Θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση»

Στις προσεχείς εκλογές, η Νέα ∆ηµοκρατία θα επιδιώξει τις συναινέσεις για µια κυβέρνηση συνεργασίας ή είναι µονόδροµος οι δεύτερες κάλπες; ∆εν υπάρχει κόµµα µε το οποίο θα µπορούσατε να συνεργαστείτε µετεκλογικά;

Η Νέα ∆ηµοκρατία, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, αναζητά καθαρή εντολή διακυβέρνησης, για να µπορεί να αντιµετωπίσει προκλήσεις και προβλήµατα δίχως να εξαρτάται από µικροπολιτικές επιδιώξεις. Τον λόγο, ωστόσο, τον έχει ο ελληνικός λαός. Εάν αυτός κρίνει πως το καλύτερο για τη χώρα είναι µια κυβέρνηση συνεργασίας, τότε µε βάση τα προγράµµατά µας η Ν.∆. ως πρώτο κόµµα θα επιδιώξει τον σχηµατισµό του καλύτερου δυνατού σχήµατος. Το αφήγηµα για συνεργασία είναι µια τακτική που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να προκαταλάβει την ήττα του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα συγκεκριµένο πλάνο, το οποίο έβγαλε τη χώρα από µια βαθιά κρίση -όπου την είχε βυθίσει ο κύριος Τσίπρας-, αντιµετώπισε επιτυχηµένα πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως η πανδηµία, και στόχος είναι τη νέα τετραετία να χτίσουµε στις βάσεις που θεµελιώσαµε.