Με συγκεκριµένη στόχευση απέναντι σε συγκεκριµένες οµάδες πολιτών αναπτύσσεται η προεκλογική στρατηγική της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να εξασφαλίσει στην πορεία προς τις κάλπες την εµπιστοσύνη όσο το δυνατόν µεγαλύτερου µέρους του εκλογικού σώµατος.

Επιδίωξη του κεντρικού «γαλάζιου» επιτελείου δεν είναι µόνο «να κερδίσει ψήφους», αλλά και να διευρύνει το ακροατήριο της Ν.∆. πέραν των κοµµατικών ορίων, ώστε την ηµέρα της κάλπης ο αναποφάσιστος εκλογικά πολίτης να σκεφθεί ποιος -µεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα θα του διασφαλίσει µια επόµενη ηµέρα σταθερότητας επαγγελµατικής, οικονοµικής, κοινωνικής και πολιτικής.

Στην κατεύθυνση αυτή, δεν είναι τυχαίο ότι -όπως σχολιάζουν στελέχη της Πειραιώς που είναι κοινωνοί της εν λόγω στρατηγικής- η προεκλογική ρητορική του πρωθυπουργού δεν «χάνεται» σε γενικόλογες αναφορές και άστοχες γενικεύσεις. Μόνο τις τελευταίες ηµέρες ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ότι µετά τις εκλογές κεντρική προτεραιότητα της Ν.∆. θα είναι η Υγεία και παρέπεµψε στο προσεχές διάστηµα για αναλυτικότερες προγραµµατικές εξαγγελίες, που θα υλοποιηθούν στον νέο κυβερνητικό κύκλο, µε έµφαση στους µισθούς.

Αντίστοιχα, όπως έχει γίνει γνωστό, προτεραιότητα της Ν.∆. µετά τις εκλογές θα είναι η ενίσχυση των απολαβών των εκπαιδευτικών και των πανεπιστηµιακών εντός των δηµοσιονοµικών ορίων, σε συνέχεια της σηµαντικής ενίσχυσης της Εκπαίδευσης µε 25.000 µόνιµους διορισµούς στα σχολεία και 2.000 µόνιµους διορισµούς στα ΑΕΙ. Παράλληλα, εντός της εβδοµάδας η κυβέρνηση ανακοίνωσε το έκτακτο βοήθηµα 200-300 ευρώ σε 1.112.000 συνταξιούχους που είδαν µικρή ή καθόλου αύξηση στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς, τη βελτίωση του εξωδικαστικού µηχανισµού, αλλά και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες για όλο το 2023.

Προχώρησε, επίσης, η παράταση για ακόµα έξι µήνες του χαµηλού ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και η αύξηση του επιδόµατος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ για απασχολουµένους στην Υγεία και πυροσβέστες. Αλλη οµάδα πολιτών στην οποία απευθύνεται η Ν.∆. είναι οι άνεργοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι την προηγούµενη εβδοµάδα ανακοινώθηκε µια νέα πρωτοβουλία, που έχει σκοπό να βοηθήσει τους επιδοτούµενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά. Για πρώτη φορά, εκτός από τον µισθό τους, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόµατος ανεργίας µέχρι να λήξει το διάστηµα της περιόδου επιδότησής τους.

Ακόµα µία δράση που ξεκίνησε πριν από µερικές ηµέρες αφορά 1.500 άνεργους νέους 18-29 ετών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν ως ελεύθεροι επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενοι στην ψηφιακή οικονοµία. Μέσω της ∆ΥΠΑ µπορούν να πάρουν επιχορήγηση 14.800 ευρώ για να δηµιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 24/2