Ντόμινο εξελίξεων στο κόμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκέλεσε η ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, με την οποία στοχοποιήσεσε δικαστές, δημοσιογράφους και άλλα πρόσωπα, ενώ προκάλεσε ραγδαίες εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, η οποία δρομολογεί τη διαγραφή του.

Η πρωτοφανής κίνηση του βουλευτή δεν μπορούσε να μείνει πολιτικά αναπάντητη και ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να εκπέμψει σαφή μηνύματα για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και να μην αφήσει περιθώρια για παρερμηνείες.

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, σε διευρυμένη σύνθεση.

Η επίμαχη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη


Το ρεπορτάζ αναφέρει πως στη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Ήδη με απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τη θέση του Παύλου Πολάκη ως Τομεάρχη Διαφάνειας αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου». Άλλωστε αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν μπορεί η πολιτική σύγκρουση να γίνεται «με όρους προσωπικής σταυροφορίας» και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί «ατομική υπόθεση».

Το χρονικό της σύγκρουσης 

Να θυμίσουμε ότι  την Κυριακή το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας όταν έμαθε για την νέα ανάρτηση του Παύλου Πολάκη,  ο οποίος στοχοποίησε δημοσιογράφους, δικαστές και αξιωματούχους κάνοντας στην πραγματικότητα προγραφές για την επόμενη μέρα της «δεύτερης φοράς αριστερά», πήρε αμέσως την απόφαση.

Ο Παύλος Πολάκης δεν θα ήταν στα ψηφοδέλτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έδωσε εντολή σε όλα τα κορυφαία στελέχη να μην επικοινωνήσουν μαζί του. Η ανοχή του είχε φτάσει στο τέλος της, καθώς διέκρινε πίσω από τις κινήσεις του βουλευτή Χανίων και μια πρόθεση να φτιάξει δική του πλατφόρμα και δική του ατζέντα μέσα στην προεκλογική περίοδο.

«Ο Αλέξης Τσίπρας μόλις προχθές σε συνέντευξη του είπε ότι εμείς δεν είμαστε ρεβανσιστές και ήρθε ο Πολάκης την επόμενη μέρα να κάνει προγραφές», λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η λογική Πολάκη είναι μακριά από αυτούς, καθώς στο παρελθόν με την υπόθεση των Πρεσπών είχαν στοχοποιηθεί μέσα από αφίσες και φακέλους με σφαίρες.

Οι ίδιοι άνθρωποι αναφέρουν, ακόμα, ότι προφανώς ο βουλευτής Χανίων έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο στην πολιτική  θεωρώντας ότι πλέον έχει ένα κοινό το οποίο μπορεί να τον στηρίξει.

Ερμηνεύουν, μάλιστα, ως σαφή αιχμή προς τον Αλέξη Τσίπρα  την δεύτερη ανάρτηση του, όπου από τα Σφακιά υπενθύμιζε την περίοδο 2010-2014.

Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο είναι εξοργισμένος από την ανάρτηση Πολάκη αλλά κάθε κίνηση του βουλευτή του,  τον κάνει να θέλει να τελειώνει με το θέμα μια ώρα γρηγορότερα.

Άλλωστε, οι διαρροές των πηγών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφείς: «Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις και αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητά αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης».

Η αλήθεια είναι ότι η άτυπη ανακωχή του Παύλου Πολάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ κράτησε μόλις μία εβδομάδα αν και οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζαν ότι το θέμα είχε τελειώσει την προηγούμενη Κυριακή με την προειδοποιητική βολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον του Παύλου Πολάκη.

Όπως είναι γνωστό, όλα ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή όταν ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παύλος Πολάκης με ανάρτηση του ανέφερε ότι εάν δεν είναι υποψήφιος ο φίλος και συντοπίτης του Μιχάλης Χαιρετάκης δεν θα είναι ούτε ο ίδιος, κάνοντας όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έναν έμμεσο εκβιασμό.

Από λαϊκός ήρωας, από Ρομπέν των Δασών, από τιμωρός της διαφθοράς έγινε εγωπαθής και επιπόλαιος, ενώ ακόμα και ο αυθορμητισμός του –που πολλές φορές έχει προκαλέσει σοβαρά θέματα - μπήκε κάτω από το μικροσκόπιο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.  Έγινε με λίγα λόγια ο άνθρωπος που ενώ κάνει σημαντική δουλειά στον ΣΥΡΙΖΑ -στην επιτροπή αντιμετώπισης της διαφθοράς- στο τέλος δίνει μία και χύνει την καρδάρα…

Και αυτά τα λένε οι φίλοι του και όσοι τον συμπαθούν. Γιατί οι άλλοι , αυτοί που κατά καιρούς του ασκούν κριτική δεν θέλουν ούτε να συζητούν  την ιστορία , θυμίζοντας μάλιστα ότι πριν από λίγο καιρό «υπονόμευσε» μέσα από τις αναρτήσεις του και την προοδευτική διακυβέρνηση, λέγοντας για τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι «είναι λίγος  και δεν τραβάει …».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει μια απλή κοινή παραδοχή. Ότι αφού κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια  και του Αλέξη Τσίπρα ο βουλευτής Χανίων  θα πρέπει να επανακαθορίσει συνολικά την στάση του απέναντι στο κόμμα του, καθώς οι συνέπειές των πράξεων του λειτουργούν σωρευτικά. Γι’ αυτό άλλωστε και για δυο ώρες την περασμένη Κυριακή το απόγευμα βρισκόταν υπό διαγραφή από το κόμμα του…

Ο βουλευτής Χανίων με την αντίδραση του  στην πραγματικότητα αμφισβήτησε στην πράξη την απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος βουλευτής στον νομό να είναι ο Γιώργος Σταθάκης, καθώς με την απλή αναλογική θα εκλεγούν δύο βουλευτές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από δύο μήνες και μετά  την ανακοίνωση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι θα είναι  υποψήφια στα Χανιά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  παρακάλεσε  τον Γιώργο Σταθάκη να βάλει ξανά υποψηφιότητα στον νομό Χανίων παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήθελε να κατέβει στην Α' Αθήνας.

Η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα είχε ως αφετηρία τους ψηφοφόρους του νομού Χανίων οι οποίοι κατά κύριο λόγο ανήκουν στο  κέντρο. Θεώρησε, λοιπόν, ότι η μετριοπαθής  υποψηφιότητα του Γιώργου Σταθάκη ήταν η καλύτερη για να προσεγγιστούν κάποιοι από τους ψηφοφόρους που μπορεί να ήθελαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι τον Παύλο Πολάκη.

Η αλήθεια είναι ότι το όνομα του Μιχάλη Χαιρετάκη βρισκόταν το περασμένο Σάββατο στην αρχική λίστα των ονομάτων. Υπήρξε, ωστόσο, ένσταση από την Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συζητήθηκε από τα μέλη της εκλογικής επιτροπής, χωρίς ωστόσο αυτά να καταλήξουν κάπου.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Παύλο Πολάκη να διατηρεί στενή οικογενειακή σχέση με τον Μιχάλη Χαιρετάκη, ο οποίος κατάγεται από το Καστέλι (ο Παύλος Πολάκης δεν είχε πάει τόσο καλά σε αυτή την περιοχή το 2019), όπου ο νεαρός πολιτευτής επηρεάζει περίπου 2000 ψηφοφόρους καθώς πρόκειται για μια μεγάλη οικογένεια των Χανίων. Πολλοί λένε, λοιπόν, ότι μπορεί να υπήρξε άτυπη συμφωνία για δισταυρία  ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον Γιάννη Χαιρετάκη, έτσι ώστε ο Γιώργος Σταθάκης και μείνει και πάλι  εκτός.

Να θυμίσουμε ότι ο Παύλος Πολάκης το 2019 πήρε την έδρα με 15.443 ψήφους, με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης να ακολουθεί και να μένει εκτός Βουλής με 11.650 σταυρούς. Ο Μιχάλης Χαιρετάκης είχε καταταγεί τέταρτος λαμβάνοντας 5.148 ψήφους.

Σήμερα, το σίγουρο μαζί με τον Μιχάλη Χαιρετάκη θα μείνει εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ  και ο Πάυλος Πολάκης, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι μέσα από αυτή την ιστορία ο Γιώργος Σταθάκης έγινε ακόμα πιο συμπαθής και διεκδικεί με αξιώσεις την έδρα.

Ο Τσίπρας καθαίρεσε τον Παύλο Πολάκη από Τομεάρχη Διαφάνειας – Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Στο μεταξύ, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να καθαιρεί τον Παύλο Πολάκη από Τομεάρχη Διαφάνειας και να τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «με απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία τη θέση του Παύλου Πολάκη ως Τομεάρχη Διαφάνειας αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Την ερχόμενη Τρίτη 28/2 θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό γραφείο του κόμματος σε διευρυμένη σύνθεση, όπου ο Πρόεδρος θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πάντοτε λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θέλει και μπορεί με ενότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία να διασφαλίσει το πρόσωπο και την καθαρότητα της πολιτικής του.

Νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου».