Τέλος στην εκλογική αναμονή είναι έτοιμος, όπως όλα δείχνουν, να βάλει τις επόμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς το σενάριο της 9ης Απριλίου για τις κάλπες της απλής αναλογικής δείχνει ακλόνητο όσο περνούν οι μέρες.

Ούτως ή άλλως, άπαντες στον άξονα Μέγαρο Μαξίμου - Πειραιώς γνώριζαν εδώ και εβδομάδες ότι το τέλος Φεβρουαρίου ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στον δρόμο προς την κάλπη της απλής αναλογικής.

Στελέχη που συμμετέχουν στις κλειστές συσκέψεις όλων των τελευταίων εβδομάδων αφήνουν να εννοηθεί ότι μετά την περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Λάρισα και Γρεβενά, χθες και σήμερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να διευθετήσει τις τελευταίες εκκρεμότητες στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σε ό,τι αφορά το «γαλάζιο» πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας.

Το 90% έχει κλείσει

Με το 90% των «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων να έχει «κλειδώσει» μετά την ενδελεχή επεξεργασία τους από την τριανδρία των Γιάννη Μπρατάκου, Παύλου Μαρινάκη και Θανάση Νέζη, ο πρωθυπουργός καλείται να ολοκληρώσει το παζλ των «γαλάζιων» λιστών, στο οποίο είναι διακριτό και ενισχυμένο το στίγμα των νέων σε ηλικία υποψηφίων αλλά και της παρουσίας γυναικών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπερκαλύπτεται και ο στόχος της ποσόστωσης.

Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές αφήνει κενό, το οποίο τόσο για συμβολικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους δεν μπορεί να αναπληρωθεί από τη διαθέσιμη δεξαμενή των υπό εξέταση υποψηφίων. Εξού και φαίνεται πως η Τρίτη υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τον δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών και τον Έβρο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στην Α’ Θεσσαλονίκης, κάτι που θα ανακοινώσει ο ίδιος κατά την περιοδεία του στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας την προσεχή Τετάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού να μην κάνει χρήση της συγκεκριμένης έδρας αλλά αυτής της Β’ Αθηνών, όπως το έκανε και κατά τις προηγούμενες εκλογές, προσθέτει μία… διεκδικούμενη έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Υπό αυτό το πρίσμα, επανεξετάζεται πιθανή υποψηφιότητα στην Α’ Θεσσαλονίκης τού νυν ευρωβουλευτή της ΝΔ Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την Ευρωβουλή. Ακόμη δύο ονόματα που, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» την Κυριακή, επανέρχονται στο τραπέζι είναι αυτό της αντιπεριφερειάρχη, Βούλας Πατουλίδου, αλλά και του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου.

Στην Αχαΐα

Ακόμη μία εκκρεμότητα είναι το ψηφοδέλτιο στον Νομό Αχαΐας. Πιθανοί υποψήφιοι εκεί φέρονται ο καρδιολόγος Νίκος Σπηλιόπουλος, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, και η Ευσταθία Γιαννιά, αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θοδωρής Ζαγοράκης: Το κενό Καραμανλή στην Α’ Θεσσαλονίκης θα καλύψουν ο Μητσοτάκης και ίσως ο Ζαγοράκης, που δεν θα είναι υποψήφιος πάλι για την Ευρωβουλή

Μονοεδρικές

Ζητήματα προς επίλυση διαπιστώνονται και στις μονοεδρικές Περιφέρειες. Στα Γρεβενά, όπου περιοδεύει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, το… αρνητικό προηγούμενο της υπόθεσης Πάτση περιπλέκει τα πράγματα και έτσι καθιστά… επίφοβη τη συγκεκριμένη Περιφέρεια. Φαβορί για να συμπεριληφθεί στη «γαλάζια» λίστα είναι ο παλιός πολιτευτής Θανάσης Σταυρόπουλος, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και τα ονόματα του πρώην δημάρχου Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη, Αθανάσιου Φωλίνα, και του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Γιάτσιου.

Στη Φλώρινα συζητείται έντονα το όνομα του παλιού βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη, ενώ στη Σάμο αυτά του Νίκου Στεφανή και του πρώην δημάρχου Μιχάλη Αγγελόπουλου.

Στην Κεφαλονιά, πέραν του νυν βουλευτή, Παναγή Καππάτου, έχουν «κλειδώσει» οι υποψηφιότητες του καθηγητή του ΕΚΠΑ Ναπολέοντος Μαραβέγια και της Βικτώριας Αλεξανδράτου. Κομματικοί επιτελείς μεταδίδουν δε ότι σε Ζάκυνθο και Ηράκλειο αναζητούνται ακόμη μία και δύο γυναικείες υποψηφιότητες αντιστοίχως. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ηράκλειο θα πάρει το χρίσμα η Γωγώ Μηλάκη, περιφερειακή σύμβουλος προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ.Τις προηγούμενες ημέρες στάλθηκε μήνυμα στους νυν και υποψήφιους βουλευτές να αποστείλουν ποινικό μητρώο στο Τμήμα Εκλογών του κόμματος έως χθες.

Το πανόραμα των νεοεισερχόμενων ανά την επικράτεια

Στην Α’ Αθηνών, πέραν των προβεβλημένων Κυριάκου Πιερρακάκη και Άννας Ροκοφυλλου, νέοι υποψήφιοι κατεβαίνουν ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, η δικηγόρος Εβίτα Βαρέλα, καθώς και η αναπληρώτρια της γραμματείας ΑμεΑ της ΝΔ, Φαίδρα Τσαλαχούρη.

■ Στον Βόρειο Τομέα της Β’

Αθηνών, πέραν του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση, κατέρχονται ως υποψήφιοι η και παλαιότερα υποψήφια με τη ΝΔ Άρια Αγάτσα, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας, η Φωτεινή Βρύνα, ο Μανώλης Κουτσογιαννάκης, η Μαργαρίτα Βάρσου, ο Τάσος Ζαχαρόπουλος και η Όλια Νικολοπούλου.

Στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, πέραν του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, υποψήφιοι θα είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, ο ηθοποιός Σταύρος Νικολαΐδης, η Ιωάννα Γκελεστάθη, η Μαρία Ζάγκα και η κωφή, πρώην βουλευτής με το ΛΑΟΣ, Δήμητρα Αράπογλου.

■ Στον Δυτικό Τομέα, πέραν του πρώην υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της υφυπουργού Νατάσας Συρεγγέλα, στο κυνήγι του σταυρού ρίχνονται οι Ρούλα Κουσκουρή, Μπάμπης Καούκης, Ουρανία Σαγιάκου και Μπάμπης Αποσκίτης.

■ Στην Ανατολική Αττική, πέραν του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, και της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, θα είναι επίσης υποψήφιοι οι Γιάννης Σαμέλης, Νεκτάριος Καλαντζής και Σπήλιος Κρικέτος.

■ Στη Δυτική Αττική φαίνεται πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Σταμάτης Πουλής, αλλά και οι Σουζάνα Καλτουρουμίδου και Μαρία Πανοηλία.

Στην Α’ Πειραιώς, εκτός της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, υποψήφιος θα είναι και ο Νίκος Βλαχάκος.

■ Στη Β’ Πειραιώς σίγουροι θα πρέπει να θεωρούνται οι Γιώργος Βρεττάκος, Μιχάλης Λιβανός, Παναγιώτης Πούτος, Ελένη Καλαϊτζάκη και Σπύρος Χαγκαμπιμάνα.

■ Στη Β’ Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν, μεταξύ άλλων, ο Φάνης Παππάς και η Άρτεμις Αγαθοκλέους.

■ Στην Ηλεία, όπου όπως όλα δείχνουν κατεβαίνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποψήφιοι θα είναι επίσης οι Νίκος Καλάκος, Άννα Βλαγκούλη και ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.

■ Στη Μεσσηνία κατεβαίνουν ως υποψήφιες οι Παναγιώτα Κουμάντου, Μαρία Γυφτέα και Δώρα Λοΐζου.

■ Στη Λάρισα ρίχνονται στη μάχη του σταυρού οι Ρένα Καραλαριώτου, Σάκης Παίδης και Χρήστος Καπετάνος.

■ Στην Καρδίτσα θα είναι υποψήφιοι, μεταξύ άλλων, οι Αριστοτέλης Σπανιάς και Φώτης Βρεκός.

■ Στα Τρίκαλα οι Ηλίας Βλαχογιάννης και Χαρά Ξάνθη.

■ Στη Δράμα θα είναι για πρώτη φορά υποψήφιος ο αντιδήμαρχος της πόλης, Μιχάλης Τάσσου.

mklklkmlk
lkmllklklk

Οι «πιστοί στρατιώτες» στον πόλεμο των 30 ημερών

Άλλα ήθη αναμένεται να εγκαινιάσει η Νέα Δημοκρατία στο ύφος και το περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας της αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Στα εικοσιτετράωρα που ακολουθούν θα οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, όπως το ακριβές πρόγραμμα των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ο τρόπος βάσει του οποίου θα διαρθρωθεί η οργανωτική διάταξη μάχης του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις 30 ημέρες της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι ο πρωταγωνιστής σε επτά μεγάλες θεματικές εκδηλώσεις σε Λεκανοπέδιο και περιφέρεια. Άλλωστε, οι απολογιστικές - προγραμματικές εκδηλώσεις σε τομείς όπως η Υγεία και η Ανάπτυξη μετατέθηκαν χρονικά κατά την περίοδο της επίσημης προεκλογικής περιόδου, λόγω της έμφασης που επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου να δοθεί στους συγκεκριμένους τομείς.

Ρόλοι-κλειδιά

Άλλωστε ρόλους-κλειδιά στη «γαλάζια» προεκλογική εκστρατεία επωμίζονται οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί Άκης Σκέρτσος, που αναμένεται να είναι το πρόσωπο της «γαλάζιας» επικοινωνίας, από τη στιγμή που ο Γιάννης Οικονόμου αφιερωθεί στο κυνήγι του σταυρού στον Νομό Φθιώτιδας, και Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ήδη κάνει αθόρυβη δουλειά για τα πρώτα νομοσχέδια της επόμενης κυβέρνησης, ενώ αναλαμβάνει ρόλο στην επικοινωνία σε ό,τι αφορά τα θεσμικά ζητήματα.

Επίσης, ενόψει της τυπικής προεκλογικής περιόδου ενεργοποιούνται οι Λίνα Μενδώνη, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θανάσης Μπαλέρμπας και Νίκος Χαρδαλιάς. Υπό την εποπτεία του τελευταίου συστήνονται ανά περιφέρεια ομάδες, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις γραμματείες του κόμματος και τις κατά τόπους νομαρχιακές επιτροπές, περίπου ως συνδετικοί κρίκοι, όπως περιγράφεται, ώστε να αφυπνίσουν έτι περαιτέρω την κομματική βάση και να επαναπροσεγγίσουν ψηφοφόρους του κόμματος που δείχνουν δυσαρεστημένοι. Παύλος Μαρινάκης και Γιάννης Σμυρλής αναμένεται εντός της εβδομάδας να συστήσουν τις ειδικές ομάδες κρούσης, που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της διείσδυσης της «γαλάζιας» επιρροής σε συγκεκριμένα κοινά. Ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, τίθεται επικεφαλής της ομάδας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Γιώργος Σταμάτης για τις εθελοντικές ομάδες. Διακριτοί οι ρόλοι των Βαγγέλη Μεϊμαράκη στους ομογενείς και τους παλαιούς ΟΝΝΕΔίτες, αλλά και της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά στα παλαιά στελέχη του κόμματος.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής» στις 26/02/2023 – Ρεπορτάζ:  Σπύρος Μουρελάτος