Πολύ ακριβός θα είναι ο χαλβάς για τους καταναλωτές, όχι μόνο για να τον προμηθευτεί κάποιος, αλλά και αθροιστικά, με άλλα προϊόντα. Σύμφωνα με το MEGA, οι τιμές είναι ούτως ή άλλως εκτοξευμένες, αλλά αν προστεθούν βγάζουν πολύ μεγάλο νούμερο. 

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται: Το παραδοσιακό γλύκισμα της Καθαράς Δευτέρας ακολουθεί την πορεία όλων των σαρακοστιανών, με μεγάλες αυξήσεις, που, εάν τις προσθέσει κάποιος, τινάζουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το κόστος φέτος αναμένεται να φτάσει τα 11 ευρώ, όπως αναφέρει το Newsit. Θα είναι μεγαλύτερο για χαλβάδες με γεύσεις. Θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ για τους σοκολατένιους και τα 20 ευρώ για πιο εξεζητημένες γεύσεις.

Στη Θεσσαλονίκηένας παραγωγός χαλβά θα πει πως πουλάει χωρίς κέρδος σε περσινή τιμή για να μη δυσαρεστήσει την πελατεία.

Αν κάποιος θέλει χαλβά με ιδιαίτερες γεύσεις, με φρούτα, με σοκολατένιες επικαλύψεις με ξηρούς καρπούς ή κάστανα και διάφορους συνδυασμούς, θα πρέπει να υπολογίζει πολλά παραπάνω.

Η διπλωματία του χαλβά

Ο χαλβάς έγινε… διπλωμάτης σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, αφού η Προεδρία της γείτονος έστεικε σε Έλληνα σεφ τη συνταγή της Εμινέ Ερντογάν για το χαλβά με στραγάλι που κέρασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι Τούρκοι θεωρούν το χαλβά αποκλειστικά δικό τους και τον προσφέρουν όταν κάποιος γεννιέται ή πεθαίνει, όμως η αλήθεια είναι πως από την Ινδία ως τα Βαλκάνια υπάρχει χαλβάς, αν και οι ιστορικοί έχουν την πρώτη καταγραφή στα 3.000 πΧ. Η πρώτη γραπτή συνταγή είναι αραβική, του 13ου αιώνα.

Όσο για τον ελληνικό χαλβά, αυτός φτιάχνεται με ταχίνι και οι κύριες εκδοχές του είναι 5-6 σε όλη τη χώρα, όπως ο βορειοελλαδίτικος με τυρί.