Συνολικά 67 ηµέρες: Τόσο θα κρατήσει ο φετινός εκλογικός µαραθώνιος, από τη στιγµή που θα ακουστεί η «πιστολιά» του αφέτη µέχρι τον τερµατισµό.

Οπως επισηµαίνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «αυτή τη στιγµή, η πιθανότητα να διεξαχθούν εθνικές εκλογές στις 9 Απριλίου είναι 95%». Εφόσον, λοιπόν, η σκέψη αυτή επικρατήσει και οι κάλπες στηθούν την Κυριακή των Βαΐων, τότε η επίσηµη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα είναι στις 11 Μαρτίου.

Την προηγούµενη ακριβώς ηµέρα, την Παρασκευή 10 Μαρτίου, η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα διαλύσει τη Bουλή µε πρόταση της κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγµα και αµέσως µετά θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 9 Απριλίου. Μέχρι τότε, το καλεντάρι του πρωθυπουργού είναι γεµάτο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την επικράτεια, που περιλαµβάνουν επίσκεψη στη Λάρισα αυτή την Πέµπτη, 23 Φεβρουαρίου, και την αµέσως επόµενη εβδοµάδα νέα επίσκεψη στη ∆υτική Μακεδονία, αυτή τη φορά στα Γρεβενά. Ο Μάρτιος θα βρει τον πρωθυπουργό στη Λαµία, σε µια από τις πρώτες ηµέρες του µήνα, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Κεντρική Μακεδονία.

Οι υπόλοιπες περιοδείες επί του παρόντος σχεδιάζονται, ενώ στο εξωτερικό το ηµερολόγιο του πρωθυπουργού έχει µόνο ένα, αλλά διπλό ταξίδι: Στις 23 και 24 Μαρτίου συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο και στον σχεδιασµό του κ. Μητσοτάκη είναι µια «στάση» πριν, υψηλής συµβολικής και πολιτικής σηµασίας: Στη γειτονική Γαλλία, στα ναυπηγεία του Οµίλου Naval Group στην παραθαλάσσια πόλη της Λοριάν, ο πρωθυπουργός θα δει το πρωί της 23ης Μαρτίου από κοντά την πρόοδο κατασκευής των φρεγατών Belharra που προορίζονται για το ελληνικό Πολεµικό Ναυτικό.

Εφόσον ο σχεδιασµός για την 9η Απριλίου προχωρήσει, τότε αυτό το διπλό ταξίδι θα γίνει µεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Στις 12 Μαρτίου ο Μάκης Βορίδης θα δώσει τη θέση του σε υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών και όλα τα κόµµατα θα βρίσκονται στον πυρετό της οριστικής διαµόρφωσης των ψηφοδελτίων τους (της Νέας ∆ηµοκρατίας θα περιλαµβάνει συνολικά 420 ονόµατα πανελλαδικά). Το αργότερο µέχρι τις 14 Μαρτίου, κάθε κόµµα, µε γραπτή δήλωσή του, η οποία επιδίδεται προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πρέπει να δηλώσει το όνοµα και το έµβληµά του για όλη την επικράτεια, τα οποία αναρτώνται στη συνέχεια στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία, στις φετινές εκλογές τα κόµµατα θα λάβουν ειδικό όνοµα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων. Η προθεσµία για την κατάρτιση και υποβολή των συνδυασµών είναι επτά ηµέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή στις 18 Μαρτίου. ∆ύο ηµέρες µετά, η 20ή Μαρτίου είναι µια κρίσιµη ηµεροµηνία: Το Α’ Τµήµα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει σε δηµόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασµούς. Πριν το πράξει αυτό, έχει πλέον την υποχρέωση να ελέγξει αν συντρέχουν οι νέες προϋποθέσεις που ορίζει η νοµοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα, ιδίως δε στην προκειµένη περίπτωση αν ο πραγµατικός ηγέτης του κόµµατος Εθνικό Κόµµα - Ελληνες είναι ο καταδικασµένος Ηλίας Κασιδιάρης. Αν κρίνει ότι η πραγµατική ηγεσία του κόµµατος είναι άλλη από τη δηλωθείσα, τότε θα αποκλείσει το κόµµα αυτό από τη συµµετοχή του στις εκλογές.

Ο Απρίλιος φέρνει και την τελευταία εβδοµάδα της προεκλογικής καµπάνιας, µε τις παραδοσιακά µεγάλες συγκεντρώσεις της Ν.∆. σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η κάλπη της 9ης Απριλίου, µε το σύστηµα της απλής αναλογικής, είναι εξαιρετικά απίθανο να βγάλει αυτοδύναµη κυβέρνηση, καθώς ο πήχης ουσιαστικά είναι στο 46%. Το επόµενο πρωί, η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας θα καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό του πρώτου κόµµατος -εφόσον, βέβαια, η Ν.∆. έχει συγκεντρώσει τον µεγαλύτερο αριθµό ψήφων- και θα του δώσει εντολή σχηµατισµού κυβέρνησης.

Διαβουλεύσεις

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να µην µπει στη διαδικασία διαβουλεύσεων µε τα άλλα κόµµατα, αλλά να καταθέσει την εντολή στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ζητώντας από τους πολίτες «καθαρή εντολή» και αυτοδύναµη Ν.∆. σε νέες εκλογές. Η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας θα καλέσει την ίδια ηµέρα τον Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγό του δεύτερου κόµµατος και θα του δώσει εντολή σχηµατισµού κυβέρνησης και, µόλις εκείνος την καταθέσει, θα τη δώσει στον Νίκο Ανδρουλάκη, ως αρχηγό του τρίτου κόµµατος.

Με την υπόθεση ότι κανείς δεν θα εξαντλήσει τις τρεις ηµέρες που δίνει το Σύνταγµα ως ανώτατο περιθώριο, το αργότερο το Μεγάλο Σάββατο, 15 Απριλίου, η κυρία Σακελλαροπούλου θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κοµµάτων σε σύσκεψη για να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηµατισµού κυβέρνησης που να έχει την εµπιστοσύνη της Βουλής ή η δυνατότητα σχηµατισµού κυβέρνησης από όλα τα κόµµατα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι πρακτικά υπάρχει και η επιλογή της τηλεφωνικής επικοινωνίας της Προέδρου µε κάθε αρχηγό ξεχωριστά, κάτι που είχε γίνει στις 27 Αυγούστου 2015 από τον τότε Πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο. Σε κάθε περίπτωση, το σχεδόν βέβαιο είναι ότι θα διαπιστωθεί η αδυναµία σχηµατισµού κυβέρνησης κι έτσι τη ∆ευτέρα του Πάσχα, 17 Απριλίου, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα αποδεχθεί την παραίτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και θα ορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Αρειος Πάγος, Συµβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο). Επικρατέστερος -ως αρχαιότερος- θεωρείται ο Ιωάννης Σαρµάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Την εποµένη, 18 Απριλίου, θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση «όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής» και στις 19 θα πραγµατοποιηθεί η ορκωµοσία της νέας Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 9ης Απριλίου, ενώ θα εκλεγούν ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι της Βουλής.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα εµφανιστεί στη Βουλή για να λάβει ψήφο εµπιστοσύνης. Λόγω της ειδικής αποστολής που της αναθέτει το Σύνταγµα, θα υποβάλει στην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας διάταγµα προς υπογραφή, που προβλέπει την άµεση διάλυση της ΒοΥλής -δηλαδή στις 20 Απριλίου- και την προκήρυξη εκλογών, που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Με το σύστηµα της ενισχυµένης αναλογικής και µε τον πήχη της αυτοδυναµίας (ανάλογα βέβαια και µε το ποσοστό των κοµµάτων που θα µείνουν εκτός Βουλής) να έχει κατέβει στο 36%-37%, στη Ν.∆. τρέφουν βάσιµες ελπίδες ότι την εποµένη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει ουσιαστικά εντολή σχηµατισµού αυτοδύναµης κυβέρνησης.


Infographics: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Δύο άγκυρες»

Πού βασίζει την αισιοδοξία αυτή η Ν.∆.; Στη θεωρία µε τις «δύο άγκυρες», όπως τη διατυπώνει στα «Π» κορυφαίο στέλεχος, οι οποίες ενισχύουν το πολιτικό προβάδισµα στον κεντροδεξιό χώρο. Η µία «άγκυρα», εξηγεί, έχει µπει στα δεξιά: Με τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση τα τελευταία τριάµισι χρόνια, όπως επισηµαίνει, ικανοποιεί σε µεγάλο βαθµό το λεγόµενο «δεξιό ακροατήριο» κι έτσι περιορίζει σηµαντικά τις εκλογικές διαρροές προς µικρότερα κόµµατα του χώρου. Ανάµεσα στις πολιτικές αυτές ξεχωρίζει τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, τόσο µε την αποσυµφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από πρόσφυγες και µετανάστες και την επιτάχυνση των διαδικασιών απονοµής ασύλου όσο και µε την πιο αποτελεσµατική φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων. Κυρίως, όµως, µε την υβριδική απειλή που δέχθηκε η χώρα τον Μάρτιο του 2020 στον Εβρο και την αποτελεσµατική αντιµετώπισή της.

Ξεχωρίζει, επίσης, τη στάση έναντι της Τουρκίας και τις ισχυρές συµµαχίες που συνήψε ή εξέλιξε η χώρα µας µε τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, τον εξοπλισµό µε µαχητικά αεροσκάφη και πολεµικά πλοία τελευταίας γενιάς και την υπογραφή για πρώτη φορά στην Ιστορία συµφωνιών για χάραξη ΑΟΖ µε την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Η δεύτερη «άγκυρα» έχει µπει στον χώρο του Κέντρου. Την κρατάνε εκεί, σύµφωνα µε τις ίδιες εκτιµήσεις, οι µεταρρυθµίσεις στην Παιδεία, στην Υγεία, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στην οικονοµία και σε άλλους τοµείς, αλλά και πολιτικές που δεν είχε εφαρµόσει στο παρελθόν κυβέρνηση συντηρητικού κόµµατος. Τα εθνικά σχέδια δράσης και οι ανάλογες πρωτοβουλίες για τα δικαιώµατα των ΑΜΕΑ, για τους ΛΟΑΤΚΙ+, για την ισότητα των φύλων και για την αντιµετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης απευθύνονται σε ένα κοινό που δεν ψηφίζει παραδοσιακά κατά πλειοψηφία Ν.∆.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 18/2/2023