Νομοσχέδιο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες έφερε στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία. Πέρασε με τους ψήφους των βουλευτών της και του ΠΑΣΟΚ, κάτι που στενοχώρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα

Το νομοσχέδιο «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν.4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν.4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία» ψηφίστηκε από τα δύο κόμματα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε και τα ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 τάχθηκαν με το «παρών».

Η στάση των υπόλοιπων κομμάτων πλην ΠΑΣΟΚ άφησε αρνητικές εντυπώσεις, κάτι που σχολίασε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Τόνισε πως «αυτό ήταν μια μεγαλύτερη ευκαιρία που θα μπορούσε να υπάρξει συναίνεσης από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου» και σημείωσε πως «οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν αποτυπώνουν μόνο την κοινωνική ευαισθησία την οποία πρέπει να δείχνει συνολικά το Κοινοβούλιο, αλλά την πραγματική ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν στην ισότητα, των πολιτών».

Καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι «αντί να εξάρει και να επικροτήσει το βήμα που γίνεται, επέλεξε να κινηθεί σε μια εντελώς αντίθετη λογική».

Σημείωσε επίσης πως «είναι πραγματικά κρίμα γιατί χάνεται μια ευκαιρία να φανεί επιτέλους η ωριμότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η κριτική , διευκρίνισε, «είναι καλοδεχούμενη αλλά η κριτική που ακούσαμε σήμερα δεν εστιάστηκε στα θέματα του νομοσχεδίου». Δεν είναι δυνατόν, είπε ο υπουργός «να ερχόμαστε κάθε φορά και να λέμε ότι ενδιαφερόμαστε για την ίση μεταχείριση των ΑμεΑ και όταν φτάνουμε στην ώρα της πράξης, ξαφνικά να βρίσκουμε τον τρόπο για να ξεφύγουμε»

Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στην πραγματικότητα για τα άτομα με αναπηρία στο πεδίο της δικαιοσύνης δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα».

Για το θέμα της δικαστικής συμπαράστασης, ανέφερε πως «ήδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας. Εξελίσσεται η όλη διαδικασία και ήδη γίνεται προσπάθεια ενδεχομένως να έχουμε μια καταληκτική ολοκληρωμένη πρόταση ενδεχομένως και νωρίτερα από τον χρόνο ο οποίος έχει τεθεί».

Για τη νομική βοήθεια, σημείωσε, ότι επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γίνει τίποτα, σε αντίθεση με όσες προσπάθειες έχουν γίνει αυτά τα τριάμισι - τέσσερα χρόνια από κοινού με την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων προκειμένου να λυθεί αυτό το θέμα.

«Σταματήστε να κρίνετε ad hoc τη Δικαιοσύνη»

Ο υπουργός ζήτησε να σταματήσει η συνολική κριτική από το Βήμα της Βουλής για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να μην σεβόμαστε αυτό που τουλάχιστον το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει και κατά κάποιον τρόπο επιβάλλει. Δεν μπορεί να κάνουμε κριτική επί των δικαστικών αποφάσεων ad hoc. Όταν μας αρέσουν, οι δικαστικές αποφάσεις είναι καλές και λέμε μπράβο στους δικαστές. Και όταν δεν μας αρέσουν, να ακούμε "πώς είναι δυνατόν να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, τους χειραγωγεί η Κυβέρνηση ή εν πάση περιπτώσει οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία"». Αυτά «δεν νομίζω ότι στέκουν ούτε σε ένα παιδαγωγικό μήνυμα το οποίο θα έπρεπε να στέλνει το πολιτικό σύστημα προς την κοινωνία ή ενδεχομένως και προς την ίδια τη δικαιοσύνη, ούτε πολύ περισσότερο σε μια λογική η οποία δεν υιοθετεί τίποτα περισσότερο παρά τον λαϊκισμό».

Ο κ. Τσιάρας, τόνισε τέλος, πως «η προσπάθεια της κυβέρνησης δεν σταματά επειδή είμαστε κοντά στις εκλογές». Θα υπάρξουν ακόμη δύο νομοθετήματα του Υπουργείου. Αύριο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ξεκινάει η συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο του «πόθεν έσχες» και υπάρχει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά στην αναδιάταξη των αρμοδιοτήτων των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας.