Το ζήτημα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ βρέθηκε στο επίκεντρο των παρεμβάσεων στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, που είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση των μελών τους για τις προτεραιότητες της σουηδικής Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η δική μας άποψη παραμένει ότι Φινλανδία και Σουηδία είναι μαζί σε αυτήν τη διαδικασία, όπως ξεκίνησαν. Ο στόχος μας, δηλαδή, εξακολουθεί να είναι να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν συντομότερα και μαζί και οι δύο χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρέσβης της Σουηδίας στην Αθήνα, Johan Borgstam, κατά τη διάρκεια της δεύτερης παρέμβασής του στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας για τη σουηδική Προεδρία.

«Παρά το γεγονός, όμως, ότι δύο κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμα επικυρώσει, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, θα γίνουμε μέλη και, επίσης, γνωρίζουμε ότι η Σουηδία θα συμβάλει και στο ΝΑΤΟ ως προς τις στρατιωτικές δυνατότητες και στην αμυντική μας βιομηχανία και για τη δημιουργία μίας πιο προνομιακής θέσης, από γεωγραφικής άποψης, στον βορρά», επισήμανε στη συνέχεια ο ίδιος.

Κακλαμάνης: Οι τακτικές «ανατολίτικου παζαριού» της Τουρκίας μας είναι -δυστυχώς- πολύ γνώριμες

«H χώρα μας χαιρέτισε την ιστορική απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να υποβάλουν αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, ιδίως υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας. Άλλωστε, η ένταξη ακόμη δύο Ευρωπαίων εταίρων στην ευρωατλαντική οικογένεια, δεν μπορεί παρά να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νικήτας Κακλαμάνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη στις προτεραιότητες της σουηδικής Προεδρίας.

«Οι τακτικές "ανατολίτικου παζαριού", τις οποίες μετέρχεται η Τουρκία όσον αφορά στην προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι οποίες σε εμάς είναι -δυστυχώς- πολύ γνώριμες, αποτελούν απτό δείγμα της τακτικής εργαλειοποίησης συμμαχικών διαδικασιών εκ μέρους της γείτονος χώρας, προς εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων και εις βάρος της συμμαχικής ενότητας»
, επεσήμανε ο κ. Κακλαμάνης.