Νέα κρίσιμη ακρόαση, την τρίτη από τότε που συνελήφθη και κρατείται στις βελγικές φυλακές, αναμένεται να έχει σε λίγη ώρα η Εύα Καϊλή ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, από το οποίο θα ζητήσει να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατηγορείται ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο Qatargate.

Η κ. Καϊλή επιμένει ότι είναι αθώα και πως δεν έχει εμπλοκή στο σκάνδαλο, ενώ καταγγέλλει εδώ και καιρό τις συνθήκες κράτησής της.

Στο πλευρό της έσπευσαν χθες 10 ευρωβουλευτές, όλοι ιταλικής υπηκοότητας, όπως σημειώνει η εφημερίδα Le Soir, που αποκάλυψε τη σχετική επιστολή τους προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπροστά στο προδικαστικό συμβούλιο θα βρεθούν κι άλλοι δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

Πρόκειται για τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή και φερόμενο ως ιθύνοντα νου του δικτύου Αντόνιο Παντσέρι και τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος συνελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή και κρατείται στις φυλακές του Σεν-Ζιλ.

Ο Ταραμπέλα βρέθηκε στα χέρια των Αρχών μετά τις καταθέσεις του Παντσέρι, ο οποίος έχει κάνει συμφωνία με τις βελγικές Αρχές, με αντάλλαγμα μία ευνοϊκή αντιμετώπιση, να δώσει στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος με τις δωροδοκίες.

«Ο Παντσέρι τον παρασύρει στην ενοχή του, τραβώντας τον κάτω, ενώ προφανώς ο πελάτης μου ισχυρίζεται ότι είναι αθώος», δήλωσε με έμφαση ο δικηγόρος του Ταραμπέλα, Μαξίμ Τόλερ, λίγο μετά τις δραματικές εξελίξεις για τον ευρωβουλευτή.

Το πιο κρίσιμο κομμάτι του παζλ για την κ. Καϊλή είναι τι έχει ή τι προτίθεται να καταθέσει γι’ αυτήν ο Παντσέρι, κάτι που πιθανόν θα επηρεάσει την απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου για τη συνέχιση ή όχι της κράτησής της.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής άλλαξε μόλις πριν από τρεις μέρες τη νομική της ομάδα, αντικαθιστώντας τον Αντρέ Ριζόπουλο με τον Σβεν Μαρί, έναν διάσημο Βέλγο δικηγόρο, που φέρει το προσωνύμιο «ο συνήγορος του διαβόλου».

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος παραμένει δίπλα στην κ. Καϊλή και θα είναι επίσης παρών στη σημερινή ακρόαση, κατά την οποία θα φανεί κατά πόσο και πώς η πρόσληψη του Σβεν Μαρί θα επηρεάσει την υπερασπιστική της γραμμή – και κυρίως εάν θα φέρει αποτέλεσμα και θα σταματήσει η προφυλάκισή της.