Έχουν περάσει ήδη τέσσερις εβδομάδες από την ημέρα που, έπειτα από σχετική εντολή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, «υπενθύμισε» εγγράφως στις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής μία από τις πλέον καίριες υποχρεώσεις τους: Να ενημερώνουν, μεταξύ άλλων, κάθε ημέρα το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) για τον συνολικό αριθμό των ράντζων που είναι ανεπτυγμένα στους διαδρόμους των ιδρυμάτων.

Καίρια όσο και απλούστατη υποχρέωση για τις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής, αλλά όλοι αναμένουν την ερχόμενη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι διοικήσεις και τα γραφεία κινήσεως των ιδρυμάτων εδέησαν πια να συμμορφωθούν ως προς την υποχρέωσή τους να ενημερώνουν σχετικά το on line ηλεκτρονικό σύστημα «Φιλόλαος», ένα σύστημα το οποίο είναι σε εφαρμογή, αλλά χωρίς να ενημερώνεται σχετικά, από... το 2007.

Η πιστή τήρηση της ως άνω υποχρέωσης από τις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής αποτελεί συνθήκη απαραίτητη για την ολοκλήρωση και την επιτυχία της μεγάλης παρέμβασης του κ. Πλεύρη σχετικά με τη Σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη γενική εφημερία του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου και την οριστική εξάλειψη του αποκρουστικού όσο και ταπεινωτικού για τους νοσηλευόμενους ασθενείς φαινομένου των ράντζων στους διαδρόμους των νοσοκομείων.

Να ξεκινήσουν

Την εβδομάδα που πέρασε εντάχθηκαν στο σύστημα της γενικής εφημερίας του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου τα ιδιωτικά νοσοκομεία «Ερρίκος Ντυνάν», «Metropolitan General» και «Therapis», σε συνεπικουρία της γενικής εφημερίας του «Γενικού Κρατικού Αθήνας», το «Ιατρικό Περιστερίου» και μέρος του νοσοκομείου της Βούλας «Ασκληπιείο», σε συνεπικουρία της γενικής εφημερίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαϊδαρίου «Αττικόν», ενώ το «ΝΙΜΤΣ» στηρίζει ήδη, εδώ και δύο εβδομάδες, το νοσοκομείο της Αθήνας «Ευαγγελισμός».

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, «την ερχόμενη Δευτέρα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι υπάλληλοι των γραφείων κινήσεως των ιδρυμάτων να αρχίσουν να ενημερώνουν συστηματικά και κάθε ημέρα το on line ηλεκτρονικό σύστημα “Φιλόλαος”, προκειμένου να καθίσταται, μεταξύ άλλων, δυνατή η διαχείριση των ράντζων τα οποία αναπτύσσονται σε καθένα ίδρυμα, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί και να ελέγχεται καθημερινά ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για την εξάλειψη του συγκεκριμένου φαινομένου στο Λεκανοπέδιο».

Ομως, στελέχη του ΚΕΠΥ - ΕΚΑΒ με τα οποία συνομίλησαν τα «Π» εκφράζουν τη βαθιά απαισιοδοξία τους ως προς τις πραγματικές διαθέσεις των αρμόδιων στελεχών και υπαλλήλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου για τακτική και πιστή ενημέρωση του συστήματος «Φιλόλαος», όσον αφορά τη διαχείριση των ράντζων. Οπως μας εξηγούν χαρακτηριστικά, «το σύστημα “Φιλόλαος” έχει ατονήσει εδώ και πολλά χρόνια. Τα νοσοκομεία της Αττικής ενημερώνουν πλέον πρόχειρα, διά του τηλεφώνου, λανθασμένα και εντελώς σποραδικά για τον ακριβή αριθμό των ράντζων που αναπτύσσονται στα ιδρύματα. Μας δίνουν λανθασμένες πληροφορίες και αριθμούς ή, τις περισσότερες φορές, δεν μας ενημερώνουν καν...».

Επιτροπή

Είναι τόσο σοβαρό το πρόβλημα με τη χαρακτηριστική αβελτηρία των διοικήσεων των περισσότερων νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής στην άμεση και πιστή ενημέρωση των επιτελικών στελεχών του συστήματος για το θέμα των ράντζων στους διαδρόμους των ιδρυμάτων, που ο κ. Πλεύρης «υποχρεώθηκε» να συγκροτήσει και να θέσει σε διαρκή λειτουργία μια άτυπη επιτροπή για τη διαχείριση της γενικής εφημερίας του ΕΣΥ στην Αττική, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Κωτσιόπουλος, ενώ συμμετέχουν επίσης οι διοικητές των δύο ΥΠΕ της Αττικής, καθώς και δύο γιατροί προερχόμενοι από νοσοκομεία του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου… Ατυπη βεβαίως η εν λόγω επιτροπή, καθώς την επίσημη σχετική αρμοδιότητα διατηρεί θεσμικά και ιεραρχικά το ΚΕΠΥ - ΕΚΑΒ.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 11/2