Ένα μικρόφωνο φτάνει και περισσεύει για να αλλάξει τα δεδομένα. Ο Όλιβερ Βαρχέλι, Ευρωπαίος επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει Καλή Γειτονία, αφού πιάστηκε σε μια στιγμή της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη, μιας συνεδρίασης που αφορούσε στα δυτικά Βαλκάνια, να αποκαλεί ευρωβουλευτές ηλίθιους, έχοντας ξεχάσει ανοιχτό το μικρόφωνό του. 

«Πόσοι άλλοι ηλίθιοι είναι ακόμα εκεί;», αναρωτήθηκε ο Ούγγρος επίτροπος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις υποψηφιότητες των χωρών προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Βαρχέλι είχε ήδη τη φήμη ότι είναι αγενής και επιθετικός με τους υπαλλήλους και οι ευρωβουλευτές τον περασμένο μήνα ζήτησαν από την Επιτροπή να τον ερευνήσει για τη στάση του απέναντι στους Σέρβους εθνικιστές.

Το πρωί της Τετάρτης ο Βαρχέλι δήλωσε ότι λυπάται γι' αυτό που περιέγραψε ως «παρεξήγηση», προσθέτοντας ότι τα σχόλιά του ακούστηκαν «εκτός πλαισίου». «Αυτό συνδέθηκε με μια ιδιωτική και συνεχιζόμενη συνομιλία στα ουγγρικά μεταξύ εμού και του αρχηγού του υπουργικού μου συμβουλίου για ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, η οποία βγήκε εκτός πλαισίου. Ζητώ συγγνώμη για οποιαδήποτε πιθανή παρεξήγηση γύρω από αυτό. Σέβομαι πλήρως όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των αξιότιμων μελών του», τόνισε ο Βαρχέλι.

Αμύνεται η Φον ντερ Λάιεν

Η οργή των ευρωβουλευτών, ειδικά μετά τα σχόλιά του, τα οποία ήταν στο στυλ sorry, but no sorry, ήταν έκδηλη, αφού ζήτησαν την απόλυσή του από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μόνο και μόνο για να τους εγκαλέσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ωστόσο, η ισχυρή γυναίκα της Κομισιόν, η οποία είναι ουσιαστικά το αφεντικό του Βαρχέλι, δήλωσε μέσω εκπροσώπου της πως έλαβε «δεόντως υπόψη» τη δήλωση του Ούγγρου επιτρόπου και προέτρεψε τους ομολόγους του «να απέχουν κάθε είδους σχολίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτού του είδους την ερμηνεία».

Ένας εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, πάντως, δήλωσε ότι εκείνη ζήτησε από τις υπηρεσίες της να «εξετάσουν» το περιστατικό.

«Πρέπει να παραιτηθεί, δεν θέλω να τον ξαναδώ»


Ορισμένοι ευρωβουλευτές συνέδεσαν γρήγορα το σχόλιο του Βαρχέλι με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει επανειλημμένα επικριθεί για υπονόμευση της πολιτικής ενότητας της Ε.Ε., διεκδικώντας πιο ήπιες πολιτικές για τη Ρωσία.

«Χαίρομαι που ακούω τι σκέφτεται ο άνθρωπος του Όρμπαν στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ο Όλιβερ Βαρχέλι πρέπει να παραιτηθεί. Δεν θέλω να τον ξαναδώ στο Σώμα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ντάμιαν Μποσελάγκερ.