Στην ανθρωπογεωγραφία της Αριστεράς, ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ιεραρχία της ριζοσπαστικής πτέρυγας του κόμματος και συγκεκριμένα στην ομάδα των «53+». Δηλαδή της τάσης εκείνης που εδώ και χρόνια λειτουργεί ως αντίπαλο δέος απέναντι στην προεδρική φρουρά και διεκδικεί με αξιώσεις τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Τα όσα ισχυρίστηκε λοιπόν προ ημερών, όπως αποκάλυψε η «Απογευματινή», μιλώντας σε εκδήλωση της νομαρχιακής οργάνωσης Α’ Αθήνας, για να περιγράψει την προβληματική σχέση του κόμματος με την κοινωνία, είναι στοιχεία που προέρχονται από τον πυρήνα της αντιπολιτευτικής σκέψης που επικρατεί στο σύνολο της τάσης που εκπροσωπεί. Δηλαδή της ομάδας των «53+». Και επειδή όλα έχουν την εξήγησή τους, ακόμα και σε συμβολικό επίπεδο, θα αρχίσουμε την εξιστόρηση από την αρχή.

Ο Ανδρέας Ξανθός μίλησε σε μια κομματική οργάνωση, όπως είναι η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας, η οποία θεωρείται προπύργιο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή της ομάδας των «53+», που εδώ και χρόνια αποφεύγει να διοργανώσει εκδηλώσεις με κεντρικούς ομιλητές κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του «προεδρικού» μπλοκ. Δηλαδή τους «πραιτωριανούς» της Κουμουνδούρου, που εντός του κόμματος προπαγανδίζουν με επιθετικό τρόπο τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και προωθούν τη συνεργασία με στελέχη από τον χώρο του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος. Κατά κάποιον τρόπο, οι σκληρές αλήθειες που διατύπωσε σε μια οργάνωση «άβατο» για τους «προεδρικούς» εδράζονται σε μια γενικότερη κριτική, που η ριζοσπαστική πτέρυγα του κόμματος συνεχίζει να ασκεί εναντίον της ηγεσίας, στο πλαίσιο των ανοιχτών λογαριασμών που έχουν οι δύο πλευρές από το τελευταίο Συνέδριο του κόμματος.

Ο βουλευτής Ρεθύμνου κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ιεραρχία της ριζοσπαστικής πτέρυγας του κόμματος, και συγκεκριμένα στην ομάδα των «53+»
Ο Ανδρέας Ξανθός, που στη συνέχεια προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υπό το βάρος της ενόχλησης που εισέπραξε από την ηγεσία του κόμματος, είπε τα πράγματα με το όνομα τους, με τη διαφορά όμως πως, όταν βρίσκεσαι σε προεκλογική περίοδο, πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός στις δημόσιες παρεμβάσεις σου. Αυτό είναι άλλωστε και το φάουλ που του χρεώνουν και από το περιβάλλον του Α. Τσίπρα και γι' αυτό υποχρεώθηκε να διαψεύσει με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και συνεντεύξεις τον ίδιο του τον εαυτό.

Κεφάλαιο

Ο Ανδρέας Ξανθός, που κάποιοι τη σοβαρότητά του στον δημόσιο βίο της χώρας την έχουν ερμηνεύσει στο παρελθόν και ως σημαντικό κεφάλαιο για να διαδραματίσει και ηγετικό ρόλο την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, στην επίμαχη παρέμβασή του έθιξε την επικοινωνιακή υστέρηση της Κουμουνδούρου έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

«Είναι τραγική η επικοινωνιακή μας επίδοση. Εν αντιθέσει προφανώς με την τρομερή επικοινωνιακή υπεροπλία που έχει αυτή η κυβέρνηση. Βλέπετε, κάθε μέρα ένα σύστημα μιντιακό συντονίζεται, κάνει το άσπρο μαύρο, πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες και δημιουργεί ένα κλίμα σε έναν, ο οποίος έχει μια αδρή εικόνα και παρακολούθησης των γεγονότων, ότι εδώ έχουμε κοσμογονία. Κατά την άποψή μου, το πρόβλημα δεν είναι μόνο να έχουμε στελέχη να σταθούν στα μίντια. Κατά την άποψή μου, χρειαζόμαστε δικτύωση με ανθρώπους που έχουν επαφή με την κοινωνία Εκεί που διαμορφώνονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Με τους χώρους εργασίας, με τους πολιτιστικούς συλλόγους, με τα σωματεία, με τα επιμελητήρια, με τους επιστημονικούς φορείς και τους αθλητικούς συλλόγους. Θέλει μια άλλου τύπου κοινωνική επαφή και γείωση, η οποία δεν υπάρχει».

Από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν με νόημα ότι σε προεκλογική περίοδο άπαντες πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στις δημόσιες παρεμβάσεις τους
Ο πρώην υπουργός εξήγησε πως όλα τα παραπάνω υποτίθεται πως ήταν και το διακύβευμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. «Υποτίθεται, αυτό ήταν το διακύβευμα του Συνεδρίου, πώς θα μειώσουμε αυτή τη διαφορά. Θέλει τεράστια προσπάθεια, γι' αυτό και κάναμε το άνοιγμα και είπαμε να μπουν νέα μέλη, γι' αυτό και δώσαμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ψηφίσουν κ.λπ. Αλλά δεν θέλουμε απλώς ανθρώπους που πάνε κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια και ρίχνουν μια ψήφο στην κάλπη του προέδρου ή της Κ.Ε. Θέλουμε ανθρώπους οι οποίοι να είναι ενεργοί πολίτες. Θέλει επαφή, θέλει ενημέρωση, επιχειρήματα, τεκμηρίωση...».

Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό, «αν βάλουμε όλα τα λεφτά μας, να τα λέει καλά ο Τσίπρας, που τα λέει, αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Θέλουμε ένα άλλο κόμμα, πιο κοινωνικά “παρών”, ενεργό και επιδραστικό. Αυτό είναι το ζητούμενο...».

Το γεγονός ότι εξέφρασε προβληματισμό για την ανεπαρκή συνδικαλιστική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρνοντας ως παράδειγμα τις εκλογές στην ΕΙΝΑΠ, όση αλήθεια και αν έκρυβε, λέγοντας «δεν είχαμε, νομίζω, κανέναν ειδικευόμενο γιατρό να κατεβάσουμε στο ψηφοδέλτιό μας», έκανε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, δηλαδή στελέχη από το «προεδρικό» μπλοκ, να αναρωτιούνται: «Μα δική του ευθύνη ήταν να έχουμε στελέχη. Πέντε χρόνια υπουργός Υγείας ήταν...».