Εξαιρετικά στοχευμένες οι ενισχύσεις που δίνονται από την κυβέρνηση, δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως η κυβέρνηση βρίσκει δημοσιονομικό χώρο και βοηθά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Ακόμα, ανέφερε πως υπάρχει η συνέπεια του κράτους όλα τα επιδόματα να καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη του μήνα.

Στη συνέχεια, προανήγγειλε πως θα υπάρξουν καλύτερες δουλειές, ενώ έκανε λόγο για δυσκολίες στην εύρεση εργαζομένων από τις επιχειρήσεις.

Τέλος, σημείωσε πως οι επενδύσεις φέρνουν δουλειές, και μάλιστα καλοπληρωμένες.


Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Μιχαηλίδου στα Παραπολιτικά 90,1

Η υφυπουργός Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική της αντιπολίτευσης περί ψηφοθηρικών επιδομάτων της κυβέρνησης
Δ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: Οι ενισχύσεις που δίνονται τα τελευταία τρία χρόνια από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι εξαιρετικά στοχευμένες. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ανεύρεσης δημοσιονομικού χώρου, έτσι ώστε να είμαστε συνεπείς και σωστοί για να δίνονται χρήματα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, και από τη στιγμή που γίνεται η σωστή κατανομή των χρημάτων τότε κάθε φορά στοχευμένα και όχι οριζόντια, εκεί που υπάρχει ανάγκη δηλαδή στους πιο ευάλωτους και σε όσους έχουν αδικηθεί από παλαιότερες αποφάσεις- βλέπετε τώρα την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρουγκαλου,- έρχεται η κυβέρνηση στοχευμένα και συγκεκριμένα εκεί που υπάρχει ανάγκη και βοηθά. Το βλέπουμε στους ευάλωτους συμπολίτες μας τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στα άτομα με αναπηρία όπου εκεί υπάρχουν συγκεκριμένες σχεδόν πλέον τριμηνιαίες ή τετραμηνιαίες ενισχύσεις είτε είναι πριν τα Χριστούγεννα είτε είναι πριν το Πάσχα είτε είναι το καλοκαίρι, ώστε να ενισχυθούν δεδομένων και όλων των πληθωριστικών πιέσεων που υπάρχουνε και βέβαια αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που αυτές δημιουργούν.

Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει, εν όψει Πάσχα, επιπλέον επιδότηση για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Δ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: Θα το δούμε αλλά όχι εν όψει εκλογών, γιατί αν σκεφτόμασταν έτσι τότε, θα έπρεπε να περιμένουμε κάθε χρόνο εκλογές. Τα τελευταία δύο χρόνια προ γιορτών, επειδή εκεί οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες των νοικοκυριών έρχεται η κυβερνηση στοχευμένα και βοηθάει τους πιο ευάλωτους. Το είδαμε το προηγούμενο Πάσχα, το είδαμε αυτά τα Χριστούγεννα, το είδαμε τα προηγούμενα Χριστούγεννα οπότε αυτό που κάνουμε τώρα και με το υπουργειο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου είναι στοχευμένες ασκήσεις να δούμε ποιος είναι ο δημοσιονομικός χώρος για να συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Δηλαδή από τη μια υπάρχει αυτό το δίκαιο αίτημα από διάφορες ευάλωτες ομάδες είτε είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος παιδιού όλα αυτά είναι σταθερές πληρωμές που πλέον, και το θεωρώ μια μεταρρύθμιση που προσωπικά έφερα αλλά δεν γινόταν δίνονται την τελευταία εργάσιμη του μήνα. Γιατί οι άνθρωποι παλαιότερα κάθε μήνα πληρωνόντουσαν διαφορετική ημερομηνία το επίδομα τους και κάθε επίδομα σε διαφορετική ημερομηνία οπότε τώρα υπάρχει μια συνέπεια από πλευράς του κράτους όλα τα επιδόματα την τελευταία εργάσιμη του μήνα.

Για την πολιτική των επιδομάτων
Δ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: Μιλάμε για μια στοχευμένη πολιτική δηλαδή δεν είναι μια οριζόντια αύξηση, είναι εκεί που χρειάζεται και σε επίπεδο ωφελουμένων ποιοι θα πάρουν συγκεκριμένα επίδομα. Βλέπετε δεν πήραν οριζόντια όλοι οι συνταξιούχοι, πήραν οι χαμηλοσυνταξιούχοι ή οι συμπολίτες μας οι 280.000 που παίρνουν το επίδομα του ανασφάλιστου υπερήλικα. Οπότε είναι στοχευμένα και σε επίπεδο ωφελούμενων έτσι ώστε να υπάρχει και μια κοινωνική δικαιοσύνη στο μέτρο του εφικτού αλλά και σε επίπεδο του πότε γίνεται αυτό. Όταν βλέπουμε ότι και οι ανάγκες του νοικοκυριού είναι μεγαλύτερες αλλά και υπάρχουν αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν προκληθεί από τα διεθνή γεγονότα.

Αναφορικά με την πρόθεση για περαιτέρω μείωση της ανεργίας
Δ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: Η ανεργία είναι στο 11% πλέον δηλαδή το χαμηλότερο τουλάχιστον της προηγούμενης δεκαετίας, αυτό σημαίνει πολλές περισσότερες δουλειές και καλύτερες δουλειές. Για αυτό γίνεται και η τρίτη στη σειρά αύξηση του κατώτερου μισθού. Αλλά εκτός από το θέμα της ανεργίας το οποίο δεν συζητιέται τόσο πλέον είναι και το ζήτημα της εύρεσης απασχολούμενων. Δηλαδή αυτό που βλέπω πολλές φορές είναι η δυσκολία από εταιρείες όχι αναγκαστικά πολύ μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες, να βρουν κόσμο να
θέλει να δουλέψει στις εταιρείες τους.

Δ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: Ο στόχος μας για την επόμενη τετραετία από τη μια είναι να πάμε σε μονοψήφιο αριθμό ανεργίας, αλλά από την άλλη καλοί μισθοί. Καλοί μισθοί οι οποίοι είναι σίγουρα αποτέλεσμα και της κρατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Δηλαδή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, της μείωσης των συντελεστών στα μερίσματα, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών σαν ποσοστό του εργοδότη όλο αυτό χτυπάει θετικά στην αύξηση του μισθού για τον εργαζόμενο αλλά και πέραν αυτού η προσπάθεια που κάνουμε και έχουμε πετύχει σε αρκετά μεγάλο βαθμό, βέβαια ο ουρανός είναι μόνο το ταβάνι μας, για προσέλκυση νέων επενδύσεων. Γιατί οι νέες επενδύσεις φέρνουν δουλειές και μάλιστα και καλοπληρωμένες δουλειές και ο στόχος μας να μπει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα φέρει πολύ περισσότερες επενδύσεις οι οποίες θα ακολουθήσουν όλων αυτών που έχουν ήδη γίνει ώστε να έχουμε και περισσότερες αλλά κυρίως καλοπληρωμένες δουλειές. Οπότε με τη βοήθεια του κράτους στο κομμάτι το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που εκτός από την επενδυτική βαθμίδα και αυτό βοηθάει τις επενδύσεις, θα καταφέρουμε τον στόχο μας και του μονοψήφιου ποσοστού ανεργίας και ταυτόχρονα των καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας στη χώρα.