Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία συγκρότησης των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Τα πρώτα προς έγκριση ονόματα σε ό,τι αφορά τις νέες παρουσίες στις εκλογικές λίστες του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται ήδη στα συρτάρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η τριανδρία που συνθέτουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης, και ο πολύπειρος Θανάσης Νέζης έχει ήδη ολοκληρώσει τον κεντρικό πυρήνα της σχετικής επεξεργασίας.

Εξάλλου, τα κενά που έπρεπε να καλύψουν το Μαξίμου και η Πειραιώς σε σχέση με το 2019 ήταν κατά βάση περιορισμένα, αφού η συντριπτική πλειονότητα των νυν βουλευτών και των πολιτευτών που κατέγραψαν ικανοποιητικές επιδόσεις στις προηγούμενες κάλπες θα εισέλθουν εκ νέου στη μάχη του σταυρού. Ενα στοιχείο που διαφοροποίησε σημαντικά τον χάρτη των πρωτοεμφανιζόμενων υποψηφίων ήταν, εκτός των άλλων, και η οριστική απόφαση για μη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές των «γαλάζιων» αντιπεριφερειαρχών, που το προηγούμενο διάστημα έπαιζαν δυνατά για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Αθήνα - Πειραιάς

Στην Α’ Αθήνας θα δώσει, ως γνωστόν, την πρώτη του εκλογική μάχη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ έχει ανακοινωθεί επισήμως η Αννα Ροκοφύλλου. Δεδομένη είναι η υποψηφιότητα του εκπροσώπου του ΕΦΚΑ, Ομηρου Τσάπαλου, όπως και της δικηγόρου Εβίτας Βαρελά. Από την Αυτοδιοίκηση συνεχίζει να παίζει δυνατά το όνομα του αντιδημάρχου Χρήστου Τεντόμα, ενώ αν τελικώς ο τελευταίος δεν «κλειδώσει», θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Δημήτρης Ιατρίδης.

Εσχάτως προστέθηκε στην εξίσωση και η Πόλα Δαμιανού, θυγατέρα του παλαιού βουλευτή Θεόδωρου Δαμιανού. Στον Βόρειο Τομέα, διατηρείται στα υπόψη ο αντιδήμαρχος Νέου Ηρακλείου, Μανώλης Κουτσογιαννάκης, ενώ πιθανή φαντάζει η ολική επαναφορά στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια της πολιτευτού Φωτεινής Βρύνα. Για την ίδια περιφέρεια ακούγεται, ως γνωστόν, εδώ και καιρό η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και η επικεφαλής της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Στα δυτικά, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υφυπουργός για την οικογενειακή πολιτική, Μαρία Συρεγγέλα, είναι οι πλέον ηχηρές νέες υποψηφιότητες, με τον «γαλάζιο» συνδικαλιστή Μπάμπη Καούκη να φαντάζει φαβορί για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου. Στην Α’ Πειραιά, εκτός από την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, προαλείφεται ως υποψήφιος και ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος του μεγάλου λιμανιού Νίκος Βλαχάκος, στην περίπτωση βεβαίως που οριστικοποιηθεί η απόσυρση του Χριστόφορου Μπουτσικάκη από το ψηφοδέλτιο χάριν της διεκδίκησης της δημαρχίας του Πειραιά.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η αναζήτηση μιας ακόμα κυρίας για να ολοκληρωθεί η λίστα, με το βλέμμα των αρμοδίων να στρέφεται είτε στα νησιά της περιφέρειας είτε στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στη Β’ Πειραιά, το στέλεχος της Ν.Δ. Σπύρος Χαγκαμπιμάνα θα είναι για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής, με τον Στέλιο Βαφείδη και την Ελένη Πέτρακα να θεωρούνται φαβορί για τις κενές θέσεις του ψηφοδελτίου. Στην Ανατολική Αττική, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, και η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, έρχονται να αυξήσουν τον ήδη σημαντικό ανταγωνισμό στους κόλπους των «γαλάζιων» βουλευτών και πολιτευτών της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, αίνιγμα κατά πολλούς παραμένει η εκ νέου υποψηφιότητα της Γεωργίας Μαρτίνου, γεγονός που θα καθορίσει αποφασιστικά τις εξελίξεις. Τελευταία μπήκε στην εξίσωση ο γνωστός ηθοποιός Σταύρος Νικολαΐδης, ενώ ενδιαφέρονται ο δικηγόρος Γιάννης Σαμέλης και η δημοτική σύμβουλος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Ολγα Πολίτη. Στη Δυτική Αττική το μπρα-ντε-φερ μεταξύ του Σταμάτη Πουλή και του Ανδρέα Τσώκου για τη μία (ανδρική) θέση που παραμένει μετέωρη φαίνεται τελικά να αναδεικνύει νικητή τον πρώτο (στενός πολιτικός φίλος του Αδωνι Γεωργιάδη). Παράλληλα, η πρώην δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη και η προερχόμενη από τον Δήμο Θρακομακεδόνων Βάλια Σμυρλή βρίσκονται εδώ και καιρό στους σχεδιασμούς της ομάδας Μητσοτάκη.

Θεσσαλονίκη

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, πέραν της Μαρίας Σπυράκη, που φαίνεται να προλαβαίνει δύσκολα το τρένο, τώρα τελευταία έχει δημιουργηθεί ζήτημα και με τη νυν βουλευτή Αννα Ευθυμίου, στον απόηχο της συζήτησης που άνοιξε περί ασυμβίβαστου των επαγγελματικών της δραστηριοτήτων με τη βουλευτική ιδιότητα. Σε αυτή τη φάση πάντως οι πιθανότητες είναι υπέρ της. Την ίδια ώρα, κάποιοι βλέπουν «ολική επαναφορά» του Γιώργου Ορφανού, ωστόσο πολύ πιο ενδιαφέρουσα επιλογή χαρακτηρίζεται εκείνη του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, όπως και του Αγγελου Χαριστέα. Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο με τις κυρίες της λίστας, σε περίοπτη θέση βρίσκονται εδώ και καιρό τα ονόματα της δικηγόρου Αφροδίτης Νέστορα και της αντιδημάρχου Μαρίας Καραγιάννη. Παράλληλα, έχει «κλειδώσει» ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης, με τον Παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη να αποτελεί διακαή πόθο της Πειραιώς.



Θεσσαλία

Στη Λάρισα, τον σταυρό των συμπολιτών τους θα διεκδικήσουν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Χρήστος Καπετάνος, καθώς και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ρένα Καραλαριώτου. Στη Μαγνησία «παίζει» ο πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Ξηραδάκης και η γιατρός Εφη Πολύζου, ενώ στα Τρίκαλα δίνει ήδη στίγμα η δημοσιογράφος Χαρά Ξάνθη. Στην Καρδίτσα, τέλος, ο ΟΝΝΕΔίτης Φώτης Βρέκος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αριστοτέλης Σπάνιας, προετοιμάζονται ήδη για τη μάχη της κάλπης απέναντι στους νυν βουλευτές.

Ήπειρος

Η περιφερειακή σύμβουλος Γιώτα Ναυρόζογλου ήταν από τα ονόματα που ακούγονταν σε καθημερινή βάση το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τη λίστα των Ιωαννίνων, όπως και ο δικηγόρος Χάρης Λαζάνης. Στην Πρέβεζα, οι «γαλάζιοι» επιτελείς έχουν ξεχωρίσει τον πολιτικό μηχανικό Παναγιώτη Ρεμπή. Στην Αρτα «παίζει δυνατά» η ξενοδόχος Γεωργία Πατέντα.

Δυτική Ελλάδα

Η αρχή στην εν λόγω περιφέρεια δεν θα μπορούσε να μη γίνει από την Ηλεία και τη διαφαινόμενη υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου στον νομό, ο οποίος έρχεται να προσδώσει το κύρος σε έναν, αν μη τι άλλο, δύσβατο εκλογικά για τη Ν.Δ. νομό. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας, Νίκος Καλάκος, και ίσως ένας εκ των Λευτέρη Βαρουξή και Γιώργου Γεωργουλόπουλου (πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου). Στην Αιτωλοακαρνανία ο γιος του Δημήτρη Σταμάτη, Γιώργος, έχει ξεκινήσει ήδη τον προεκλογικό του αγώνα, με την πρώην υποψήφια βουλευτή με το Ποτάμι Χριστίνα Φούτζουλα να είναι ήδη «κλεισμένη». Για την Αχαΐα προετοιμάζονται η επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Αννα Μαστοράκου, ο Αιγιώτης καρδιολόγος Νίκος Σπηλιόπουλος και πιθανώς ο Ορέστης Παπαδημάτος.


Πελοπόννησος

Ο πρώην υποψήφιος βουλευτής Βασίλης Σιδέρης ετοιμάζεται -μετά το διάλειμμα του 2019- να επανέλθει στις επάλξεις, όπου πιθανώς να χρειαστεί να ανταγωνιστεί τον δικηγόρο Τάσο Πέζο. Για το ψηφοδέλτιο της Κορινθίας κερδίζει συνεχώς πόντους η Χριστίνα Οικονόμου, ενώ για το αντίστοιχο της Μεσσηνίας κάποιοι θα έβλεπαν με καλό μάτι το μέλος της Π.Ε. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, καθώς και την περιφερειακή σύμβουλο Αννα Καλογεροπούλου. Στη Λακωνία, η γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής της Ν.Δ., Χρυσαυγή Ατσιδάκου, συγκεντρώνει πολλές προτιμήσεις σε Μαξίμου και Πειραιώς, ενώ με πολύ καλές πιθανότητες «παίζει» ο γιατρός Μιχάλης Σταματάκος. Για την Αρκαδία έχει «κλειδώσει» ο γιατρός Κώστας Μπεντεβής, ενώ είναι πιθανό να ανταγωνιστεί κάποιον εκ των Πέτρου Αντωνάκου, στελέχους της Ν.Δ., Γιάννη Τρουπή, προέδρου Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Παναγιώτη Λιαργκόβα, καθηγητή, και Παναγιώτας Μπέτσα.

Μακεδονία

Για την Πέλλα, στα συρτάρια βρίσκεται το όνομα του δημάρχου Εδεσσας, Δημήτρη Γιάννου, ενώ στα Γρεβενά υποψήφιος θα είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μίμης Φωτόπουλος. Στην Πιερία ακούγεται ο Ηλίας Τάπρας, ενώ στις Σέρρες προβάλλουν ως υποψήφιοι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Θεόδωρος Καμπούρης, και η αντιδήμαρχος Χρυσάνθη Παλάζη. Στη Φλώρινα δεν αποκλείεται να προκύψει επανεμφάνιση του παλαιού βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη. Στη Δράμα επιστρέφει ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κυριαζίδης, με την κενή θέση που απομένει να διεκδικείται από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανο Γεωργιάδη, και τον αναπληρωτή δήμαρχο Μιχάλη Τάσσου. Στην Καβάλα ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χαρακτηρίζεται η εν δυνάμει υποψηφιότητα του επικεφαλής του Επιμελητηρίου, Μάρκου Δέμπα, ενώ ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής θα είναι υποψήφιος στον Νομό Κοζάνης, αλλάζοντας τον χάρτη του τοπικού ανταγωνισμού.

Θράκη

Στη Ροδόπη, εκείνος που φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές προτιμήσεις τόσο στα κέντρα αποφάσεων όσο και σε επίπεδο νομού είναι ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης, Δημήτρης Λουρίκας. Στον Εβρο, προς αξιοποίηση φέρεται να βρίσκονται η εκπαιδευτικός Κατερίνα Φωτιάδου και η αντιδήμαρχος Σαμοθράκης, Κατερίνα Γιαννέλου.

Στερεά Ελλάδα

Για την Εύβοια φιγουράρουν ο άλλοτε διευθυντής του γραφείου του Σίμου Κεδίκογλου, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, ο αναλυτής Νίκος Λυσιγάκης και η εκπαιδευτικός Ρούλα Κεχρή. Στη Φθιώτιδα, αν δεν κατέλθει τελικώς ο προσφάτως παραιτηθείς από τη βουλευτική έδρα Θέμης Χειμάρας, προαλείφεται το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Στέλιος Κανέλλος.

Κρήτη

Στο Ηράκλειο, η σίγουρη νέα είσοδος δεν είναι άλλη από τον Κώστα Κεφαλογιάννη, ο οποίος είχε «κλειδώσει» τους προηγούμενους μήνες. Ταυτόχρονα εξεταζόταν ενδελεχώς το προηγούμενο διάστημα η υποψήφια του 2012 και του 2015 Μαίρη Κτιστάκη. Στα Χανιά, υποψήφιος θα είναι ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Αιγαίο

Η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δωδεκανήσων, Παρασκευή Παπαδοπούλου, έχει ισχυρά ερείσματα στις τάξεις του τοπικού στελεχιακού δυναμικού, ενώ ένας εκ των Αλκιβιάδη Στεφανή και Ιάσονα Πιπίνη «φλερτάρει» με τη λίστα της Λέσβου. Στη Χίο, έπαιξε για πολύ καιρό το όνομα του πρώην υπουργού Κώστα Μουσουρούλη, αν και πλέον έχει κάνει δυνατό μπάσιμο ο τομεάρχης Ναυτιλίας της Ν.Δ., Κώστας Τρομπούκης. Στη Σάμο ενδιαφέρουσες είναι οι περιπτώσεις του πρώην δημάρχου Μιχάλη Αγγελόπουλου και του οικονομολόγου Γιώργου Νούλα.

Ιόνιο

Ο γιος του πρώην υποψήφιου περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρου Σπύρου, Αγγελος, μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι της διεκδίκησης μιας θέσης στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Κέρκυρας, με τους ψιθύρους περί επιστροφής της Αντζελας Γκερέκου να εντείνονται όσο περνάει ο καιρός. Στην Κεφαλλονιά είναι πια βέβαιο πως ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας θα εισέλθει στη μάχη του σταυρού, με την Ευαγγελία Καρύδη να είναι το νέο πρόσωπο της λίστας στην Κέρκυρα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 11/02/2023.