Να κριθεί αθώος και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγα Σμυρλή, χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστες και αβάσιμες τις καταγγελίες σε βάρος του, της Ελένης Ράικου, του Παναγιώτη Αθανασίου και της Γεωργίας Τσατάνη, τριών νυν και πρώην εισαγγελέων.

Η κυρία Σμυρλή τόνισε πως οι καταγγελίες τους δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλα στοιχεία.

Ελένη Ράικου


Όσον αφορά στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η κυρία Σμυρλή είπε πως με τη κατάθεση της, στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά και τις προηγούμενες καταθέσεις, «ακύρωσε το όλο εισαγγελικό της έργο».

«Η Ράικου» τόνισε η κυρία Σμυρλή «δεν είχε αναφέρει τίποτα για όσα εκ των υστέρων κατήγγειλε, ότι δέχθηκε πιέσεις για την υπόθεση της Novartis από τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, ούτε στον επόπτη της αντεισαγγελέα του ΑΠ Δημήτρη Παπαγεωργίου».

Όπως, υπογράμμισε η κυρία Σμυρλή, «στη δήλωση παραίτησης της δεν έκανε καμία αναφορά για τηλεφωνήματα Παπαγγελόπουλου και δεν κατονόμασε κανέναν ως υπαίτιο για την παραίτησή της, αλλά αναφέρθηκε σε μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου και σε διεφθαρμένους αξιωματούχους».

Σύμφωνα, πάντα, με την κυρία Σμυρλή, οι καταγγελίες Ράικου για παρεμβάσεις στο έργο της στην έρευνα για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, από τον κ. Παπαγγελόπουλο, είναι αναξιόπιστες, μη αληθείς και αβάσιμες. Δεν παρέλειψε η κυρία Σμυρλή να αναφέρει ότι στο Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας Ελένη Ράικου ανασκεύασε τα όσα είχε σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου καταγγείλει, μιλώντας για «εκτίμησή της» και επιχειρώντας, έτσι, να πάρει πίσω τις αρχικές καταγγελίες.

Παναγιώτης Αθανασίου


Σχετικά με τη κατάθεση του πρώην εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου, η κυρία Σμυρλή και συγκεκριμένα τις καταγγελίες σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, η εισαγγελέας της έδρας έκανε λόγο για αναξιόπιστη μαρτυρία, καθώς υποστήριξε ότι ο μάρτυρας έπεσε σε αντιφάσεις, ενώ απέδωσε σε αυτόν «εμπάθεια σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου» εξ αφορμής της μη ανανέωσης της θητείας του στην Οικονομική Εισαγγελία. «Ο Παναγιώτης Αθανασίου έχει καταγγείλει τον κ. Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο του σε χειρισμούς υποθέσεων, όπως φορολογικούς ελέγχους του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζο, την υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου αλλά και του δημοσιογράφου της εφημερίδας "Τα Νέα" Γιώργου Παπαχρήστου, για τον οποίο -κατά την κατηγορία- του ζήτησε (σημ. ο κ. Παπαγγελόπουλος) να κατασκευάσει σε βάρος του στοιχεία. Κατά την κυρία Σμυρλή, κάτι τέτοιο (δηλαδή, να κατασκευαστούν στοιχεία κατά του κ. Παπαχρήστου) ήταν αδύνατον, γιατί για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται η συμμετοχή πολλών κρατικών υπηρεσιών και πολλών προσώπων», συνέχισε.

«Ο κ. Αθανασίου», τόνισε η κυρία Σμυρλή, «επισκεπτόταν συχνά τον Παπαγγελόπουλο για θέματα που αφορούσαν στην Οικονομική Εισαγγελία. Ο Αθανασίου είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για ανανέωση της θητείας του και το είχε εκφράσει στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Ωστόσο, δεν προχώρησε λόγω υπηρεσιακών προβλημάτων που ανέκυψαν στην πορεία».

«Εκδηλώνει στοιχεία εμπάθειας κατά του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου για τη μη ανανέωση της θητείας του», συμπέρανε η κυρία Σμυρλή, η οποία, επικαλούμενη σειρά υπηρεσιακών ζητημάτων για τον εισαγγελέα κ. Αθανασίου, κατέληξε ότι «ελέγχεται η αξιοπιστία του μάρτυρα».

Καταλήγοντας, ως προς το σκέλος αυτό, η κυρία Σμυρλή, στην πρότασή της τόνισε ότι οι καταγγελίες του κ. Αθανασίου κατά Παπαγγελόπουλου δεν επαρκούν για να στηρίξουν την κατηγορία, διότι δεν επιβεβαιώνονται από άλλα στοιχεία, ενώ ο ίδιος ο μάρτυρας ελέγχεται ως μη αξιόπιστος.

Γεωργία Τσατάνη


Η κυρία Σμυρλή χαρακτήρισε ακατανόητη την ενέργεια της Γεωργίας Τσατάνη να αφαιρέσει τη δικογραφία για τα δάνεια της Marfin από την Εισαγγελία Διαφθοράς και έκανε λόγο για «αντιδικονομική και παράνομη» ενέργεια και εκτροπή.

Και σε αυτήν την περίπτωση, η κυρία Σμυρλή έκανε λόγο για αβάσιμη κατηγορία και παντελή έλλειψη στοιχείου για παρέμβαση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο έργο της Γεωργίας Τσατάνη. «Δεν πρόκειται για λόγο εισαγγελέα, εμπλέκεται προσωπικά η κυρία Τσατάνη, έχει εμμονή. Η αξιοπιστία της κλονίζεται όταν ενεργεί παράνομα και καταγγέλλει αβάσιμα άλλους. Θεωρούσε ότι έτσι θα δημιουργήσει μια σύγχυση, για να έχει υπερασπιστικό λόγο. Καταμήνυσε τις Κύπριες εισαγγελείς για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες, η μήνυση απορρίφθηκε αλλά διαταράχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στράφηκε και κατά προέδρου Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου» τόνισε η κυρία Σμυρλή.

«Αβάσιμη κατηγορία, καμία παρέμβαση από δικές της παράτυπες ενέργειες κατά το χειρισμό της υπόθεσης Βγενόπουλου, αυτή υπέστη τις συνέπειες» είπε η κυρία Σμυρλή, προσθέτοντας πως δε στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ούτε αντικειμενικά ούτε υποκειμενικά.

«Έγινε φανερό και πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως αυτά τα περιστατικά καταγγελιών εισαγγελικών λειτουργών δεν ήρθαν για έλεγχο στη Δικαιοσύνη αυτοτελώς. Αποτέλεσαν ένας μέρος των καταγγελιών στη δικογραφία που σχηματίστηκε για σκευωρία σε βάρος πολιτικών στην υπόθεση της Novartis» είπε η κυρία Σμυρλή και επεσήμανε πως υπάρχει ένα παράδοξο. «Αυτές οι καταγγελίες ενίσχυσαν το αφήγημα της σκευωρίας της Novartis» ανέφερε η κυρία Σμυρλή, τονίζοντας πως «προέκυψε από τη διαδικασία πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δεν λειτουργεί έτσι. Εάν ίσχυαν οι καταγγελίες, δεν θα ερχόντουσαν μόνο τρεις. Από την αποδεικτική διαδικασία, καταρρίφθηκε η ύπαρξη παρεμβάσεων από όλη την πορεία του».

Δήλωση δικηγόρων Παπαγγελόπουλου


Οι δικηγόροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Ιπποκράτης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Μάνος Ροδουσάκης, μετά την πρόταση της κυρίας Σμυρλή τόνισαν: «Η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κυρία Ολγα Σμυρλή με την σημερινή (σημ. της Δευτέρας), πλήρως απαλλακτική, εξαίρετη πρόταση της, άρτια νομικά και εμπεριστατωμένη ουσιαστικά, κονιορτιοποίησε την κατηγορία και επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς είναι ανεξάρτητοι, έντιμοι και θαρραλέοι. Η πρόταση της Εισαγγελέως κυρίας Σμυρλή αποκάλυψε και εξέθεσε ψεύδη και ψευδομάρτυρες που εκκινούμενοι από ταπεινά κίνητρα επιχείρησαν να πλήξουν το πρόσωπο του εντολέα μας».