Όσο περνούν οι μέρες όλο και κορυφώνεται η αγωνία για το πού πάει το ΠΑΣΟΚ, καθώς η ηγεσία Ανδρουλάκη δεν φαίνεται να βρίσκει αντίδοτο στην αμφίπλευρη πίεση από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μαζί με τη δημοσκοπική πτώση, που κάποιοι στο εσωτερικό την κρίνουν ως καταβαράθρωση, έρχονται και οι προσχωρήσεις στελεχών που έφυγαν, διαφωνώντας με την ηγετική ομάδα, προς τη ΝΔ, να επιτείνουν ένα κλίμα διάλυσης και αποσταθεροποίησης. Στελέχη της παλιάς φρουράς του ΠΑΣΟΚ, που άντεξαν τα «πέτρινα» μνημονιακά χρόνια, παρακολουθούν από απόσταση και με μελαγχολική διάθεση την κατάρρευση όσων με κόπο έχτιζαν τα τελευταία χρόνια.

Ο φόβος του αποτελέσματος

Πολλά είναι όσα καταμαρτυρούν κατά της ηγεσίας Ανδρουλάκη, η οποία χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό, ως ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα μετά τη θλίψη που σκόρπισε ο θάνατος της Γεννηματά. «Παίζει το χαρτί της πολιτικής του επιβίωσης, αλλά είναι ιδιαίτερα χαλαρός», επισημαίνει παλιός κοινοβουλευτικός στην «Α» τη Κυριακή, σημειώνοντας ότι ένα τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα θα προκαλέσει εκ νέου αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, αν και στο βάθος δεν υπάρχει καμία εναλλακτική ηγετική λύση, εκτός αν τα στελέχη «αναγκαστούν» να κοιτάξουν προς επιλογές του παρελθόντος.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι οι εκλογές και ιδιαίτερα οι δεύτερες θα είναι ορόσημο για τον Ανδρουλάκη, ο οποίος θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην ενεργό πολιτική στην Ελλάδα, σε μια μείζονα πρόκληση: στις πιρουέτες που απαιτούνται στις ζυμώσεις μετά τις πρώτες εκλογές, προκειμένου να μη μείνει με τον «μουντζούρη» του ναυαγίου στα χέρια. Τόσο το ποσοστό της πρώτης Κυριακής όσο και οι πολιτικές κινήσεις με βάση την επίδοση αυτή θα κρίνουν εν πολλοίς και πώς θα βγει το ΠΑΣΟΚ από τη δεύτερη εκλογή, αν τελικά υπάρξει.

Πολλοί βουλευτές, όταν μιλάς μαζί τους, δεν στέκονται στο ενδεχόμενο της επανεκλογής τους στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, αλλά στο αν «θα μείνουν ζωντανοί» στις δεύτερες εκλογές με το πλειοψηφικό σύστημα και τους δύο μονομάχους να τα δίνουν όλα για την αυτοδυναμία. Το ζήτημα αυτό αποτελεί και την «καυτή πατάτα», αφού πολλοί επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να χτίσει την πολιτική του επάνοδο στο πρότυπο του γερμανικού σοσιαλιστικού κόμματος, που ανέκαμψε όντας σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους συντηρητικούς.

«Δεν τον βοηθούν»

Υπάρχουν βέβαια και στελέχη που επισημαίνουν ότι η συνεχής παραμονή του Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες και η απόστασή του από το πολιτικό πεζοδρόμιο δεν τον βοηθούν να αποκτήσει ηγετικό προφίλ. Πολλοί επικρίνουν το «ευγενικό, χαμηλών τόνων» προφίλ που επιχειρεί να οικοδομήσει, κρίνοντάς το ανεπαρκές σε μια συγκυρία έντονης πόλωσης και τοξικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Άλλο η κομματική κουζίνα και η δράση ενός γραμματέα του κόμματος και άλλο να πείθεις ότι μπορείς να υπερασπιστείς τα συμφέροντα των πολιτών», επισημαίνει στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά. Σημειώνει ακόμη ότι η νέα ηγετική ομάδα μοιάζει να αγνοεί πλήρως τις προσπάθειες συγκέντρωσης ενός κατακερματισμένου χώρου και δρα πίσω από κλειστές πόρτες.

Πολλά στελέχη σημειώνουν ότι περίμεναν έπειτα από ένα δοκιμαστικό διάστημα να εγκαταλείψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το κλίμα επιφύλαξης και καχυποψίας και να απλωθεί σε όλες τις δυνάμεις που συναποτελούν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. «Συχνά λειτουργούν με όρους δεκαπενταμελούς λυκείου και όχι με ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος», σχολιάζει παραγκωνισμένο στέλεχος του οργανωτικού τομέα. Από διάφορες πλευρές συμφωνούν ότι η καθημερινή λειτουργία του κόμματος καθορίζεται από ένα πολύ μικρό και εν πολλοίς άπειρο επιτελείο συνεργατών του προέδρου.

Κοινοβουλευτική απουσία

Ο ίδιος που αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα με το γόνατό του, κάτι που δυσκολεύει τις συνεχείς και κοπιαστικές περιοδείες, δείχνει να ασχολείται αρκετά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι οι διεργασίες εκεί πολύ λίγο απασχολούν την ελληνική κοινή γνώμη. «Ακόμη και σε μείζονα ζητήματα στις συζητήσεις στη Βουλή θα μπορούσε να είναι στα έδρανα των κρατικών λειτουργών», επισημαίνουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί σημειώνοντας ότι οι «αντ’ αυτού» στη Βουλή Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Ευαγγελία Λιακούλη δεν έχουν το πολιτικό βάρος να αντεπεξέλθουν στις οξείες συγκρούσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.

Ενοχλούν τα χαμόγελα

Όσο κι αν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λοιδορεί όλους όσοι αποχωρούν από το κόμμα και αναζητούν μια θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, δεν παύει να προκαλεί προβληματισμό για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κατά τόπους η εμβέλεια κάποιων προσώπων. Μέχρι τώρα ούτε ο Σπύρος Καρανικόλας, ούτε ο Απόστολος Σπυρόπουλος, ούτε η Ελευθερία Φτακλάκη θεωρούνται στελέχη με απήχηση, αλλά πιο πολύ ενοχλεί το πλατύ χαμόγελο στις φωτογραφίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις οποίες «πλαισιώνονται» οι αναγγελίες προσχώρησης.

Η οργή του ΠΑΣΟΚ αποτυπώθηκε άλλωστε σε ανακοίνωση που λέει ότι «άνθρωποι που ουδέποτε είχαν ανακηρυχθεί υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βαφτίζονταν ως “υποψήφιοι” από τους μιντιακούς βραχίονες της ΝΔ. Όλα αυτά τα επικοινωνιακά πανηγύρια δείχνουν το πολιτικό ήθος του κ. Μητσοτάκη, που πρωταγωνιστεί στην εξαχρείωση του δημόσιου βίου, για άλλη μια φορά μετά τις υποκλοπές, συνεχίζοντας την οικογενειακή του παράδοση».

*Το ρεπορτάζ του Παύλου Μπέη δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής στις 12 Φεβρουαρίου 2023.