Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία και η θερμή υποδοχή από τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδειξε ότι η πρότερη κόντρα της Ελλάδας με την Τουρκία ανήκει στο μακρινό παρελθόν. 

Δένδιας και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να έλθουν εγγύτερα, χωρίς να μεσολαβούν φυσικές καταστροφές, με τον Έλληνα υπουργό να επαναλαμβάνει ότι η Αθήνα θα σταθεί στο πλάι της Άγκυρας.

Η στιγμή που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαριστεί τους Έλληνες της ΕΜΑΚ, οι οποίοι επί 7 συνεχόμενες ημέρες επιχειρούσαν με αυτοθυσία στην Αντιόχεια για να διασώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές, προβλήθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. «Ευχαριστώ πολύ που ήρθατε και για την υποστήριξη σας, παρακολουθούσα τις ενέργειές σας εδώ, βοηθήσατε πάρα πολύ, είστε ακούραστοι», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για να λάβει την απάντηση από τον διοικητή της 2ης ΕΜΑΚ: «Δεν ήταν δυνατόν να μην έρθουμε».
 



Εμφανώς συγκινημένος ο Νίκος Δένδιας, συνεγχάρει τον επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ Δημήτρη Ρούπα, ο οποίος ήταν εκεί την περασμένη Τρίτη στην δραματική διάσωση εξάχρονης.
 
Η εικόνα απόλυτης καταστροφής που συναντάμε στην Αντιόχεια δύσκολα περιγράφεται, αφηγείται ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πιέρρος Τζανετάκος που συνόδευσε τον Νίκο Δένδια στις πληγείσες περιοχές.
 
 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μάλιστα, θυμήθηκε τους σεισμούς του 1999 σε Νικομήδεια και Αθήνα, όταν Έλληνες και Τούρκοι έσπευσαν να βοηθήσουν τους εκατέρωθεν σεισμόπληκτους. «Είχα γράψει τότε, ότι είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάνε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές και ημέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», είπε για να επισημάνει ότι αυτό επαναλαμβάνει τώρα ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Οι δύο υπουργοί είχαν θερμό εναγκαλισμό κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο των Αδάνων, με τον Νίκο Δένδια να εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια του και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ευχαριστεί για την ελληνική βοήθεια. Οι δύο άνδρες πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από την κατεστραμμένη επαρχία Χατάι.

 «Είδαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνοι οι Έλληνες που βρίσκονται στις ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά είδαμε ότι χάρηκαν όλοι οι Έλληνες», είπε εν πτήσει ο κ. Τσαβούσογλου.



«Θα ήθελα να δηλώσω την υπερηφάνεια που νιώθω γιατί οι συμπατριώτες μου διασώστες βοήθησαν την τουρκική κοινωνία και τον τουρκικό λαό σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή», απάντησε ο κ. Δένδιας.


5804079
5804082

Τις άοκνες προσπάθειες της ΕΜΑΚ χαιρέτισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι οι λαοί Ελλάδας- Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.
 
«Στις δύσκολες στιγμές φαίνονται Οι πραγματικοί φίλοι και δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο δυνατή εικόνα και για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων από αυτή του διασώστη της εμακ που μαζί με έναν Τούρκο συνάδελφό του έβγαζαν από τα συντρίμμια ένα νεαρό κοριτσάκι», τόνισε ο πρωθυπουργός.  


Η ΕΜΑΚ διέσωσε 5 ανθρώπους, ενώ συνολικά οι ευρωπαϊκές ομάδες που επιχείρησαν στην ευρύτερη περιοχή έβγαλαν από τα συντρίμμια περισσότερους από 200.
3751872
3752298
____________2023-02-12__11_03_32___
____________2023-02-12__11_03_58___

Το tweet του Τσαβούσογλου για τον «πραγματικό γείτονα»

Ο Τούρκος υπουργός μετά το τέλος της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Ευχαρίστησα τον Νίκο Δένδια, υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας». Στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αντιόχεια και στην υποδοχή από το Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο twitter ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα δημοσίευσε στο twitter την υποδοχή του Νίκου Δένδιας από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Άδανα και την θερμή αγκαλιά των δυο ανδρών σχολιάζοντας πως «αυτό είναι υπέροχο».