Την ευγνωμοσύνη τους εκφράζουν οι Τούρκοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη γείτονα χώρα και τη Συρία, την ώρα που Έλληνες διασώστες δίνουν τιτάνιες μάχες με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που είναι θαμμένοι κάτω από τα χαλάσματα των ισοπεδωμένων κτιρίων. 

Ο πρωθυπουργός μετά τον φονικό σεισμό έκανε μια ανάρτηση στο twitter στα τουρκικά, όπου εξέφραζε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας, και κάτω από την ανάρτησή του δέχθηκε πληθώρα μηνυμάτων από Τούρκους πολίτες που εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη στήριξη της χώρας μας. 

Ένας από αυτούς είναι ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος απάντησε στην ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας το δικό του «ευχαριστώ». «Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε», έγραψε ο Καλίν. 
kalin


Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραφε στην ανάρτησή του: «Εικόνες που μας γεμίζουν πόνο ακολουθούνται από εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Σεβόμαστε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών ομάδων. Έλληνες και Τούρκοι παλεύουν δίπλα δίπλα, μαζί, για να σώσουν ζωές. Είμαστε ευγνώμονες για ό,τι έχουν κάνει».


Δεν υπάρχει πιο ισχυρή εικόνα από εκείνη Έλληνα και Τούρκου διασώστη να σώζουν μια επτάχρονη

Στη συνέντευξή στο CNN, στην εκπομπή «Connect the World», την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός μίλησε για τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη συνδρομή από τη χώρα μας με ομάδες διασωστών, λέγοντας ότι «στις στιγμές της κρίσης βάζουμε τις διαφορές μας στην άκρη».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν βοήθεια στην Τουρκία, καθώς η χώρα μας έχει αρκετή εμπειρία στην αντιμετώπιση μεγάλων σεισμών: «Δεν μπορώ να φανταστώ μία πιο ισχυρή εικόνα από αυτή [...] ενός Έλληνα διασώστη και ενός Τούρκου διασώστη να σώζουν ένα επτάχρονο κορίτσι. Αυτές είναι πολύ δυνατές εικόνες που, στο τέλος της ημέρας, χτίζουν γέφυρες μεταξύ των λαών μας», είπε ο πρωθυπουργός. «Ο χρόνος έχει πολύ μεγάλη σημασία», είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι «προτεραιότητα είναι να σωθούν εγκλωβισμένοι πολίτες».