Η Ελλάδα βοήθησε αμέσως την Τουρκία μετά τον στραγγαλιστικό σεισμό τα ξημερώματα της Δευτέρας, ακριβώς όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Αχμέτ Μπασάρ Μπεν, Τούρκος πρέσβης στη Γερμανία, είναι ευγνώμων για τη βοήθεια. Μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε, τόνισε πως η αντίδραση της Ελλάδας και η βοήθειά της «σημαίνει πολλά για τον τουρκικό λαό», ενώ ελπίζει, όταν η τραγωδία προσπεραστεί, να υπάρξει η επικράτηση «ρεαλιστικής συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου». 



Στη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση Phoenix, τόνισε: «Όταν πρόκειται για ανθρωπιστικές καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι δύο λαοί έχουν μεγάλη ευαισθησία ο ένας για τον άλλον. Αυτό συνέβαινε πάντα στην ιστορία, βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον σε καταστροφές. Και τώρα η Τουρκία είναι ευγνωμονούσα για αυτή τη βοήθεια».



Το δίκτυο RND σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε ιδιαιτέρως νωρίς, γρηγορότερα από άλλα κράτη της Ε.Ε., με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «η Ελλάδα θα βοηθήσει αμέσως», ενώ επισημαίνεται ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη ρητορική μίσους του τούρκου προέδρου, ο οποίος ενόψει των προεδρικών εκλογών υποδαυλίζει τον εθνικισμό. «Ο σεισμός μετατόπισε εν μια νυκτί τις πολιτικές προτεραιότητες. Κανείς δεν φοβάται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ότι θα έρθουν οι Τούρκοι, αντιθέτως, πολλοί Τούρκοι ελπίζουν ότι θα έρθουν οι Έλληνες, προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων».