Διευκρινίσεις και εξηγήσεις ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλο Ξανθόπουλο σχετικά με τις δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή, του ΣΚΑΪ όπου είπε ότι στη ρύθμιση Κασιδιάρη πρέπει «να υπάρχει σαφής αναφορά στον ναζιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος». «Η "17Ν", οποιαδήποτε ακροαριστερή οργάνωση, όσο απεχθής κι αν μας φαίνεται η πρακτική της, δεν έχει στον πυρήνα της τη ναζιστική ιδεολογία», δήλωσε ο κ. Ξανθόπουλος, διαχωρίζοντας ουσιαστικά δύο οργανώσεις που έχουν καταδικαστεί ως εγκληματικές (Χρυσή Αυγή και "17Ν"), ανάλογα με το αν είναι ακροαριστερή ή ακροδεξιά.

«Όσο απεχθής κι αν είναι, δεν έχει σχέση με τη ναζιστική ιδεολογία».

Ο Μάκης Βορίδης ζήτησε ευθέως από τον τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ να προβεί σε ξεκάθαρες διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του αυτές λέγοντας ότι: «Άκουσα μια τοποθέτησή σας κ. Ξανθόπουλε. Δεν ξέρω αν είναι αυτή η άποψή σας, αλλά είναι σημαντικό να τη διευκρινίσετε» και συνέχισε να ρωτά τον βουλευτή. «Δηλαδή αν υπάρχει εγκληματική οργάνωση η οποία είναι εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν έχει φασιστικά και ρατσιστικά κίνητρα, ας πούμε ότι είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, ας πούμε ότι είναι μια «17 Νοέμβρη» -δεν λέω για τη «17 Νοέμβρη», γιατί αυτό το ζήτημα έχει κριθεί με αμετάκλητες αποφάσεις- αυτοί, επειδή δεν έχουν φασιστικά και ρατσιστικά κίνητρα, θα μπορούν να καταρτίσουν κόμμα και να συμμετέχουν;».

Ο υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Τώρα μένει ένα απλό πράγμα: Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι οι καταδικασμένοι για εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορούν να υποδύονται τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων; Είμαστε σύμφωνοι σε αυτό το ερώτημα μετά ταύτα; Διότι αν συμφωνούμε μετά από όλη αυτήν την εργασία, η τροπολογία πρέπει να υπερψηφιστεί από τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία του Κοινοβουλίου».

«Δηλαδή τι; Να συμπεριλάβουμε τις έννοιες του φασισμού και του ρατσισμού μέσα στη διάταξη του 29, προκειμένου να είναι έτσι όπως το ερμηνεύσατε;», είπε προς τον Θ. Ξανθόπουλο, ο Μ. Βορίδης.

Η απάντηση Θ. Ξανθόπουλου - Έγινε παρεξήγηση…

«Έγινε μια παρεξήγηση την οποία λύσαμε», ήταν η απάντηση του Θεόφιλου Ξανθόπουλου στον υπ. Εσωτερικών. «Το σχόλιο ήταν ακριβές, γιατί το είχα διαβάσει από μέσα. Λέει: Διεγείρει, προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ., καθώς επίσης και κόμματα των οποίων οι επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης έχει καταδικαστεί, ακόμη και πρωτοδίκως για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα. Είναι σαφές, δηλαδή, ότι συμπεριλαμβάνει και τελειώνει η ιστορία. Προφανώς, έγινε στη ροή της κουβέντας ή όπως κόπηκε και ράφτηκε το απόσπασμα. Δεν το ξέρω, δεν έχω λάβει υπ’ όψιν μου. Το διευκρινίζουμε κατά οριστικό τρόπο ότι αυτή ήταν η αρχική και με το 29 και με το 187 και 187Α», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.