Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάθεσή της στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι, µιλάει στα «Π» για τις βαρύτατες ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν την υπόθεση, πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, και κάνει λόγο για ένα «ολοκαύτωµα σε καιρό ειρήνης».

Η συνέντευξη στα «Π»

-Ποια στοιχεία τεκµηριώνουν κακουργηµατικές ευθύνες στην υπόθεση που αφορά το Μάτι;

-Στο Μάτι συντελέσθηκε ένα ολοκαύτωµα σε καιρό ειρήνης. Ανθρωποι αφέθηκαν να καούν ζωντανοί, να πεθάνουν αβοήθητοι µέσα στα σπίτια, στις αυλές, στα αυτοκίνητά τους, στον δρόµο. Ανθρωποι είδαν δικούς τους ανθρώπους να χάνονται στις φλόγες. Δεν προειδοποιήθηκαν, δεν ενηµερώθηκαν ότι υπήρχε φωτιά που απειλούσε τη ζωή τους. Βιώµατα εκτός ορίων, πέραν κάθε ανθρώπινης αντοχής. Εκατόµβη νεκρών, αµέτρητοι ανεξίτηλα πληγωµένοι διά βίου. ∆εν έγινε πολύνεκρο τροχαίο. Εγινε ανθρωποθυσία. Τα στοιχεία βοούν. Μάτι, Ν. Βουτζάς, Ραφήνα αφέθηκαν χωρίς προληπτική προστασία, χωρίς εναέρια και επίγεια µέσα πυρόσβεσης, ακόµα και στην κορύφωση της πυρκαγιάς, χωρίς ειδοποίηση εκκένωσης, χωρίς ενηµέρωση, µε αποτέλεσµα η φωτιά να θεριέψει, να προελάσει ανενόχλητη, να βρει τους ανθρώπους απροετοίµαστους, να τρέχουν να σωθούν την τελευταία στιγµή, αιφνιδιασµένοι και πανικόβλητοι, ενώ προηγουµένως υπήρχε άπλετος χρόνος να ειδοποιηθούν, να οργανωθεί η αποµάκρυνσή τους, να τους δοθούν κατευθύνσεις εκκένωσης-διαφυγής σε ασφαλές σηµείο. Οσοι κατάφεραν να σωθούν αφέθηκαν
∆ιαπράχθηκε έκθεση σε βαθµό κακουργήµατος, κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Εξέθεσαν τους ανθρώπους σε κίνδυνο ζωής
ώρες αβοήθητοι, τραυµατισµένοι, εγκαυµατίες, χαροπαλεύοντας, να προσπαθούν να επιβιώσουν, πολλοί στη θάλασσα στα ανοιχτά, χωρίς ούτε τότε να οργανωθεί διάσωσή τους, γιατί ολόκληρος ο κρατικός µηχανισµός ήταν απασχοληµένος µε το πώς θα αποσείσουν τις ευθύνες τους ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, η περιφερειάρχη και οι επιτελείς Πυροσβεστικής και Αστυνοµίας, που έστησαν εκείνη την κακοπαιγµένη παράσταση, µεσάνυχτα 23 προς 24 Ιουλίου, παριστάνοντας, µπροστά στις κάµερες, ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για νεκρούς (ενώ γνώριζαν για δεκάδες) και ότι «επιχειρούν τώρα», κατόπιν της τραγωδίας, όλες οι δυνάµεις! Τα στοιχεία, αθρόα. Δεν κρύβονται, δεν θάβονται, όπως επιδίωξαν. ∆ιαπράχθηκε έκθεση σε βαθµό κακουργήµατος, κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Εξέθεσαν τους ανθρώπους σε κίνδυνο ζωής, ο οποίος πραγµατώθηκε για πολλούς, που πέθαναν. Εκείνους που επέζησαν παρέλειπαν επί ώρες να τους σώσουν, γιατί προσπαθούσαν να σώσουν τους εαυτούς τους από την κατάγνωση ευθυνών. Κι έτσι πέθαναν ακόµα περισσότεροι.

-Θεωρείτε πως η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί και από τη Βουλή;

-Φυσικά πρέπει να υπάρξει έρευνα. Τα πολιτικά πρόσωπα δεν είναι στο απυρόβλητο. Πρωταγωνίστησαν, κανείς δεν παραιτήθηκε, κανείς δεν λογοδότησε. Επιδόθηκαν σε επικοινωνιακά παιχνίδια συγκάλυψης, παριστάνοντας τους τρίτους άσχετους. Αφησαν τους ανθρώπους να καούν, δεν τους προστάτεψαν, κορόιδευαν τον κόσµο ότι όλα τα ελέγχουν, έκρυβαν τους νεκρούς, κρυβόντουσαν οι ίδιοι. Ηξεραν ότι γινόταν όλεθρος. Ηξεραν τι έκαναν και τι δεν έκαναν οι ίδιοι.
Ηξεραν ότι γινόταν όλεθρος. Ηξεραν τι έκαναν και τι δεν έκαναν οι ίδιοι. Ο δόλος τους, αποδεδειγµένος.
Ο δόλος τους, αποδεδειγµένος. Οµως, η σηµερινή κυβέρνηση προστάτευσε την προηγούµενη, αφήνοντας να συµπληρωθεί η αποσβεστική προθεσµία εξάλειψης του αξιοποίνου το καλοκαίρι του 2021. Τότε κάηκαν η Εύβοια και η µισή Ελλάδα µε αρχηγό Πυροσβεστικής, διορισµένο από τη σηµερινή κυβέρνηση, τον κατηγορούµενο για το Μάτι κ. Κολοκούρη... Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κατέθεσε αίτηµα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για απόδοση ποινικών ευθυνών στον τότε πρωθυπουργό και τους υπουργούς που ενέχονται στο έγκληµα στο Μάτι. ∆εν κατέθεσαν καν αίτηµα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, για να φωτισθεί-διερευνηθεί η υπόθεση. Προφανώς, η διασφάλιση ατιµωρησίας για το Μάτι συνδέεται µε την ατιµωρησία για την Εύβοια, την Πάρνηθα, τη Βαρυµπόµπη.

-Μπορεί να ανοίξει νέα έρευνα για κακουργήµατα;

-Είναι επιβεβληµένο η υπόθεση να δικασθεί στην πραγµατική της διάσταση, ως κακούργηµα. Το ζήτηµα δεν ήταν ποτέ η έλλειψη στοιχείων. Συντελείται ένας πόλεµος εντός της ∆ικαιοσύνης και των θεσµών, ανάµεσα στους λειτουργούς που επιµένουν να διερευνηθούν τα κακουργήµατα, όπως ζήτησε τρεις φορές ο ανακριτής και αποφάσισε το Συµβούλιο Πληµµελειοδικών, και σε εκείνους που σπεύδουν να κάνουν τα κακουργήµατα πληµµελήµατα. Η σύγκρουση είναι κοµµάτι
Η σύγκρουση είναι κοµµάτι ενός ενεργού παρασκηνίου παρεµβάσεων, µεθοδεύσεων, συγκάλυψης
ενός ενεργού παρασκηνίου παρεµβάσεων, µεθοδεύσεων, συγκάλυψης. Το αίτηµα δικαίωσης των θυµάτων θέτει προ των ευθυνών της την Ελληνική Δηµοκρατία. Ολοι γνωρίζουν ότι συντελέσθηκαν κακουργήµατα. Και εξαρχής γίνονται παρεµβάσεις προστασίας των υπαιτίων σε ανώτατο επίπεδο. Από τις διορισµένες από την τότε κυβέρνηση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξ. Δηµητρίου και γενική επιθεωρήτρια Δηµόσιας Διοίκησης, Μ. Παπασπύρου, που επιχείρησαν να παγώσουν την έρευνα, µέχρι τις απειλές και την απόπειρα εκβίασης του διορισµένου πραγµατογνώµονα κ. Λιότσιου, που, προς τιµήν του, δεν λύγισε ούτε υπάκουσε στην εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου να µην καταθέσει πόρισµα που καταλογίζει ευθύνες «στη Δούρου, στον αρχηγό και στον υπαρχηγό».

-Ποια στιγµή σάς έχει σηµαδέψει από την επαφή σας µε τους κατοίκους στο Μάτι;

-Ολες. Βρέθηκα στο Μάτι την εποµένη της τραγωδίας και έκτοτε είµαι συνεχώς δίπλα στους κατοίκους. Με συγκλονίζει η αξιοπρέπεια και η καρτερία των ανθρώπων αυτών, που ο καθένας κουβαλάει στην ψυχή του την τραγωδία. Με γεµίζει µε αίσθηµα τεράστιας ευθύνης ότι, µέσα στον ανείπωτο πόνο τους,
Βρέθηκα στο Μάτι την εποµένη της τραγωδίας και έκτοτε είµαι συνεχώς δίπλα στους κατοίκους
εκφράζουν ευγνωµοσύνη για το αυτονόητο: ότι στέκεται κάποιος στο πλευρό τους και λέει την αλήθεια. Η αγκαλιά της µάνας που έχασε τον γιο της στη θάλασσα, το «ευχαριστώ» µετά την πρώτη µέρα κατάθεσής µου, όταν µου είπε ότι είναι η πρώτη φορά που µπορεί να χαµογελάσει, είναι από τις ανεκτίµητες στιγµές, που δεν θα ξεχάσω.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Φεβρουαρίου 2023.