Τον δρόμο για σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας από την Άπω Ανατολή στην ενέργεια, την τεχνολογία, τις υποδομές και τον τουρισμό, καθώς και το ξεκίνημα μιας αναπάντεχης ισχυρής συμμαχίας με την Ιαπωνία σηματοδότησε η διήμερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τόκιο, η πρώτη Ελληνα πρωθυπουργού έπειτα από 17 και πλέον χρόνια.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε μεταξύ άλλων τον Ραμ Εμάνουελ, πρέσβη των ΗΠΑ στην Ιαπωνία και πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου επί Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και τα κορυφαία στελέχη της κρατικής Ιαπωνικής Τράπεζας Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank For International Cooperation) και του χρηματοπιστωτικού και επενδυτικού κολοσσού Nomura, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 300 δισ. ευρώ.

Το συμπέρασμα

Το βασικό συμπέρασμα των συναντήσεων αυτών ήταν το αυξημένο ενδιαφέρον για χρηματοδότηση ιαπωνικών επενδύσεων στην Ελλάδα και αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, αμέσως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και η αναβάθμιση του γεωπολιτικού «αποτυπώματος» της χώρας μας.



Ο κ. Μητσοτάκης ήταν μάλιστα από τους πρώτους Δυτικούς ηγέτες που επισκέφθηκαν την ιαπωνική πρωτεύουσα μετά τη στροφή της χώρας προς τη Δύση, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Η στροφή αυτή, που φέρνει την Ιαπωνία πιο κοντά στην Ε.Ε., στη Δύση και στο ΝΑΤΟ, σηματοδοτήθηκε από την παρουσία του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα στη Σύνοδο της Συμμαχίας τον περασμένο Ιούνιο στη Μαδρίτη, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στην Ιστορία.

Με νέα ματιά

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι κ. Μητσοτάκης και Κισίντα συζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο κρατών, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να βλέπει με νέα ματιά πλέον τη συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα, ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, που δημιουργεί τις υποδομές ώστε να αποτελέσει δυνητικά την ενεργειακή γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων.



Φέρεται μάλιστα να άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή και πλήρη κατανόηση τον Ελληνα ομόλογό του να του εξηγεί τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τους κινδύνους που αυτή δημιουργεί, καθώς ο ίδιος λόγω και της γεωγραφικής θέσης και της ιστορίας της χώρας του γνωρίζει καλά τη σημασία της χάραξης πολιτικής και διμερών σχέσεων με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. «Η Ιαπωνία είναι φυσικός μας σύμμαχος σε ό,τι έχει να κάνει με το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος, που εκτιμά ότι το Τόκιο βλέπει πλέον στη χώρα μας έναν αξιόπιστο εταίρο.

Πίσω από τη συνομιλία των δύο ηγετών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κρύβεται ο υπό διαμόρφωση συντονισμός όλων των δημοκρατιών που βρίσκονται απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα, όπως είναι η Τουρκία ή η Ρωσία. Στις δε ανησυχίες που φέρεται να εκφράστηκαν σε κλειστές συναντήσεις στο Τόκιο για την παρουσία της Κίνας στην Ελλάδα, η απάντηση ήταν ότι η συμφωνία με την COSCO οφείλει να τηρηθεί και θα τηρηθεί, αλλά η χώρα μας επιδιώκει νέες συμφωνίες και συνεργασίες σε άλλα πεδία με χώρες όπως η Ιαπωνία.

Ενημέρωση

Στο ζήτημα των επενδύσεων, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του, Αλέξης Πατέλης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο διευθύνων σύμβουλος της ECG, Γρηγόρης Σταματόπουλος, και η γ.γ. του ΥΠ.ΕΞ. και επικεφαλής του Enterprise Greece, Βίκυ Λοΐζου, ενημέρωσαν αναλυτικά τους Ιάπωνες υπουργούς και επιχειρηματίες για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας συνολικά και ανά κλάδους.



Οι 20 εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή που συνόδευε τον πρωθυπουργό είχαν κρίσιμες επαφές, οι οποίες φέρεται να «ξεκλειδώνουν» συνεργασίες και τοποθετήσεις κεφαλαίων που σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν: Από επενδύσεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέχρι σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και στην Αίγυπτο, που είναι απαραίτητες για να προχωρήσει στη συνέχεια το φιλόδοξο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου (GREGY Interconnector). Το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα για περισσότερα ιαπωνικά κεφάλαια στη χώρα μας είναι η Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ιαπωνίας, που υπεγράφη από τους δύο πρωθυπουργούς στο Τόκιο. Η συμφωνία αυτή, όπως εξηγεί κυβερνητικό στέλεχος με γνώση του τρόπου λειτουργίας του ιαπωνικού επιχειρείν, δείχνει τον δρόμο προς τον επιχειρηματικό κόσμο, τις δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες, για να εμπιστευτούν την Ελλάδα. «Είναι πιο αργοί στη λήψη αποφάσεων, αλλά η αρχή έγινε», επισημαίνει.

Το τελευταίο επίσημο ταξίδι

Το ταξίδι αυτό ήταν, εκτός απροόπτου, το τελευταίο επίσημο του πρωθυπουργού στο εξωτερικό -εκτός βέβαια από τις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε.- πριν από τις εθνικές εκλογές. Εφόσον επανεκλεγεί, ένα από τα πρώτα ταξίδια που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει, το προσεχές φθινόπωρο, είναι στην Ινδία, δείγμα της πεποίθησης που έχει ο κ. Μητσοτάκης ότι η Ελλάδα πρέπει να «κοιτάξει» και ανατολικά, τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και για στρατηγικές συνεργασίες και συμμαχίες.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Φεβρουαρίου 2023.