Αυτό που είχαν αποκαλύψει τα «Παραπολιτικά» και είχε προαναγγείλει με συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έγινε: η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που αφορά στο να απαγορευτεί οποιοσδήποτε συνδυασμός απαρτίζεται τουλάχιστον ενός ανθρώπου που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη. 

Η ενέργεια έγινε με αφορμή το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη και προκειμένου να μπλοκαριστεί η δίοδός του στη Βουλή μέσω των εκλογών που πρόκειται να γίνουν το 2023. Ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι απαραίτητο να μην έχουν παρουσία εγκληματικές οργανώσεις στο Κοινοβούλιο. 



Η παράγραφος 1 του άρθρου 32 τροποποιήθηκε. Κάτωθι παρατίθεται η επίσημη τροπολογία από το υπουργείο Εσωτερικών. 

«Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 "σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ", ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης»

Άρθρο μόνο

Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012
Η παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα. Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.

γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β).
Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.

Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης 


Όπως αναμενόταν, με τόσο μικρό χρονικό διάστημα να απομένει για τις εκλογές, τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν... πέταξαν τη σκούφια τους για τη ρύθμιση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, φέρεται να έχει ετοιμάσει δική του τροπολογία, για να φέρει στη Βουλή. 



Αυτό δεν προκύπτει ανεπισήμως, αλλά από δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πόπης Τσαπανίδου, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Θα μπορούσε να παρερμηνευθεί η διατύπωση που έχουμε από την κυβέρνηση. Γι` αυτό κατεβάζουμε μια δική μας τροπολογία -και είναι η μόνη ψηφοφορία στην οποία θα συμμετέχουμε- απόλυτα στοχευμένη που αποκλείει την είσοδο των ναζιστικών κομμάτων στη Βουλή, αλλά χωρίς να επιτρέπει να δημιουργηθούν εμπόδια σε άλλα κόμματα στο μέλλον. Η πρότασή μας είναι συνταγματικά τεκμηριωμένη».



Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ διάκειται θετικά στη ρύθμιση και αυτό αποτυπώνεται στη δήλωση του στελέχους του Παύλου Γερουλάνου: «Όταν έχεις όλα τα κόμματα να θέλουν να βρεθεί λύση, είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τη συναίνεση που πρέπει ώστε να μην αφήσουμε ερωτηματικά στον κόσμο» 

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγεί για ποιο λόγο θα καταψηφίσει τη ρύθμιση την προσεχή Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου. Μίλησε για «τροπολογία εισάγει επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές -μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες κι αδικήματα- κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να «στεγαστεί» η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει το φασισμό με την ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση».

Επιπλέον, από τον Περισσό τονίστηκε: «Παράλληλα το ΚΚΕ εκτιμά ότι μέσω της ρύθμισης , δίνεται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων. Αντίστοιχα, επικίνδυνους δρόμους ανοίγει και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται τον απαράδεκτο “τρομονόμο” και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, με βάση το οποίο σε μια σειρά χώρες της ΕΕ απαγορεύονται ήδη κομμουνιστικά κόμματα, νεολαίες, σύμβολα.

Αποδεικνύεται ότι ο φασισμός και οι διάφορες παραφυάδες του δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιες επικίνδυνες διατάξεις, όταν μάλιστα οι ίδιοι που τις εισηγούνται δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις ανοχή απέναντι στη δράση τέτοιων ομάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για την καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εξαιτίας της οποίας δεν υπάρχει ακόμα αμετάκλητη καταδίκη της ηγεσίας και των μελών της.

Μόνο ο λαός και η νεολαία, με τη δράση τους και με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, μπορούν πραγματικά να τσακίσουν το ρατσισμό και το φασισμό παλεύοντας για την ανατροπή της καπιταλιστικής σαπίλας που τους γεννά και τους θρέφει».

Επιπλέον, o βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Γκιόκας, τόνισε ότι με αυτήν την τροπολογία κινδυνεύουν και τα κομουνιστικά κόμματα: «Δεν είναι μόνο θέμα κόμματος Κασιδιάρη, αλλά αφορά όλες τις παραφυάδες της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής[…] Δεν θεωρούμε όμως ότι αντιμετωπίζονται έτσι αυτά τα κόμματα και ανοίγουν πολύ επικίνδυνους δρόμους που σε κράτη της ΕΕ έχουν οδηγήσει στην απαγόρευση κομμουνιστικών κομμάτων».

«Πολιτικά ναζισμοί και φασισμοί δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας. Εάν δε δω το κείμενο της τροπολογίας δεν μπορώ να σας πω συμφωνώ ή διαφωνώ…» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.



Το ΜέΡΑ 25, από τη μεριά του, έχει ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται να αρνηθεί κάθε νομοθετική πρωτοβουλία. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου πρόκειται να μελετήσει την τροπολογία πριν την υπερψηφίσει ή την καταψηφίσει. «Πολιτικοί ναζισμοί και φασισμοί δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας. Εάν δε δω το κείμενο της τροπολογίας δεν μπορώ να σας πω συμφωνώ ή διαφωνώ…» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, δήλωσε ότι θα είναι ο Άρειος Πάγος που θα αποφασίσει για το αν οι συνδυασμοί που αιτηθούν συμμετοχής στις εκλογές του 2023 θα είναι σύννομοι. Ωστόσο, η διάταξη, όπως αναφέρθηκε, έχει και χαρακτήρα συμβολικό, αφού στόχος της Νέας Δημοκρατίας, που σχολιάστηκε ότι θα την περάσει ούτως ή άλλως, μια και έχει την πλειοψηφία, φαίνεται ότι περιέχει συμβολισμό, ότι δηλαδή ο δρόμος προς το Κοινοβούλιο για κάθε είδους ναζιστικό μόρφωμα είναι ανεπίστρεπτος. 

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεραστεί στη διάταξη, ήταν να καλύπτει την πιθανότητα ο καταδικασμένος να έχει βάλει αχυράνθρωπο στη θέση του, αλλά και η καταδίκη να μην είναι απλώς τελεσίδικη. Στην περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη, άλλωστε, είναι πρωτόδικη.