Ακούμε συχνά από τις παλαιότερες γενιές την έκφραση «το οφείλουμε στα παιδιά μας». Πράγματι, ίσως, να αποτελεί χρέος των προηγούμενων η εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους επόμενους. Είναι όμως αυτό μία μονομερής ενέργεια ή μήπως και οι ίδιοι οι νέοι οφείλουν στους εαυτούς το μέλλον που τους αξίζει;  Ένα μέλλον με καλύτερες προοπτικές, με επαγγελματικές ευκαιρίες, με δυνατότητες ανέλιξης και διαρκούς ανάπτυξης δεξιοτήτων. Ένα μέλλον με ποιότητα ζωής.

Πώς όμως οι νέοι θα πάρουν πραγματικά τις τύχες τους στα δικά τους χέρια όταν σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα και να απέχουν από τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Η αλήθεια είναι πως η γενιά μας, έζησε και μεγάλωσε στην μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης και αυτό το γεγονός από μόνο του ίσως αρκεί ώστε να ωθεί τους νέους στην αποχή.

Η ελπίδα που θα ερχόταν και με ευκολία έταξε στους νέους η προηγούμενη κυβέρνηση, τελικά χάθηκε στην πορεία, όταν ήρθε αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό αποθάρρυνε τους φέρελπις νέους ακόμη περισσότερο και η παρούσα κυβέρνηση διέθετε μόνο έναν τρόπο να ανατρέψει την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση. Να «φέρει τη γενιά μας αντιμέτωπη με την αλήθεια», δίνοντας όμως κίνητρα ώστε να την αντιμετωπίσουν και προοπτικές ώστε να κερδίσουν το μέλλον που αξίζει στη γενιά των πολλαπλών προκλήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ουσιαστική στήριξη των νέων και αυτό έχει ήδη φανεί από την πρώτη μέρα της εκλογής του. Το 2021 η Κυβέρνηση προχώρησε σε πράξεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα «Το πρώτο ένσημο», μέτρο σύμφωνα με το οποίο οι νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία, όταν προσλαμβάνονται με σύμβαση πλήρους απασχόλησης ενισχύονται από την πολιτεία για 6 μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 ευρώ πάνε στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ (επιπλέον της αμοιβής τους) πηγαίνουν απευθείας στους νέους. Αλλά και οι νέοι, οι οποίοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, επιδοτούνται με 600 ευρώ. Τα 300 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις και τα υπόλοιπα 300 καταβάλλονται στον εργοδότη με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτάθηκε και αφορά πλέον και τους σπουδαστές των ΙΕΚ, ενώ το 2022 από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε την αύξηση του επιδοτούμενου ποσού από τα 1000 στα 1500 ευρώ.

Επιπροσθέτως, στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με 2.000 ευρώ.

Από 1.1.2022 έχει μηδενιστεί για τους νέους το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data. Με άλλα λόγια, οι νέοι από 15 έως 29 ετών έχουν πλέον απαλλαγεί από τους φόρους κινητής τηλεφωνίας και πληρώνουν στους παρόχους αποκλειστικά τις υπηρεσίες τις οποίες χρησιμοποιούν.

Περαιτέρω προχώρησε στην κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές και δωρεές. Συγκεκριμένα μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ οποιαδήποτε γονική παροχή ακίνητης ή κινητής περιουσίας ενέχει μηδενική φορολόγηση. Η πρωτοβουλία αυτή έδωσε μεγάλη ανάσα στα ελληνικά νοικοκυριά καθώς πλέον οι γονείς μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους, χωρίς να φορολογηθούν για αυτό, σημαντική βοήθεια στην έναρξη της δικής τους ζωής.

Αυτές είναι μερικές από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες η παρούσα κυβέρνηση έχει ήδη υλοποιήσει. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, μεταξύ άλλων εξήγγειλε μία ακόμη σειρά νέων μέτρων με σκοπό την ενίσχυση και την στήριξη των νέων, με έμφαση κυρίως στο σημαντικό πρόβλημα στέγασης και εύρεσης κατοικίας που ταλανίζει αυταπόδεικτα την νέα γενιά.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινά άμεσα και χωρίς χρονοτριβές η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Αναμένεται να ξεκινήσει το 2023 το νέο ειδικό πρόγραμμα «Σπίτι μου». Ένα πρόγραμμα στεγαστικών δανείων για νέους έως 39 ετών, καταρχάς ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Με άλλα λόγια με ποσό μικρότερο του ενοικίου, νέα ζευγάρια αποκτούν πλέον το δικό τους σπίτι.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη νομοθετεί και θεσπίζει μέτρα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των νέων, βελτιώνοντας την καθημερινότητα τους στην πράξη. Αυτές που ανέφερα είναι μόνο μερικές από τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν αποκλειστικά την οικονομική στήριξη των νέων της γενιάς μου. Υπάρχουν ωστόσο δεκάδες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αφορούν την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των συμπολιτών μας εν γένει. Μεταρρυθμίσεις για παράδειγμα που μετατρέπουν σταδιακά αλλά με σταθερή πρόοδο τα Πανεπιστήμια της χώρας σε αξιοπρεπή και ανταγωνιστικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μεταρρυθμίσεις που προάγουν την ραγδαία εξέλιξη του ψηφιακού κράτους αλλά και μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν το κοινωνικό κράτος δικαίου, προσφέροντας επιτέλους ευκαιρίες και δικαιώματα σε όσους χρόνια τα είχαν στερηθεί.

Το 2023 είναι μία εκλογική χρονιά κι εμείς οι νέοι έχουμε ένα χρέος απέναντι στη γενιά μας: να μην μείνουμε αμέτοχοι και να συμμετέχουμε στις εκλογικές διαδικασίες. Όσοι έπαιξαν με την ελπίδα για το μέλλον που μας αξίζει, πουλώντας κάτι «νέο» στους νέους, τίθενται καθημερινά εκεί που ανήκουν, στο πολιτικό περιθώριο. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αξίζει και πρέπει να συνεχίσει το έργο της και οι νέοι αξίζουμε ένα καλύτερο μέλλον και πρέπει να το εξασφαλίσουμε.

*Ο Φάνης Πασχάλης είναι Υπεύθυνος Περιφερειακών Οργανώσεων ΟΝΝΕΔ