Έντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει απ' όλες τις νομοθετικές ψηφοφορίες έως τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε και στην Ολομέλεια, με την πλειονότητα των κομμάτων να εξαπολύει «πυρά» κατά της Κουμουνδούρου.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε πρώτη, χρονικά, η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη. «Θα προτιμούσαμε να έχουν αποχωρήσει ο κ. Χατζηδάκης και η διμοιρία των υπουργών, φίλων και στενών συγγενών που παρακολουθούνται, αλλά πού τέτοια τύχη, αυτοί προτίμησαν το φίλοι-φίλοι καριοφίλι», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έσπευσε να απαντήσει και είπε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για «ανένδοτο» με αποχή από τις ψηφοφορίες «ακυρώνει την κοινοβουλευτική δημοκρατία».

«Δεν απέχουμε»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Αθανασίου, πήρε τον λόγο στη συνέχεια και τόνισε: «Δεν απέχουμε. Μετέχουμε στις συζητήσεις και όχι στις ψηφοφορίες. Μας είπαν ότι μη μετέχοντας στις ψηφοφορίες υπονομεύουμε τον πυλώνα της δημοκρατίας. Προστατεύουμε τη δημοκρατία και δεν την υπονομεύουμε μη μετέχοντας στις ψηφοφορίες».

Περί αποζημίωσης

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, είπε από τη μεριά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει ψηφίσει τα μισά κυβερνητικά νομοσχέδια, ενώ για την αποχή αναρωτήθηκε αν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τη βουλευτική τους αποζημίωση.

«Εκτροπή»

«Ουσιαστικά είναι κοινοβουλευτική εκτροπή αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα έρθουν θετικά νομοσχέδια. Εμείς το ονομάζουμε κοινοβουλευτική εκτροπή», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος αναρωτήθηκε: «Θα συμμετέχετε και δεν θα ψηφίζετε; Μωρέ τι μας λέτε; Νέα ήθη;». Επίσης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αναφορές περί εκβιαζόμενου ΠΑΣΟΚ από την Πόπη Τσαπανίδου και σημείωσε πως «αντίστοιχες δηλώσεις ακούγαμε από το ίδιο κόμμα και το 2014, όταν έλεγαν πως όποιος ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα θα έχει χρηματιστεί».