Επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναφέροντας την αξίωση περί αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης και άλλες συμφωνίες στρατιωτικοποιώντας τα νησιά.

Ακόμα, υποστήριξε πως λόγω των προβλημάτων με την Ελλάδα η Τουρκία κατηγορείται για αναθεωρητισμό και νεο-οθωμανισμό, αλλά «πρόκειται για προκαταλήψεις που δεν ισχύουν».

Επιπλέον, τόνισε ότι η Άγκυρα θέλει να προασπίσει «τα δικαιώματά της».


Προκαλεί ξανά ο Τσαβούσογλου

Πιο συγκεκριμένα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε πάνελ συνεργασίας όπου συμμετείχε μεταξύ του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας και του Ουγγρικού Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου στη Βουδαπέστη, ανέφερε, σύμφωνα με το sigmalive: «Θεωρώ ότι για να καταλάβουμε την εξωτερική μας πολιτική, πρέπει να βάλουμε στην άκρη ιδεολογικές προκαταλήψεις, πρέπει να πω. Ναι, μερικές φορές συμβαίνει αυτό εξαιτίας των διαφορών Τουρκίας και Ελλάδας ή μεταξύ Τουρκίας και άλλων χωρών.

Ωστόσο, όταν αναπτύσσουμε δραστηριότητες στην Αφρική, τις χαρακτηρίζουν "αναθεωρητικές" και "νεο-οθωμανικές". Καμιά σχέση δεν έχει με νεο-οθωμανισμό και αναθεωρητισμό βασικά. Αλλά είναι καλό ότι πρόσφατα μεγάλες χώρες που είναι δραστήριες στην αφρικανική ήπειρο μας προτείνουν να αρχίσουμε πολιτικές συνομιλίες για την Αφρική επίσης, η Γαλλία κυρίως και οι ΗΠΑ πρόσφατα. Και θέλουμε να συνεργαστούμε με όλες αυτές τις χώρες, κάτι που είναι ευεργετικό για την Αφρική, όχι για εμάς, ειδικά για την Αφρική».

Συνεχίζοντας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε: «Έτσι, όταν έπρεπε να αναλάβω δράση, αφού είδα καθαρά ότι κάποια μπλοκ οικοδομήθηκαν, αποκλείοντας την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ, και η Τουρκία κατηγορήθηκε ως αναθεωρητική, δεν ήμουν αναθεωρητικός, απλώς ήθελα να εγγυηθώ τα δικαιώματά μου.

Και αμέσως πρότεινα στην Ε.Ε. να διοργανώσει μια διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου όλοι θα έπρεπε να κληθούν, όλα τα παράκτια κράτη, όχι μόνο η Ανατολική Μεσόγειος, και οι χώρες που είχαν ενεργειακές εταιρείες εκεί θα έπρεπε επίσης να κληθούν. Και ποιο είναι το νόημα αυτής της διάσκεψης, γιατί ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, την πρότεινε; Γιατί είμαστε υπέρ της δίκαιης διανομής και τα δικαιώματα όλων πρέπει να εγγυηθούν εκεί.

Οπότε λοιπόν, όταν η Ελλάδα π.χ. παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι η ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, καθώς και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Και έστειλα επιστολή στον ΟΗΕ ότι είναι ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών», ανέφερε προκλητικά ο Τσαβούσογλου.