Τι κι αν έχουν περάσει δύο και πλέον µήνες από τότε που έσκασε το «Qatar-gate», µε εµπλεκόµενη την ανεξάρτητη πλέον ευρωβουλευτή και προφυλακισµένη στις βελγικές φυλακές Εύα Καϊλή;

Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση συνεχίζουν να είναι καταιγιστικές, ενώ τις τελευταίες ηµέρες µονοπωλεί το ενδιαφέρον η περίπτωση του Αντόνιο Παντσέρι, του ανθρώπου που φέρεται να είχε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση και πλέον αποφάσισε να συνεργαστεί µε τις βελγικές Αρχές, προκειµένου να τύχει ευνοϊκής ποινικής µεταχείρισης, γεγονός που φέρεται να δυσκολεύει ακόµα περισσότερο τη θέση της κυρίας Καϊλή.

Η πορεία του

Ο Παντσέρι ξεκίνησε από τον χώρο του συνδικαλισµού, για να φτάσει να περάσει το 2004 το κατώφλι της Ευρωβουλής, την οποία εγκατέλειψε το 2019. Οσοι έχουν συνεργαστεί µαζί του τον περιγράφουν ως ικανό, αποτελεσµατικό και καλό διαπραγµατευτή. Το 2019 ίδρυσε τη ΜΚΟ «Fight Impunity», µε εµφανή στόχο την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωµάτων και αφανή, όπως προκύπτει από τις έρευνες των βελγικών Αρχών, τις συµφωνίες κάτω από το τραπέζι και τη διακίνηση «µαύρου» χρήµατος.

Στο πλευρό του είχε τον σύντροφο της Εύας Καϊλή και πατέρα του παιδιού της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος παραµένει προφυλακισµένος µετά την ακρόασή του την Πέµπτη. Η απόφαση του Παντσέρι να συνεργαστεί µε τις βελγικές Αρχές, µε αντάλλαγµα την παραµονή του µόνο για ένα έτος στις φυλακές, για πολλούς ήταν αναµενόµενη, καθώς έτσι άπλωσε και πέπλο προστασίας στη σύζυγο και την κόρη του, που πλέον δεν αντιµετωπίζουν τον κίνδυνο να εκδοθούν στο Βέλγιο.

«Μεσάζων»

Η υπερασπιστική γραµµή Παντσέρι είναι πλέον σαφής και ξεκάθαρη: Υποστηρίζει πως ήταν απλώς ο µεσάζων σε µια οργάνωση που δεν είχε ιεραρχία, επικαλούµενος µάλιστα το γεγονός ότι µιλάει µόνο ιταλικά, ενώ διαψεύδει τους ισχυρισµούς της Εύας Καϊλή πως η βαλίτσα που βρέθηκε σπίτι της ήταν ιδιοκτησίας του, υποστηρίζοντας πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής προσπαθεί να σώσει τον εαυτό της.

«Αναξιόπιστος»

«Είναι αναξιόπιστος. Θα αποδώσει ευθύνες και κατηγορίες ψεύτικες όχι µόνο στην Εύα Καϊλή, αλλά και σε άλλους ανθρώπους, προκειµένου να σώσει τη γυναίκα του, την κόρη του και τον εαυτό του. Η συνεργασία του καρποφόρησε από την πρώτη ηµέρα. Οι βελγικές Αρχές παραιτήθηκαν από το αίτηµα για έκδοση στη χώρα τους της γυναίκας και της κόρης του κυρίου Παντσέρι», τονίζει στα «Π» ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού, Μιχάλης ∆ηµητρακόπουλος.

Η ELONTech

Την ίδια στιγµή και ενώ οι πιέσεις προς την προφυλακισµένη ευρωβουλευτή να παραδεχθεί την εµπλοκή της στο σκάνδαλο, σύµφωνα µε πληροφορίες, συνεχίζονται από τις βελγικές Αρχές, µε την ίδια να εµµένει στη θέση της πως δεν θα δηλώσει ένοχη για κάτι που δεν έχει διαπράξει, ένα άλλο µέτωπο έχει ανοίξει για την οικογένεια Καϊλή. Αυτό αφορά την αδελφή της προφυλακισµένης ευρωβουλευτού, Μανταλένα, και την επιθυµία της, σύµφωνα µε δηµοσίευµα του «Politico», να διαγράψει την εταιρεία της, ELONTech, από τα αρχεία διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εταιρεία της Μανταλένας Καϊλή επιδιώκει µια καινούργια, «καθαρή» αρχή, έγραφε το δηµοσίευµα, µε τον Μιχάλη ∆ηµητρακόπουλο να το διαψεύδει.

«Ανακριβές»

«Είναι ανακριβές ότι η διαγραφή έγινε µε πρωτοβουλία της Μανταλένας Καϊλή ή ότι ζήτησε τη διαγραφή, καθώς δεν γνώριζε ότι υπήρχε η συγκεκριµένη καταχώρηση», απάντησε ο κ. ∆ηµητρακόπουλος. Σύµφωνα µε τον νοµικό, η ELONTech συνιστά µια ελεύθερη, µη κερδοσκοπική, µη πολιτική πρωτοβουλία επιστηµόνων και επαγγελµατιών από τον χώρο του ∆ικαίου και της τεχνολογίας, η οποία από το 2018, χωρίς νοµική προσωπικότητα ή τραπεζικό λογαριασµό, προσφέρει τη δυνατότητα ενηµέρωσης για ζητήµατα όπως η ψηφιακή ταυτότητα, το ∆ίκαιο και η τεχνητή νοηµοσύνη, η ψηφιακή φορολόγηση, τα «έξυπνα» συµβόλαια, τα ανθρώπινα δικαιώµατα στο Metaverse κ.ά.

Ιδρυτικό μέλος

Μάλιστα, όπως επισηµαίνεται από την πλευρά της Μανταλένας Καϊλή, η ELONTech δεν είναι ΜΚΟ, ουδέποτε ζήτησε χρήµατα από τους συµµετέχοντες στις ηµερίδες και τα σεµινάρια που διοργάνωνε και ουδέποτε χρηµατοδοτήθηκε από την Ε.Ε. Την ίδια στιγµή, ωστόσο, η αδελφή της κυρίας Καϊλή είναι ιδρυτικό µέλος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας MADE Group, ενώ στο βιογραφικό της αναφέρεται ως σύµβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νοµοθεσίας.

Η Μανταλένα Καϊλή συχνά κοινοποιούσε δραστηριότητες της αδελφής της στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ, σύµφωνα µε το «Politico», η MADE Group διεκδικούσε και κέρδιζε διαγωνισµούς της Ε.Ε., ενώ µία φορά έλαβε 105.172 ευρώ από ένα πιλοτικό πρόγραµµα που είχε προωθήσει η Εύα Καϊλή στο Κοινοβούλιο.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 28 Ιανουαρίου 2023.