Πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των διοικήσεων των ελληνικών πανεπιστημίων, της εκτελεστικής αντιπροέδρου του Columbia Global Γουαφάα ελ-Σαντρ και επικεφαλής των Σχολών του αμερικανικού ιδρύματος και το «παρών» έδωσε η υπουργός Παιδείας. Αιτία για αυτήν την επίσημη συνάντηση, έστω και εξ αποστάσεως, είναι η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Columbia στην Αθήνα

Τα οφέλη, πλην της συνεργασίας που μπορεί να έχουν -και τέθηκε στο στόχαστρο στην τηλεδιάσκεψη- από τα ελληνικά ΑΕΙ θα είναι πολλά όταν το εγχείρημα γίνει πραγματικότητα. Σε αυτά, άλλωστε, αναφέρθηκε και η Νίκη Κεραμέως. Η ίδρυση του ACGC (Athens Columbia Global Center) ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη εκπροσώπων από 30 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τη συμμετοχή τους στη σύνοδο «Φάρος 2022: Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης/Pharos Summit 2022: Greek-US Collaboration in Higher Education», που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η κυρία Κεραμέως, κατά την τοποθέτησή της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι προσπάθειες για διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων παίρνουν «σάρκα και οστά», σημειώνοντας την σημασία της συνεργασίας του κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημιακού ιδρύματος με τα ελληνικά πανεπιστήμια.

«Το Columbia βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πανεπιστημίων εξωτερικού που πρωτοστατούν στις συνεργασίες με τα εξαιρετικά δικά μας πανεπιστήμια με επτά καινούριες συνεργασίες τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα με το νέο διπλό πρόγραμμα σπουδών με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τώρα με την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αθήνα».

«Πιστεύω ότι οι φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές μας έχουν πολλά να αποκομίσουν από τη διάδραση με τους ομολόγους τους από το Columbia, όπως επίσης και οι του Columbia από την ενασχόλησή τους με το ελληνικό ακαδημαϊκό γίγνεσθαι. Είμαι βέβαιη ότι το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Columbia θα λειτουργήσει στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία, ωφελώντας αμφότερες τις ακαδημαϊκές κοινότητες», κατέληξε η Νίκη Κεραμέως.

Οι Έλληνες πρυτάνεις και οι Αμερικανοί επικεφαλής των σχολών του Columbia εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τις επερχόμενες συνεργασίες και για τις προοπτικές που ανοίγονται για τις δύο ακαδημαϊκές κοινότητες.