Από τη θέση του διευθυντή Επικοινωνίας της μεγάλης πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Hellas ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης αποχώρησε το 2014 και ενώ αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της παρέμενε ο Κωνσταντίνος Φρουζής. Ο κ. Δεστεμπασίδης, τον οποίον πλείστοι όσοι -μεταξύ των οποίων η ίδια η Ν.Δ., κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς και πλήθος ΜΜΕ της χώρας- ταυτίζουν με τον προστατευόμενο μάρτυρα στην πολύκροτη υπόθεση Novartis «Μάξιμο Σαράφη», συνελήφθη την Τρίτη από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., με την κατηγορία της εμπλοκής του σε εγκληματική οργάνωση.

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του, η Ν.Δ. εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο “Μάξιμος Σαράφης”, ο κουκουλοφόρος μάρτυρας, που με τις διαβόητες “καταθέσεις” του στήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια άνευ προηγουμένου σκευωρία με στόχο δύο πρώην πρωθυπουργούς, έναν κεντρικό τραπεζίτη και επτά υπουργούς, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς, συνελήφθη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε τραπεζικές απάτες. Κι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ που ανέθεσαν τη συγκεκριμένη δουλειά κι έστησαν τη σκευωρία της Novartis, στηριζόμενοι σε τέτοιους ανθρώπους, εμφανίζονται σήμερα κήνσορες της ηθικής, “τιμητές της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξεως”». Ακόμα και το φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ Kontra News (kontranews.gr) μετέδωσε, την Τρίτη, την είδηση για τη σύλληψη του κ. Δεστεμπασίδη γράγοντας: «Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συλληφθείς είναι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, επονομαζόμενος “Μάξιμος Σαράφης”, προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis»...

600 χιλιάδες ευρώ η οικονομική ζημία που υπέστησαν τα θύματα από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης


Η τελευταία φορά κατά την οποία ο κ. Δεστεμπασίδης είχε εμφανισθεί στον δημόσιο χώρο ήταν την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, όταν κλήθηκε να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο κ. Δεστεμπασίδης αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση δεν αφορούσε άμεσα και ευθέως το αντικείμενο της επιτροπής, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές την ίδια απάντηση: «Δεν επιθυμώ να απαντήσω τίποτα άλλο πέρα από το αντικείμενο της παρούσας Προανακριτικής, που είναι η διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου».

Ο διάλογός του Πλεύρη με τον Δεστεμπασίδη

Ο μάρτυρας, τότε, κ. Δεστεμπασίδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Θάνου Πλεύρη, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που καταθέτει και πως δεν τον κάλεσαν ή τον προσέγγισαν εισαγγελείς. Ο διάλογός του με τον κ. Πλεύρη ήταν αποκαλυπτικός:

Θ. Πλεύρης: Εχετε καταθέσει ξανά για την υπόθεση;
Φ. Δεστεμπασίδης: Οχι, είναι η πρώτη φορά.
Θ. Πλεύρης: Εχετε καταθέσει ξανά για την υπόθεση;
Φ. Δεστεμπασίδης: Πρώτη φορά καταθέτω.
Θ. Πλεύρης: Σας κάλεσαν ή σας προσέγγισαν εισαγγελείς;
Φ. Δεστεμπασίδης: Οχι.
Θ. Πλεύρης: Γνωρίζετε για χρηματισμό του κ. Αβραμόπουλου;
Φ. Δεστεμπασίδης: Δεν επιθυμώ να απαντήσω τίποτα άλλο πέρα από το αντικείμενο της παρούσας Προανακριτικής, που είναι η διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου.
Θ. Πλεύρης: Από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται από το FBI, ποιον έχετε συναντήσει;
Φ. Δεστεμπασίδης: …Δεν επιθυμώ να απαντήσω τίποτα άλλο πέρα από το αντικείμενο της παρούσας Προανακριτικής, που είναι η διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου. (…)
Φ. Δεστεμπασίδης: Αισθάνομαι στοχοποιημένος. Ενας από αυτούς που με στοχοποίησαν είναι ο Μανιαδάκης. Ερώτηση: Γιατί ο Μανιαδάκης;
Φ. Δεστεμπασίδης: Για να με εκφοβίσει να μην καταθέσω στη Δικαιοσύνη πράγματα που έχω δει, έχω ακούσει και γνωρίζω. Οχι γι' αυτά που ερευνάτε σε αυτή την Προανακριτική, αλλά καθαρά για το σκάνδαλο Novartis. Για τον κ. Δεστεμπασίδη είχε ερωτηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, ο κ. Φρουζής, κατά τη διάρκεια της δικής του κατάθεσης στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Ο κ. Φρουζής είχε επισημάνει, τότε, ότι ο κ. Δεστεμπασίδης είχε αποχωρήσει από την εταιρεία το 2014. Ακολούθησε εσωτερικός έλεγχος στη Novartis και το πόρισμα που εκδόθηκε έδειξε ότι ο κ. Δεστεμπασίδης παραβίαζε τους εσωτερικούς κανονισμούς και τις διαδικασίες της Novartis, με στόχο να μην απαιτούνται οι υπογραφές των προϊσταμένων του.

11
▶Ο Φ. Δεστεμπασίδης ανάμεσα σε Μ. Βλασταράκο (αριστερα) και Π. Παπακων

Η διάψευση

O κ. Δεστεμπασίδης είχε προβεί παλαιότερα σε δημόσια δήλωση, με την οποία επιχειρούσε να αρνηθεί την ταύτισή του με τον «Μάξιμο Σαράφη». Ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Δεν ονομάζομαι ούτε Αικατερίνη Κελέση ούτε Μάξιμος Σαράφης. Το ονοματεπώνυμό μου είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης»...

Ο ίδιος την Πέμπτη απέδωσε τη σύλληψή του σε «άθλια και ρεβανσιστική στοχοποίησή» του «από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας, που αποκαλύφθηκε το πολιτικό και προσωπικό τους ήθος κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα». Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης συνελήφθη την Τρίτη. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της απάτης και της πλαστογραφίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συλληφθέντες είχαν συστήσει «επιχείρηση», στο όνομα της οποίας προσέγγιζαν επιχειρηματίες και τους εξαπατούσαν


Στους υποψήφιους πελάτες του συστηνόταν με το ονοματεπώνυμό του και μάλιστα προέβαλλε ως ατού το ότι «εγώ είμαι αυτός που “ξεδόντιασε” το σύστημα και τη Novartis». Με έδρα σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια επαγγελματικών χώρων της Αθήνας, τον αριθμό 34 της οδού Πανεπιστημίου, ο κατηγορούμενος υποδεχόταν στο πολυτελές γραφείο του τα θύματά του και τους υποσχόταν χαμηλότοκα δάνεια από τράπεζες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οπως επεσήμαναν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, ο «Σαράφης» επεδείκνυε τιμολόγια, συμβόλαια και τραπεζογραμμάτια συνταγμένα στην αραβική, αποσπώντας ακόμα και μετρητά, προκειμένου να προωθεί τα αιτήματα πελατών του. Δηλαδή, τον έβλεπαν, ήξεραν ποιος είναι όταν τον έψαχναν στη μηχανή αναζήτησης (Google), και όμως συνέχιζαν τη συναλλαγή.

Επιπλέον, όταν οι αστυνομικοί τούς ενημέρωσαν ότι επρόκειτο για καραμπινάτη απάτη, 6 εκ των 7 αμφέβαλαν, κατηγορώντας τους ότι ήθελαν να τους καταστρέψουν! Ενας, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε πουλήσει το σπίτι του, δίνοντας τα λεφτά στον «Σαράφη», προκειμένου να λάβει χαμηλότοκο δάνειο 1 εκατομμυρίου ευρώ ως κεφάλαιο για την αγορά άλλων διαμερισμάτων. Τόνισαν επίσης ότι ο συλληφθείς είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από καταγγελία στον εμπορικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στα ΗΑΕ, ο οποίος φυσικά απάντησε πως επρόκειτο για απάτη. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Η οικονομική ζημία την οποία υπέστησαν τα θύματα υπολογίζεται περίπου σε 600.000 ευρώ. Εκτός του Φ. Δεστεμπασίδη, για την υπόθεση κατηγορούνται ακόμα έξι άτομα.

12