Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank με θέμα «Ελληνική εξωτερική πολιτική – Όλα κινούνται πια στα όρια», έστειλε το μήνυμα ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απόλυτη αποφασιστικότητα και πως δεν είμαστε μόνοι, αλλά -εάν χρειαστεί- μπορούμε και μόνοι.

Ειδικότερα, ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. στάθηκε στην πτώση του μαχητικού F-4 Phantom και την απώλεια του συγκυβερνήτη, τονίζοντας πως είναι μια θλιβερή ημέρα για την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για το σύνολο της πατρίδας μας.

«Θυμόμαστε τρεις αξιωματικούς που χάσαμε στην εκτέλεση του καθήκοντος και σήμερα χάσαμε και έναν τέταρτο. Αυτό είναι μια σαφής ανάμνηση του ότι πολλοί άνθρωποι, πολλά στελέχη βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να προστατεύουν την ελευθερία και το επίπεδο ζωής όλων εμάς των υπολοίπων. Ήδη κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αξιωματικού που χάσαμε σήμερα», είπε.

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν υπάρχει θέμα με την Τουρκία και ενόψει των εκλογών, ο κ. Δένδιας τόνισε πως δεν θεωρεί ότι η Τουρκία στοχεύει σε θερμό επεισόδιο εν μέσω προεκλογικής περιόδου. «Ωστόσο, υπάρχει και πρέπει να προλάβουμε το τυχαίο. Δηλαδή την ένταση που ξεκινάει από κάτι μη προβλεφθέν» υπογράμμισε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη σύγκρουση αλιευτικών ή δύο ακταιωρών.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα φιλοδοξεί να μην οδηγηθεί εξαιτίας τυχαίου συμβάντος σε χειρότερα με την Τουρκία, αναφέροντας πως ζούμε επί 3,5 χρόνια μια κλιμακούμενη κρίση με την Τουρκία, ενώ υπογράμμισε  πως μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες τους επόμενους μήνες οι νέες κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα έχουν μια καλή ευκαιρία για επαναπροσέγγιση. «Αν, όμως, η Τουρκία επανέλθει στη λογική. Οφείλουμε να ελπίζουμε ότι όποιος αποσπάσει την εμπιστοσύνη του τουρκικού λαού θα δει καθαρά και ποιο είναι το τουρκικό συμφέρον. Το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας είναι η προσέγγιση με τη Δύση, με την Ευρώπη, με το πλαίσιο αξιών που εκφράζει η Ε.Ε, τόνισε.

Ακόμα, για την αναφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία, καταδίκασε για ακόμα μία φορά τη μετατροπή της σε τζαμί, εκφράζοντας τη θλίψη το για το γεγονός. Τόνισε ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την υστεροφημία του προέδρου Ερντογάν και ότι τον εκθέτει διεθνώς.

Ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ελλάδα στις 21 Φεβρουαρίου, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι σε ένα επίπεδο χωρίς προηγούμενο, κάνοντας μνεία στις δύο αμυντικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες και στη στρατηγικότητα της σχέσης τους.


«Η Ελλάδα έχει υπαρξιακή απειλή»

Σε σχέση με την προεκλογική περίοδο και ερωτώμενος αν πρέπει να υπάρξει αυξημένη επαγρύπνηση αυτό το διάστημα, εν όψει και της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο ΥΠ.ΕΞ. απάντησε πως βεβαίως πρέπει να υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση όλο αυτό το διάστημα. «Όποιος ισχυριστεί ότι η περίοδος αυτή είναι μια περίοδος όπως θα ήταν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως στο Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο, αυτό είναι τελείως αντίθετο με την πραγματικότητα», προσέθεσε.

«Η Ελλάδα έχει υπαρξιακή απειλή. Υπάρχει χώρα δίπλα της που ο πρόεδρός της σηκώνεται ένα πρωί και λέει “θα έρθω βράδυ”. Δεν του ξέφυγε, είναι τραγούδι. Το έλεγαν οι Τούρκοι και πριν την εισβολή στην Κύπρο. Είναι τραγούδι απειλής και εισβολής, δεν είναι απλό τραγούδι», υπογράμμισε.

Ακόμα, ερωτώμενος αν κάποιοι θα τον πρότειναν να παραμείνει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (των εκλογών αναμετρήσεων), απάντησε: «Πιστεύω βαθιά ότι ουδείς είναι αναντικατάστατος και πιστεύω επίσης βαθύτατα στις συνταγματικές προβλέψεις. Θεωρώ, δηλαδή, ότι οφείλουν να τηρηθούν αυτά τα οποία επανειλημμένως έχουν τηρηθεί και δίνουν την εικόνα μιας ομαλής πορείας και μιας δημοκρατικής αντίληψης». Δεν παρέλειψε, βέβαια, να τονίσει πως, εάν υπάρξει οποιαδήποτε όξυνση των πραγμάτων -της τελευταίας στιγμής- που επιβάλει στο πολιτικό σύστημα να προτείνουν στον πρωθυπουργό την παραμονή του κ. Δένδια στο υπουργείο, «αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Αλλά δεν είναι η λογική σειρά των πραγμάτων».

Παράλληλα, μιλώντας τα ταξίδια του τις επόμενες εβδομάδες, είπε, προκαλώντας γέλια και χειροκροτήματα: «Προτίθεμαι να κάνω τη δουλειά μου μέχρι τέλους. Να σας το πω αλλιώς: Η τελευταία ημερομηνία στο πρόγραμμά μου είναι η 9η Απριλίου».