«Οι παρακολουθήσεις έχουν βάλει βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον Αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη ο πρώην υπουργός και υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθήνας, Παύλος Γερουλάνος. Ανέφερε πως δημιουργούνται ερωτηματικά για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις της χώρας ενώ τόνισε πως οι παρακολουθήσεις δυναμιτίζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Σημείωσε πως εάν υπάρχει συνεργασία θα πρέπει να υπάρχει σύγκλιση πολιτικών απόψεων, ενώ τόνισε πως όποιος ψάχνει για συνεργασία ξέρει άκρες – μέσες τι πρεσβεύει η άλλη πλευρά.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του 

Ξεκινώντας τη συζήτηση από τη νέα κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Γερουλάνος ανέφερε ότι οι παρακολουθήσεις ‘’έχουν βάλει μια βόμβα στα θεμέλια’’ του πολιτικού συστήματος:
«Ο κύριος Μητσοτάκης με την απόφασή του να παρακολουθεί δημοσιογράφους, πολιτικούς, ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, ‘’ναρκοθετεί’’ την πολιτική ζωή του τόπου. Τώρα, οποιαδήποτε απόφαση με τον α’ ή β’ τρόπο, ευνοεί τον κύριο Μητσοτάκη, θα αναρωτιούνται όλοι, αν είναι κάτι που βγήκε αβίαστα ή βεβιασμένα. Αν αύριο έκανε συγκυβέρνηση με τον κύριο Βελόπουλο, ο κος Μητσοτάκης, το ίδιο ερώτημα δε θα είχαμε και θα λέγαμε ότι ένας πρωθυπουργός, ο οποίος παρακολουθεί, έχει άλλα εργαλεία να πείσει τους αντιπάλους του.

Η κυρία Τσαπανίδου έμοιαζε σα να ‘’ζωγραφίσει’’ ειδικά τον κύριο Ανδρουλάκη, για μένα δεν είναι θέμα του κυρίου Ανδρουλάκη, είναι θέμα της Νέας Δημοκρατίας. «Δημιουργεί ερωτηματικά για το πώς παίρνονται αποφάσεις στη χώρα, αυτό για μένα είναι μία υποβάθμιση της Δημοκρατίας.

Ο πρώην υπουργός αρνήθηκε ότι ο πρόεδρος του κόμματος μπορεί να είναι πολιτικά εκβιαζόμενος, εφόσον ο ίδιος πήγε στον Εισαγγελέα και είπε με παρακολουθούν: «Ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε το θάρρος να πάει στον Εισαγγελέα και να πει δημόσια ότι τον παρακολουθούν και θέλω να ξέρω γιατί με παρακολουθούσαν, για μένα είναι πέρα από οποιαδήποτε υποψία. Για μένα αυτές οι παρακολουθήσεις ‘’δυναμιτίζουν’’ την πολιτική ζωή του τόπου.

Όσον αφορά τις εκλογές και το τι θα ακολουθήσει μετά την πρώτη Κυριακή ξεκαθάρισε: «Δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα ποιος θα είναι πρωθυπουργός, αλλά με τι ατζέντα. Εγώ έγραψα ένα άρθρο στα «Νέα», το οποίο λέει ότι για μένα η ατζέντα της επόμενης δεκαετίας στην πολιτική ζωή του τόπου θα είναι Δημοκρατία, Οικονομία, Παιδεία. Αυτά πρέπει να συζητήσουμε σε βάθος για να δούμε πού πάμε. Διότι, το να δώσεις απλώς στήριξη να συνεχίσει μια κυβέρνηση στην οποία δικαίως έχεις κάνει πολύ σκληρή κριτική, δεν έχει κανένα νόημα. Το νόημα είναι, αν υπάρξει συνεργασία, να υπάρχει μία σύγκλιση πολιτική, μία σύγκλιση πολιτικών απόψεων, ώστε να αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τα πράγματα.

Σχετικά με πιθανή σύγκλιση απόψεων μετά τις εκλογές επεσήμανε: «Εγώ πιστεύω, ότι οποιοσδήποτε ψάχνει για συνεργασία ξέρει άκρες-μέσες τι πιστεύει η άλλη μεριά. Για μένα κομβικής σημασίας για τη μείωση των ανισοτήτων είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αποσυγκέντρωση της εξουσίας, μπορώ να σας πω ότι, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δείξει δείγματα να θέλουν να αποσυγκεντρώσουν την εξουσία.

Ερωτώμενος για το ποια μπορεί να είναι η προσφορά του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση ο πρώην υπουργός αποκρίθηκε: «Για μένα η προσφορά του ΠΑΣΟΚ είναι να αφαιρεί από το οποιοδήποτε κόμμα συνεργαστεί τη διάθεση να κάνει το κράτος δικό του. Όλες οι κυβερνήσεις, ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, τείνουν να θεωρούν ότι η νίκη στις εκλογές τούς δίνει δικαιώματα στο κράτος. Λειτουργεί ενάντια στον πολίτη. Αν έχεις μια συνεργασία στην οποία τουλάχιστον ο ένας ελέγχει να μη γίνει αυτό, τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα.

Όσον αφορά τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ που γνωστοποιήθηκαν πριν από μερικές μέρες απάντησε στους επικριτές ότι: «Είναι ένα φαινόμενο των καιρών, θα έλεγα, η δυσκολία των ψηφοδελτίων, και αυτό ξεκινά από τη βαθιά απαξίωση της πολιτικής. Και το θέμα της εμπλοκής στην πολιτική ανθρώπων που έχουν ήδη οικογενειακή σχέση με την πολιτική. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, το βλέπουμε γενικά στον δυτικό κόσμο. Είναι δουλειά και των ψηφοφόρων να πουν πότε θέλουν μια πολιτική συνέχεια και πότε όχι. 

Ερωτώμενος για το αν μπορεί ένας πολίτης να έχει αξιώσεις να γίνει βουλευτής, χωρίς να έχει οικονομική επιφάνεια ή συγγενή πολιτικό, ο κος Γερουλάνος απάντησε κατηγορηματικά ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο: 
«Έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο, να μπεις σε αυτό το κλειστό κύκλωμα που λέγεται πολιτική, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, αν δε μπορείς να το στηρίξεις αυτό οικονομικά και είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει. Ωστόσο, δεν πληρώνεις πια για τηλεοπτικό χρόνο, η μοιρασιά γίνεται πιο δίκαια, δηλαδή δεν αποκλείεται κάποιος. Ίσως να βοηθούσαν οι λίστες, ένας συνδυασμός των δύο, όπως έγινε στη Γερμανία, είναι πολύ καλύτερο.

Στο ερώτημα για το αν έχει ξεκινήσει την πολιτική του καμπάνια ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι δεν είχε σταματήσει ποτέ: «Από τον δήμο της Αθήνας, έχω κρατήσει την επαφή με τις γειτονιές για τα θέματα της πόλης. Η περιφέρειά μου έχει τεράστιες διαφορές, είναι ετερόκλητη.

Τέλος, σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν χαμηλά ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος υποστήριξε ότι: «Είμαστε το μόνο κόμμα από τις τελευταίες εκλογές που φαίνεται να αυξάνει τα ποσοστά του. Είναι σημαντικό για μένα, γιατί δείχνει ότι τα άλλα κόμματα σιγά σιγά αποκόβονται από την κοινωνία, εμείς σιγά σιγά, ξανασυνδεόμαστε. «Η νέα ηγεσία του κόμματος έχει τεράστιες προκλήσεις μπροστά της, ωστόσο έχει καταφέρει να ‘’ξετυλίξει’’ ένα πρόγραμμα. Τώρα είναι η ευθύνη των στελεχών να πάρει αυτό το πρόγραμμα και να το πάει στους πολίτες», υποστήριξε ο κος Γερουλάνος.

Στα τελευταία σενάρια για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, απαντά ότι οποιοδήποτε σενάριο είναι μονοθεματικό είναι προβληματικό: «Δε μπορείς να πεις ότι για έξι μήνες θα σταματήσουμε την πολιτική ζωή του τόπου, για να διερευνήσουμε τις υποκλοπές».