Aνοίγματα και προσέλκυση επενδύσεων είναι οι στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη από το ταξίδι του στην Ιαπωνία, σε μια φάση για την ελληνική οικονομία, όπου η επενδυτική βαθμίδα απέχει μόλις ένα «σκαλοπάτι».

Ο πρωθυπουργός μετέβη στο Τόκιο, σε μια επίσκεψη που αποτελεί την πρώτη Ελληνα πρωθυπουργού στη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» μετά το 2005.

5793472
Στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίον συνοδεύει κυβερνητικό κλιμάκιο και 20µελής επιχειρηµατική αποστολή - ανάµεσά τους εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ, είναι η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της ενέργειας. Άλλωστε, στο επίκεντρο της πρώτης επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Τόκιο μετά 17 χρόνια βρίσκονται διμερή και διεθνή ζητήματα, ενώ έμφαση θα δοθεί στον τομέα της ενέργειας, με δεδομένο το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η ιαπωνική πλευρά.

Εξάλλου, αυτό φάνηκε ήδη από τη σημερινή ημέρα όπου στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, τόσο με την ηγεσία της χώρας, όσο και με θεσμικούς επενδυτές και επιχειρηματίες, βρέθηκαν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η δυναμική ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων.
5793475
 

Η Ελλάδα γύρισε σελίδα, ελάτε να επενδύσετε

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την ελληνική αντιπροσωπεία, έγινε δεκτός από τον Διευθυντή Toshiaki Higashihara (CEO της Hitachi) και μίλησε στους εκπροσώπους του εθνικού ιαπωνικού φορέα επιχειρήσεων και ομίλων Keidanren Kaikan.


Η Ελλάδα έχει καταφέρει να γυρίσει σελίδα τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τόκιο διαβεβαιώνοντας τον Ιάπωνα ομόλογό του και επιχειρηματίες από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ότι η χώρα μας προβάλλει πια ως ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός στον παγκόσμιο χάρτη.
5793306
5793311

«Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε σχεδόν 5,6% το 2022, ρυθμός σχεδόν διπλάσιος του μέσου όρου που προβλέπεται για την ευρωζώνη, και αποτελεί έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Το 2023 θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να μπει σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος και για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στην χρονιά.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Και στον βαθμό που σας ενδιαφέρει να επενδύσετε στην περιοχή μας, εξετάστε την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό».
5793314_2
Παράλληλα υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας στον νέο ενεργειακό χάρτη, ενώ στο Τόκιο έπεσαν υπογραφές για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Ιαπωνίας.

«Θα ήθελα να σας προσκαλέσω να επισκεφθείτε την Ελλάδα και να δείτε από πρώτο χέρι τη μεταμόρφωση της χώρας μας από ουραγό στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πρωταγωνιστή».
5793329_2
5793333

Επιπροσθέτως, η κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, η οποία αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις και 5 συμφωνίες που διευρύνουν την συνεργασία με την Τρίτη παγκόσμια οικονομική δύναμη, είναι το αποτέλεσμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ιαπωνία.
5793457_2
5793468

Αυτές είναι οι 5 συμφωνίες που υπέγραψαν Αθήνα και Τόκιο

Οι συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία και οι οποίες διευρύνουν το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, είναι:
5793470
 

  • Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.
  • Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας.
  • Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI) - υπογράφεται την Τρίτη.
  • Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO) - υπογράφεται την Τρίτη.
  • Επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

Mήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από Τόκιο: Δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απειλή κατά της κυριαρχίας μας

Kατά τη συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό του, ο πρωθυπουργός,  Φούμιο Κισίντα αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις προκλήσεις που δέχεται η Ιαπωνία από τη Βόρεια Κορέα, θίγοντας και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και των απειλών που εκτοξεύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του.

«Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουμε εξαρχής υποστηρίξει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Εχουμε έναν επιπρόσθετο λόγο ευαισθησίας εμείς όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, κ. πρωθυπουργέ: μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη ήταν μεταξύ των πρώτων άμαχων θυμάτων, τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

5793458
«Ασφαλώς η Ελλάδα, όπως και η Ιαπωνία, αμφότερες οι χώρες, είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές βασικών αρχών, όπως η αρχή της μη χρήσης βίας και το απαραβίαστο των συνόρων. Οι διεθνείς διαφορές πρέπει να επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή του status quo με τη χρήση βίας. Πιστεύουμε ακράδαντα σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, όπου το Διεθνές Δίκαιο γίνεται σεβαστό και οι αναθεωρητικές ατζέντες δεν είναι αποδεκτές. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περαιτέρω τις περιφερειακές προκλήσεις, κατά τη διάρκεια του δείπνου».

Ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η κατάσταση που αντιμετωπίζετε όσον αφορά τις πυραυλικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας είναι εντελώς απαράδεκτη. Συμφωνήσαμε ότι παραμένουμε σταθεροί στην καταδίκη αυτών των ενεργειών.

Θα έχω επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ατυχή εμπρηστική ρητορική και τις προκλητικές ενέργειες της γειτονικής μας Τουρκίας, οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Θα κρατάμε πάντα, κ. πρωθυπουργέ, το παράθυρο του διαλόγου ανοιχτό. Όμως, ως κυρίαρχο έθνος, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απειλή κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».