«Η Αναστασία Σιµητροπούλου υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Κινήµατος Αλλαγής για προσωπικούς λόγους», ανέφερε µεταξύ άλλων η σύντοµη ανακοίνωση του κόµµατος για την αποχώρηση της Αναστασίας Σιµητροπούλου, η οποία επίσης δεν θα είναι υποψήφια στον Νότιο Τοµέα, όπως ήταν προγραµµατισµένο, για τις εθνικές εκλογές.

simitropoulou

Η περίπτωσή της διαφέρει από άλλες αποχωρήσεις, καθώς η ίδια είναι ένα νέο πρόσωπο, που αποτελούσε επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Ήταν, µάλιστα, στην πρώτη «φουρνιά» στελεχών που σηµατοδοτούσαν την ανανέωση µετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόµµατος. Ο ρόλος της ήταν σηµαντικός, καθώς είχε αξιόλογο µερίδιο εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ στα ΜΜΕ. Πίσω από τη σύντοµη ανακοίνωση για την αποχώρηση και τους χαµηλούς τόνους που διατηρήθηκαν κρύβονται πρόσωπα που µεσολάβησαν µεταξύ των δύο πλευρών, προκειµένου να έρθει ένα «βελούδινο» πολιτικό διαζύγιο.

Για να φτάσει σε αυτό, όµως, προηγήθηκαν πολλές τριβές, µε την ίδια να νιώθει ότι σταδιακά παραγκωνίζεται, βλέποντας τις παρεµβάσεις της να ελαττώνονται και να της χρεώνεται η νέα κατάσταση στο κόµµα. Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, η αποχώρησή της από τον ∆ήµο Αλίµου, όπου ήταν αντιδήµαρχος, και συνολικά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ήταν εύκολη και ίσως όχι και οριστική. Την τελευταία περίοδο, πριν από την τελική της απόφαση να παραιτηθεί, αρκετοί µιλούσαν και για έντονες τριβές µε συνυποψηφίους της στον Νότιο Τοµέα, που την έβλεπαν ανταγωνιστικά.

Και έτσι στο ΠΑΣΟΚ, όπου η πόρτα έχει ανοίξει διάπλατα τους τελευταίους µήνες, σηµειώθηκε ακόµα µία αποχώρηση, η πιο σηµαντική µέχρι τώρα, καθώς, σε αντίθεση µε τα υπόλοιπα πρόσωπα, εκείνη ανήκε στην ηγετική οµάδα του κόµµατος.

▶ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ∆ΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΟ ΤΟΜΕΑ, ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Έφυγε με αιχμές

Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του «παπανδρεϊκού» Γιώργου Πετρουλάκη, που προετοιµαζόταν για την υποψηφιότητά του στη Μαγνησία, µε τον ίδιο ωστόσο να επιλέγει χαµηλούς τόνους, χωρίς να δίνει σαφείς εξηγήσεις δηµοσίως για την απόφασή του. Αντίστοιχη ήταν η στάση της αντιπροέδρου γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος, Ζέφης ∆ηµαδάµα, που πολιτευόταν στην Α' Αθήνας και επέλεξε να µην είναι υποψήφια σε αυτές τις εκλογές, χωρίς να κάνει σαφείς τις αιτίες. Εκταση πήρε και η παραίτηση του πρώην, πλέον, στελέχους του γραφείου Τύπου και του τοµέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Παντελή Περιβολάρη, ο οποίος αποχώρησε αφήνοντας αιχµές τόσο για τη στρατηγική του κόµµατος όσο και για τα πρόσωπα που βρίσκονται στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Την ίδια ώρα, ωστόσο, στη Χαριλάου Τρικούπη µιλούν για µια άτυπη απόπειρα πίεσης να παραµείνει επαγγελµατικά στη θέση του στο γραφείο Τύπου του κόµµατος, παρά το γεγονός ότι εκείνοι έκριναν πως δεν προσέφερε ανάλογα στο κόµµα. Παράλληλα, αµφισβητείται από το ΠΑΣΟΚ οποιαδήποτε κλεισµένη συµφωνία για να είναι υποψήφιος.

Οι τριβές που προηγήθηκαν, µε την ίδια να νιώθει ότι σταδιακά παραγκωνίζεται, βλέποντας τις παρεµβάσεις της να ελαττώνονται και να της χρεώνεται η νέα κατάσταση στο κόµµα


Η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο ήρθε σαν ούριος άνεµος µετά την καταιγίδα των τριβών για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και τις εντάσεις που προκάλεσαν οι αποχωρήσεις. Με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων επιχειρείται, σύµφωνα µε στελέχη του κόµµατος, ένα δυναµικό restart, που φιλοδοξεί να αφήσει πίσω τις αναταράξεις και να φέρει σύµπνοια στο κόµµα, ώστε οι υποψήφιοι να πατήσουν το γκάζι στην τελική ευθεία για τις κάλπες.

Το βάρος των περιοδειών και των κεντρικών εκδηλώσεων του κόµµατος σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου θα σηκώσει ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Παρά τις δυσκολίες που αντιµετωπίζει µε την αποθεραπεία µετά τον τραυµατισµό που είχε στο πόδι του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ήδη αποφασισµένος να µη µειώσει ούτε σταθµό στο πρόγραµµά του. Μετά το «χτύπηµα» από την υπόθεση Καϊλή και τις δηµοσκοπικές απώλειες που προκάλεσε, ήρθαν παράλληλα οι πρώτες βελτιωµένες µετρήσεις και η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του κόµµατος. Η ζυγαριά της ψυχολογίας στο κόµµα ενόψει εκλογών θα κρίνει το αποτέλεσµα, σε συνδυασµό µε τον αντίκτυπο όσων έκλεισαν µε ένταση πίσω τους την πόρτα.