Κομβικής σημασίας εκτιμάται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα αποδειχθεί η ιστορική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό του στο Τόκιο, με πλήθος κορυφαίων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ασιατική χώρα και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, μπήκαν τα θεμέλια για εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο πρόεδρος της
 Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας, Hiroyuki Hosoda, ήταν ο πρώτος επίσημος που συνάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Τόκιο.

Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώθηκε στη βούληση αναβάθμισης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και στις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Συζήτησαν ακόμη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τη συνεργασία της Ιαπωνίας με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Αναφερόμενος δε στις τουρκικές προκλήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών. Ο πρωθυπουργός μετέφερε στον κ. Hosoda πρόσκληση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Δείτε τις εικόνες:

Mitsotakis-Proedros_Voulis_Antiprosopon_Iaponias_Hosoda__1_
Mitsotakis-Proedros_Voulis_Antiprosopon_Iaponias_Hosoda__2_
Mitsotakis-Proedros_Voulis_Antiprosopon_Iaponias_Hosoda__3_
Mitsotakis-Proedros_Voulis_Antiprosopon_Iaponias_Hosoda__4_
Mitsotakis-Proedros_Voulis_Antiprosopon_Iaponias_Hosoda__5_
Mitsotakis-Proedros_Voulis_Antiprosopon_Iaponias_Hosoda__6_


Με τον διάδοχο

Συνάντηση με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου, πρίγκιπα Ακισίνο, και την πριγκίπισσα Ακισίνο είχαν στο Τόκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στο παλάτι Ακασάκα, στην καρδιά της ιαπωνικής πρωτεύουσας, συζητήθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ενημερώσει τον διάδοχο του αυτοκράτορα Ναρουχίτο της Ιαπωνίας για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και ειδικότερα για την πρωτοβουλία GReco islands, που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.

Δείτε το βίντεο



Δείτε τις εικόνες

Mitsotakis-Prigkipas_Akisino__1_
Mitsotakis-Prigkipas_Akisino__2_
Mitsotakis-Prigkipas_Akisino__3_
Mitsotakis-Prigkipas_Akisino__4_
Mitsotakis-Prigkipas_Akisino__5_
Mitsotakis-Prigkipas_Akisino__6_
Mitsotakis-Prigkipas_Akisino__7_

Ευρεία συνάντηση με τους εκπροσώπους της ιαπωνικής επιχειρηματικής ελίτ, του Keidanren, είχε νωρίς το πρωί (ώρα Ιαπωνίας) στο Τόκιο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Κώστας Φραγκογιάννης και Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ παρουσίαση δεδομένων για την ελληνική οικονομία έκανε ο Αλέξης Πατέλης.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στη νέα Ελλάδα που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, καθώς και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνδιαμορφώνοντας τις μεγάλες συζητήσεις (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου).

Μίλησε επίσης στους Ιάπωνες επιχειρηματίες για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος (η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στο διάστημα 2019-2022, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση και στην πολιτική μείωσης των φόρων, με παράλληλη τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «αφύπνιση» για όλους και μίλησε για την ανάγκη σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στη νέα αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται, τόσο με τις υποδομές που αναπτύσσει, προκειμένου να μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και σε πάροχο ενεργειακής ασφάλειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, όσο και με τις δικές της έρευνες για υδρογονάνθρακες και με τον σημαντικό ρόλο που παίζει στο τοπίο των ΑΠΕ.

Δείτε τις εικόνες

Mitsotakis-Epixeirimatiki_elit__1_
Mitsotakis-Epixeirimatiki_elit__2_
Mitsotakis-Epixeirimatiki_elit__3_
Mitsotakis-Epixeirimatiki_elit__4_
Mitsotakis-Epixeirimatiki_elit__5_
Mitsotakis-Epixeirimatiki_elit__6_
Mitsotakis-Epixeirimatiki_elit__7_
Mitsotakis-Epixeirimatiki_elit__8_
Mitsotakis-Epixeirimatiki_elit__9_

Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας ανοίγει η Κοινή Δήλωση Στρατηγικής συνεργασίας
των δύο χωρών, που υπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Ιάπωνας ομόλογός του, Fumio Kishida.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, οι σχέσεις της Αθήνας με το Τόκιο «αναβαθμίζονται σε στρατηγικού χαρακτήρα και επανενεργοποιούνται στο ανώτατο επίπεδο». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κοινή Δήλωση υπάρχουν σημαντικές αναφορές των δύο ηγετών στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών απ' όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας και στη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Ελλάδα και Ιαπωνία «ως ναυτικά κράτη», όπως αναφέρεται, υπογραμμίζουν ακόμη τη σημασία της συμμόρφωσης με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).



Οι τομείς συνεργασίας

Η δέσμευση των δύο ηγετών για την αναβάθμιση των σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο καλύπτει τη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και, όπως αναφέρεται, βασίζεται, αλλά δεν περιορίζεται, στους εξής άξονες:
  • 1. Πολιτική Συνεργασία
  • 2. Συνεργασία σε Περιφερειακά Ζητήματα - Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμευση των δύο χωρών στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, και στον ρόλο της κάθε χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της.
-Ρητή αναφορά σε αντίθεση σε μονομερείς απόπειρες αλλαγής του status quo διά της βίας ή καταναγκασμού.
-Αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της UNCLOS.

  • 3. Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε 10 τομείς προτεραιότητας. Μεταξύ άλλων:
-Συνεργασία στη Ναυτιλία
-Οικονομική συνεργασία, Επενδύσεις και Εμπόριο
-Τουρισμός
-Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια
-Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας
-Συνεργασία στον Πολιτισμό



  • 4. Συνεργασία σε Πολυμερή πλαίσια
i) Συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ
ii) Ενίσχυση της Συνεργασίας στο Πλαίσιο της Ε.Ε.
iii) Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

  • 5. Συνεργασία σε Παγκόσμια Ζητήματα (Πρόληψη καταστροφών και ανθρωπιστικά προγράμματα, Κλιματική Αλλαγή, Κυβερνοασφάλεια, Πυρηνικός αφοπλισμός και μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση).

Μήνυμα κατά του αναθεωρητισμού έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας, Χιρογιούκι Χοσόντα.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη βούληση αναβάθμισης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και η συνεργασία της Ιαπωνίας με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός μετέφερε στον κ. Χοσόντα πρόσκληση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου, πρίγκιπα Ακισίνο, και την πριγκίπισσα Ακισίνο στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, ειδικά για την πρωτοβουλία GR-eco islands, που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.

Ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Στόχος της κυβερνητικής επίσκεψης στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι από τη μία πλευρά η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και από την άλλη η προσέλκυση επενδύσεων. Ήδη η ιαπωνική πλευρά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ενέργεια και τις ΑΠΕ.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ιαπωνία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί την επαναπροσέγγιση θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι σταμάτησαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα τα χρόνια της κρίσης λόγω απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο, με την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και τη χώρα να βρίσκεται πλέον ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα, οι συναντήσεις στην Ιαπωνία είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

mmmm

Πάντως, η μοναδική έως τώρα σημαντική ιαπωνική επένδυση ήταν η εξαγορά από την Japan Tobacco International (JTI) της Donskoy Tabak, θυγατρική της οποίας ήταν και η ΣΕΚΑΠ.

Όπως προκύπτει από τα τωρινά δεδομένα, ωστόσο, υπάρχει ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στα πεδία των Υποδομών, της Ενέργειας και της Υψηλής Τεχνολογίας και θα διερευνηθεί:

Το ιαπωνικό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε έργα υποδομής στην Ελλάδα. Πετυχημένη περίπτωση ήταν η συμμετοχή της Hitachi στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από τους Ιάπωνες για μονάδες παραγωγής ενέργειας από την επεξεργασία απορριμμάτων.

Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον για επένδυση στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θετικές είναι και οι προοπτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ταυτόχρονα ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, ειδικά από τον κλάδο της τεχνολογίας, με μεγάλες ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Το μεγάλο στοίχημα ο τουρισμός

Ο τουρισμός αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα, αν λάβει κανείς υπόψη ότι μιλάμε για μια αγορά 125 εκατ. ανθρώπων. Μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία, η Ιαπωνία πιθανότατα από το 2023 θα επανέλθει στην ομαλότητα. Το ότι η επανεκκίνηση του ιαπωνικού τουρισμού γίνεται ουσιαστικά από το μηδέν, δημιουργεί ευκαιρίες για τη χώρα μας να τοποθετηθεί έγκαιρα και σε σωστή βάση, ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα και να πετύχει ένα καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν μερίδιο στην αγορά.

Ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα απευθείας πτήση που να συνδέει την Ελλάδα με την Ιαπωνία κι αυτό ήταν κάτι που συζητήθηκε στις συναντήσεις του περασμένου Οκτωβρίου στην Αθήνα. Είναι ενδεικτικό πως το 2019 είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα μόλις 110.368 Ιάπωνες.

23-01-30_0001__DPC2326

Οι προοπτικές στο εμπόριο

Σε σχέση με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι προοπτικές είναι ακόμα πιο ευοίωνες.

Ελληνικά τρόφιμα (όπως τυριά και κυρίως φέτα, ελαιόλαδο, είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, κονσερβοποιημένα φρούτα, βιολογικές υπερτροφές, βότανα): Η Ιαπωνία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, καθώς έχει πολύ χαμηλό συντελεστή αυτάρκειας. Με βάση τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε. - Ιαπωνίας, οι δασμοί καταργούνται ή μειώνονται, αίρονται μη δασμολογικά εμπόδια, ενώ προβλέπονται αδασμολόγητες ποσοστώσεις για ορισμένα προϊόντα, όπως τα μαλακά τυριά, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται πολύ ευνοϊκές προοπτικές για τις εξαγωγές μας.

Ελληνικά κρασιά: Με τη συμφωνία Ε.Ε. - Ιαπωνίας οι δασμοί για το κρασί καταργήθηκαν, ενώ η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να καταργήσει τα μη δασμολογικά εμπόδια, όπως την άρση των περιορισμών στη χρήση διάφορων πρόσθετων. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια προώθησης του ελληνικού οίνου, η οποία φαίνεται να αποδίδει.

Καλλυντικά: Στην Ιαπωνία υπάρχει σημαντική ζήτηση για καλλυντικά από φυσικά συστατικά, όπως το ελαιόλαδο. Επίσης, ιδιαίτερη προτίμηση υπάρχει για τα βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πετύχει να τοποθετήσουν επιτυχώς τα προϊόντα τους στην ιαπωνική αγορά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα καλλυντικά με βάση τη μαστίχα, για την οποία όμως πρέπει να κινηθεί η διαδικασία αναγνώρισής της ως οιονεί φάρμακο ή πρόσθετο οιονεί φαρμάκων, ώστε να είναι δυνατή η προβολή των θετικών επιδράσεών της στην υγεία.

Φάρμακα, παραφαρμακευτικά προϊόντα: Πρόκειται για σημαντική αγορά στην οποία ήδη αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να προωθήσουν αποτελεσματικά τα προϊόντα τους. Τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα είναι αξιόπιστα και ανταγωνιστικά και επομένως έχουν δυνατότητες στην αγορά.

Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επενδύσουν σε αυτήν ανέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε στελέχη του εθνικού ιαπωνικού φορέα επιχειρήσεων και ομίλων Keidanren Kaikan. Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την ελληνική αντιπροσωπεία, έγινε δεκτός από τον διευθυντή Toshiaki Higashihara (CEO της Hitachi) και μίλησε στους εκπροσώπους της Keidanren.

«Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία από το 2005. Ο κύριος σκοπός της επίσκεψής μου στην Ιαπωνία και ο κύριος σκοπός των συναντήσεων που θα έχουμε είναι να επισημάνουμε ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται τώρα σε δυναμική πορεία και σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης. Ότι καταφέραμε να εφαρμόσουμε μια σειρά από πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν καταστήσει την Ελλάδα έναν πολύ πιο ενδιαφέροντα και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για τα ξένα κεφάλαια. Αν κοιτάξετε τις οικονομικές μας επιδόσεις τα τελευταία τρία χρόνια, δεν νομίζω ότι πολλοί θα στοιχημάτιζαν το 2019 ότι η Ελλάδα θα ήταν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως πράγματι είμαστε τα τελευταία δύο χρόνια», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε στη νέα Ελλάδα που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση και της πολιτικής μείωσης των φόρων με παράλληλη τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας:

«Αν κοιτάξετε τα δημόσια οικονομικά μας, έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης. Έχουμε δει την ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Προβλέπεται ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Και παρά το γεγονός ότι θα έχουμε εκλογές τους επόμενους μήνες -αυτές προγραμματίζονται κάποια στιγμή είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο- παραμένουμε ιδιαίτερα πειθαρχημένοι όσον αφορά τη διαχείριση της δημοσιονομικής μας πολιτικής», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Συγκρίνοντας 34 χώρες του ΟΟΣΑ, η Economist Intelligence Unit (EIU) κατέγραψε ότι η Ελλάδα είδε τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ανάμεσα σε 81 χώρες μεταξύ 2019-2022. Και αυτή η ανάλυση εξέτασε 91 διαφορετικούς οικονομικούς δείκτες».

Στις θετικές επιδόσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας απέδωσε ο πρωθυπουργός και την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα: «Αυτό που είδαμε ως αποτέλεσμα όλων αυτών των σημαντικών αλλαγών ήταν μια σημαντική αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Είχαμε μια χρονιά-ρεκόρ το 2021. Είχαμε μια χρονιά-ρεκόρ το 2022. Η Microsoft, η Google, η Amazon, όλες έχουν δεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα για την κατασκευή data centers. Εξετάζουν, επίσης, το ενδεχόμενο να επενδύσουν στο τεχνολογικό μας οικοσύστημα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, εξηγώντας τους λόγους:

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Και στον βαθμό που σας ενδιαφέρει να επενδύσετε στην περιοχή μας, εξετάστε την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Πιστεύω ότι είναι ένας συνδυασμός τριών πραγμάτων: μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που μείωσε τους φόρους αλλά χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας, σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα και το γεγονός ότι έχουμε εξυγιάνει το τραπεζικό μας σύστημα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής από' ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αν κοιτάξετε τις εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα ξεπερνούν ήδη το 40% των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, επισήμανε: «Έχουμε επενδύσει σημαντικά στο να διασφαλίσουμε ότι διευκολύνουμε τη διαδραστικότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων με την ελληνική διοίκηση. Το 2022 είχαμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση: πολίτες και επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την κυβέρνηση μέσω της ιστοσελίδας μας www.gov.gr».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης χώρας από τους οίκους αξιολόγησης και το γεγονός ότι βρίσκεται ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα ανοίγει νέες δυνατότητες για επενδύσεις.

«Πριν από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ιαπωνικές εταιρείες αγόραζαν ελληνικά assets αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση και χάσαμε την επενδυτική βαθμίδα, αυτό ουσιαστικά μηδενίστηκε. Έτσι, από τα 10 δισεκατομμύρια πήγαμε στο μηδέν. Τώρα είμαστε κυριολεκτικά ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Η Fitch μας αναβάθμισε πριν από δύο ημέρες σε ένα “σκαλί” κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Και αναμένω πλήρως ότι θα φθάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 και αυτό θα ανοίξει νέες δυνατότητες και για τα ιαπωνικά κεφάλαια που θα επανατοποθετηθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια».

Αναφερόμενος στις εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Πιστεύω ότι οι οίκοι αξιολόγησης εξακολουθούν να εξετάζουν την πολιτική κατάσταση. Περιμένουν να διεξαχθούν οι εκλογές. Νομίζω ότι είμαστε σε εξαιρετικά καλή θέση να τις κερδίσουμε. Αυτό δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Εάν το αποτέλεσμα είναι όπως το υπολογίζουμε και συνεχίσουμε το έργο μας, νομίζω ότι θα είναι θέμα μηνών να φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται, αφενός μέσως της ανάπτυξης υποδομών που αναβαθμίζουν τον ρόλο της ως κόμβου μεταφοράς ενέργειας και την καθιστούν πάροχο ενεργειακής ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή και αφετέρου διενεργώντας δικές της έρευνες για υδρογονάνθρακες. Παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα επενδύει στην περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα της.

«Επενδύουμε σημαντικά στις εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης στην Ελλάδα, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Και φιλοδοξούμε να γίνουμε εξαγωγέας ενέργειας και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας, τουλάχιστον για τους Βαλκάνιους γείτονές μας. Για πρώτη φορά ερευνούμε ενεργά για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης. Της έρευνας ηγείται η ExxonMobil και τα πρώτα ευρήματα είναι πολύ, πολύ ελπιδοφόρα.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε έναν πολύ, πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε στο νέο τοπίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αναπτύσσεται στην Ευρώπη. Τώρα, δεν γνωρίζουν πολλοί ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους δέκα κορυφαίους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», ανέφερε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αμοιβαία οφέλη που θα έχει η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Πιστεύω ότι έχουμε πολλά να κερδίσουμε μέσα από την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας σε πολλά μέτωπα. Ελπίζω λοιπόν ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Τόκιο θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω αυτή την υπόθεση σχετικά με το πώς αλλάζει η Ελλάδα, να σας πείσω να εξετάσετε με πιο συστηματικό τρόπο τα όσα συμβαίνουν στη χώρα και ελπίζω να κινητοποιήσουμε περισσότερα κεφάλαια από αυτό το μέρος του κόσμου για να επενδυθούν στη χώρα μας.

Ορισμένες ιαπωνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα. Αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα. Και πιστεύω ότι όσο περισσότερο θα εξοικειωθείτε με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και όσο περισσότερο, κατά κάποιον τρόπο, εγκαταλείψετε κάποια από τα στερεότυπα που σας συνόδευσαν κατά τη διάρκεια των πολύ δύσκολων χρόνων της οικονομικής κρίσης, τόσο περισσότερο νομίζω ότι θα σας κινήσει το ενδιαφέρον η ιστορία του οικονομικού μας μετασχηματισμού», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.