«Η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση έφτασε στον πολίτη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην Κέλλυ Κοντογεώργη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας. Είπε πως ο στόχος επετεύχθη καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να έρθει στη Βουλή παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκρυπτεί το γεγονός παρακολουθήσεων πολιτικών, αξιωματικών και άλλων. Ανέφερε πως στην επιστολή Τσίπρα προς τον κ. Ράμμο υπήρχαν ονόματα και τηλέφωνα 6 ατόμων και η απάντηση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ ήταν ότι παρακολουθούνταν όλα τα πρόσωπα με βάση την έρευνα που έγινε.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του 

 

Ερωτηθείς για το αν η Αξιωματική Αντιπολίτευση βγήκε κερδισμένη από τη συζήτηση της Πρότασης Δυσπιστίας στη Βουλή ο βουλευτής δήλωσε: «Ναι, νιώθουμε ότι ο στόχος που είχαμε, επετεύχθη, δηλαδή όλο αυτό το χρονικό διάστημα γινόταν μια προσπάθεια να αποκρυφθεί το γεγονός των παρακολουθήσεων και αξιωματικών και πολιτικών. Η τριήμερη συζήτηση ανάγκασε τον κύριο Μητσοτάκη και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να έρθουν στη Βουλή και ανεξάρτητα με την τακτική που ακολούθησαν – την τακτική να πετάω τη μπάλα έξω από το γήπεδο- η συζήτηση έφτασε στον Έλληνα πολίτη. Νομίζω πλέον θα είναι πάρα πολύ προσεκτικοί σε ό,τι κάνουν, γιατί αυτά που έκαναν με τις παρακολουθήσεις, τις υποκλοπές των τηλεφώνων και δε μιλάμε για το predator, μιλάμε για τις ‘’επίσημες’’ υποκλοπές δεν θα τα επαναλάβουν.

Μεταξύ άλλων για το ζήτημα, τόνισε: «Το αντικείμενο της συζήτησης, όπως το ψήφισε και η Βουλή, αφορούσε τις υποκλοπές και μάλιστα τα έξι συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, αλλά και την προσπάθεια να μείνει χωρίς λόγο, χωρίς φωνή, η ΑΔΑΕ. Έχουμε πει και άλλες φορές και ο ίδιος ο Αλέξης ο Τσίπρας ότι για οποιοδήποτε άλλο θέμα, θα μπορούσε ο κύριος Μητσοτάκης να πάει με τον Τσίπρα και να ‘’ανοίξουμε’’ τις εντολές της ΕΥΠ από το 2015 έως το 2019 και να μιλήσουνε από κοινού, τι βρήκαν τι δε βρήκαν. Τώρα, όσον αφορά το ΚΚΕ, έχει υπάρξει μια απάντηση και το ΚΚΕ δέχεται ότι οι υποκλοπές έγιναν από το εξωτερικό, δεν έγιναν δηλαδή από την Ελλάδα. Στον βαθμό που χρειάζεται ακόμα παραπέρα να διευρυνθεί, η μελέτη, η επεξεργασία για το τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού, νομίζουμε όλοι ότι πρέπει να γίνει, με ένα επίσημο αίτημα.

Σύμφωνα με τον κύριο Βίτσα, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: «Βεβαίως, δεν ισχύει αυτό που λέει το ΚΚΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε. Δεν αποχώρησαν στη συζήτηση που γινόταν για το αίτημα. Αντίθετα, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πάει για να συζητήσουν αυτό το θέμα. Όμως, ξαφνικά μπήκε άλλο θέμα, με την έναρξη της συζήτησης, μπήκε το θέμα του κυρίου Ράμμου. Και μάλιστα με έναν απειλητικό τρόπο για τον κύριο Ράμμο. Από εκεί αποχώρησαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εμείς ψηφίσαμε να γίνει αυτή η συζήτηση, για το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ. Οφείλω να πω ότι αποτελεί δικαίωμα της Αντιπολίτευσης. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για το αν θα προστρέξει η κυβέρνηση, η πλειοψηφία δηλαδή, να δεχτεί να γίνουν τέτοιου είδους συζητήσεις. Τώρα, αν η αντιπολίτευση καταφέρει να συνεργαστεί, να συνεννοηθεί μάλλον, βεβαίως.

Απαντώντας στη δημοσιογράφο, για το αν θα μπορούσαν να είχαν συνεννοηθεί τα κόμματα μεταξύ τους για να έρθει ο κύριος Ράμμος και ότι δε μπορούσε να το αρνηθεί κανείς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε: «Θα μπορούσε να το είχε αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία αρνείται να έρθει ο κύριος Ράμμος και αυτό αναγκάζει να χρησιμοποιηθεί το αντίστοιχο άρθρο του Συντάγματος στα μέλη της Αντιπολίτευσης».

Σχετικά με τα στοιχεία της επιστολής που πήρε ο κος Τσίπρας: «Εγώ πιστεύω ότι και οι δημοσιογράφοι είναι πολύ έξυπνοι άνθρωποι. Στην επιστολή που έστειλε ο κύριος Τσίπρας προς τον κύριο Ράμμο, υπήρχαν ονόματα και τηλέφωνα των έξι αντίστοιχων. Η απάντηση του κυρίου Ράμμου ήταν ότι παρακολουθούνταν με βάση τα στοιχεία και οι έξι αυτοί. Θα μπορούσε ο κύριος Ράμμος να έλεγε ότι από τους 6 παρακολουθούνται οι τρεις, χωρίς να έλεγε και ποιοι είναι και οι άλλοι τρεις, όχι. Τα ονόματα αυτά είχαν γραφτεί και στο «Documento» και στο «Βήμα». Τα ονόματα και του κυρίου Φλώρου, αλλά και των άλλων –ας μη λέω εγώ τα ονόματα- είχαν γραφτεί πάρα πολλές φορές. Άρα, ευλόγως, ο κύριος Τσίπρας ρώτησε για αυτούς τους 6.

Όσον αφορά το γεγονός ότι για πρώτη φορά αρχηγός κόμματος ζήτησε στοιχεία από την ΑΔΑΕ, ο κύριος Βίτσας τοποθετήθηκε ως εξής: «Αυτό που λέτε είναι αλήθεια. Δεν έχει ξαναζητήσει αρχηγός κόμματος στοιχεία, έχουν ζητήσει βέβαια πολίτες. Όμως, η απάντηση του προέδρου της ΑΔΑΕ, με βάση τον νόμο, όχι απλώς δεν είναι επιλεκτική, αλλά επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Άλλωστε, ο κύριος Ράμμος δεν ενημέρωσε μόνο τον κύριο Τσίπρα, ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, αλλά την πρωτοβουλία να ζητήσει ενημέρωση την έκανε, όπως όφειλε κατά τη γνώμη μου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Για το αν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, κος Ράμμος, ο κος Βίτσας απάντησε: «Απάντησε ο κύριος Ράμμος σε αυτό, νομίζω. Ότι είναι υποτιμητικό για αυτόν, ακόμα και να λέγεται κάτι τέτοιο, δηλαδή να πιθανολογείται μια συνδιαλλαγή. Αυτά είναι ερωτήματα ευκαιρίας. ‘’Α, θα μου πεις τα ονόματα κι εγώ θα σε βάλω στο Επικρατείας’’. Δείχνουν ένα ‘’στενό’’ μυαλό, ακόμα και όταν κάνεις σκευωρία».