Απολογείται σήμερα Σάββατο ο «Μάξιμος Σαράφης», προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, ο οποίος συνελήφθη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας υπόσχονταν δάνεια από τράπεζα με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπενθυμίζεται πως σε βάρος του 51χρονου ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας την περασμένη Τετάρτη (25/1) ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.

Για την υπόθεση αυτή, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται και άλλα έξι άτομα, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητας.

Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή

Ο κατηγορούμενος σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μέσα από τα κρατητήρια αποκαλύπτοντας ο ίδιος το πραγματικό του όνομα αρνείται οποιαδήποτε ποινική εμπλοκή στην υπόθεση και αποδίδει τη σύλληψη του σε πολιτικούς λόγους κάνοντας λόγο για στοχοποίηση του από το 2018 συνδέοντας τη με την υπόθεση της Novartis.

Αμέσως μετά το τέλος της απολογίας του, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση σταθμίζοντας τα στοιχεία της δικογραφίας και τις δικές του υπερασπιστικής θέσεις.



Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Δάνεια μέσω μιας δήθεν εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έταζε στα θύματά του ο «Μάξιμος Σαράφης», ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, που συνελήφθη με την κατηγορία της απάτης.

Σύμφωνα με την Ασφάλεια Αττικής, τα μέλη αναζητούσαν επιχειρηματίες που επιθυμούσαν να λάβουν κάποιο δάνειο, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τους πρότειναν ως εναλλακτική λύση την απευθείας δανειοδότησή τους από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή με μεσιτεία της ανύπαρκτης εταιρείας, για την οποία παρουσίαζαν στα θύματά τους φανταστικές περιπτώσεις επιτυχούς δανειοδότησης άλλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι σε βάρος ακόμα 4 ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτες και πλαστογραφίες τετελεσμένες και σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.