Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
kikilias
Πολιτική

Κικίλιας για τουρισμό: Αναμένονται πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2023 από τις απευθείας πτήσεις από ΗΠΑ

Συγκεκριμένα και σε σχέση με τις επιδόσεις που καταγράφει στον τουρισμό η Αθήνα, τόνισε πως πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα όλων των ανθρώπων του κλάδου, της πρωτογενούς παραγωγής, του εμπορικού κόσμου και του ΕΟΤ που πραγματοποιεί καμπάνιες 12 μήνες τον χρόνο

Στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου μίλησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, όπου και μίλησε για τα έσοδα που αναμένονται στον τουρισμό την επόμενη σεζόν.

Όπως ανέφερε, περισσότερους από 1 εκατομμύριο τουρίστες και πολύ πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα αναμένεται να φέρουν στην Ελλάδα την επόμενη σεζόν οι απευθείας πτήσεις από ΗΠΑ. «Από τις 11 Μαρτίου έρχεται η πρώτη πτήση της Delta από τη Ν. Υόρκη και -προσέξτε- μέχρι τώρα έχουν ήδη ανακοινωθεί 56 πτήσεις την εβδομάδα από ΗΠΑ και Καναδά. Καθώς θα εξελίσσεται ο χειμώνας και η άνοιξη, θα προστίθενται και άλλες πτήσεις», είπε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι η τελευταία απευθείας πτήση της προηγούμενης σεζόν από ΗΠΑ ήταν στις 10 Γενάρη, που σημαίνει ότι πλέον η Αθήνα υποδέχεται Αμερικανούς ταξιδιώτες σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Συγκεκριμένα και σε σχέση με τις επιδόσεις που καταγράφει στον τουρισμό η Αθήνα, τόνισε πως πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα όλων των ανθρώπων του κλάδου, της πρωτογενούς παραγωγής, του εμπορικού κόσμου και του ΕΟΤ που πραγματοποιεί καμπάνιες 12 μήνες τον χρόνο. «Ειδικά οι Αμερικανοί ταξιδιώτες, πρώτον, μένουν πολλές ημέρες στην Αθήνα και δεύτερον -όπως μου λένε οι καταστηματάρχες- οι τουρίστες αυτοί είναι high spenders και δεν ρωτούν καν πόσο κάνει κάτι πριν το αγοράσουν. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς αυτό.

Σε σχέση με τα ελληνικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα που καταναλώνονται στα ξενοδοχεία, στα resorts και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στηρίζεται μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, της μεσαίας τάξης. Επίσης η κατασκευή, αφού 8 στις 10 επενδύσεις πλέον στη χώρα είναι τουριστικές. «Επενδύσεις σε υποδομές αλλά και σε ξενοδοχεία και resorts. Επομένως μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους», είπε χαρακτηριστικά.

Οι προβλέψεις για την ερχόμενη τουριστική περίοδο είναι «εξαιρετικές», όπως τόνισε, σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής από τον αριθμό των κρατήσεων. Υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις του 2023 αναμένονται καλύτερες από αυτές του 2022, ειδικά τους πρώτους μήνες, καθώς πέρυσι η παραλλαγή «Όμικρον» και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσαν σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες. Ωστόσο, -παρά τις κρίσεις- με στρατηγική και σκληρή, συλλογική δουλειά, τα ταξιδιωτικά έσοδα του 2022 προσεγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι πρόκειται για κίνηση τακτικισμού του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή η εικόνα λάσπης, πολύ υψηλών τόνων, εκατέρωθεν προσωπικών κατηγοριών, ο τρόπος με τον οποίο η μείζονα αντιπολίτευση θεωρεί ότι θα εργαλειοποιήσει ένα θέμα σε προεκλογικό χρόνο, βγαίνει προς τα έξω, στην κοινωνία και στους πολίτες, και δεν με εκφράζει, δεν με αντιπροσωπεύει. Είναι προφανές ότι με αυτόν τον τρόπο οι κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά δεν θέλουν να χυθεί φως σε μία πολύ σημαντική και πολύ σοβαρή υπόθεση, στην οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από έξι μήνες πήρε δύσκολες αποφάσεις και ο ίδιος κίνησε τις διαδικασίες και ως προς την ελληνική Δικαιοσύνη και ως προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη διερεύνηση του θέματος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.