Η µάχη που θα δώσουν τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην πρώτη εκλογική αναµέτρηση µε την απλή αναλογική, η οποία θα αναδείξει τη νέα Κοινοβουλευτική Οµάδα, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς σε τοπικό επίπεδο θα συγκρουστούν οι δύο βασικές τάσεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή των προεδρικών, που στήριζε και στηρίζει όλες τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, και η άλλη που στέκεται επικριτικά στις αποφάσεις του προέδρου, επικαλούµενη τις περισσότερες φορές το «αριστερό πρόσηµο» του κόµµατός τους. Στην πραγµατικότητα, αυτό που θα αναδειχθεί µέσα από την κάλπη είναι κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα ελέγχει και σε ποιον βαθµό και την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το κόµµα.

Φυσικά σε αυτή τη διαδικασία παίζουν µεγάλο ρόλο τα πρόσωπα τα οποία θα βρεθούν αντιµέτωπα στο κυνήγι του σταυρού, καθώς τα στελέχη της «Οµπρέλας» -που κυρίως ασκούν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα- είναι γνωστά και προβεβληµένα στελέχη, τα οποία διεκδικούν µε αξιώσεις µία έδρα στο επόµενο Κοινοβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Α’ Αθήνας οι προεδρικοί ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος θα βρεθούν απέναντι στον Νίκο Φίλη και τον Νίκο Βούτση, που ηγούνται της οµάδας των «53+».

______


Καθώς µάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής στις εκλογές του 2019 είχε εκλεγεί πρώτος σε ψήφους, µε τον ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο να τον ακολουθεί, όλα δείχνουν ότι η µάχη αυτή τη φορά θα είναι ιδιαίτερα σκληρή, καθώς ο πρώην υπουργός Παιδείας, που είναι ιδιαίτερα δηµοφιλής στην περιφέρειά του, θα βρεθεί απέναντι στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Μάχη για την πέµπτη θέση αναµένεται να δώσουν οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Μάγκυ ∆ούση, Μυρσίνη Ζορµπά, Αγγελική Αδαµοπούλου, Γιώργος Κυρίτσης και ο γραµµατέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Βλαχάκης. Αλλά και στον Βόρειο Τοµέα τα πράγµατα δεν µοιάζουν να είναι πιο εύκολα.

Στην προηγούµενη εκλογική αναµέτρηση του 2019 είχαν εκλεγεί τέσσερις βουλευτές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν πρώτος σε ψήφους, ενώ ακολουθούσαν οι προεδρικοί Κώστας Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργος Κατρούγκαλος. Σε αυτή την εκλογική αναµέτρηση αναµένεται να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος διεκδικεί µε αξιώσεις µια θέση στη Βουλή, αλλά και ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, η Αννέτα Καββαδία, ο ∆ηµήτρης Χατζησωκράτης και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κόµµατος, Τάνια Καραγιάννη.

Οι μάχες στήθος με στήθος

Στον Νότιο Τοµέα, η µάχη για µια θέση στη Βουλή θα δοθεί στήθος µε στήθος, καθώς, πέραν του Νίκου Παππά, του Γιάννη Μπαλάφα, της Θεανώς Φωτίου, της Ραλλίας Χρηστίδου και του Γιάννη Μουζάλα, διεκδικούν µε πολλές πιθανότητες µια θέση για τη Βουλή ο διευθυντής της Κ.Ο., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης.

Ακόµα ακούγεται ότι σε αυτή την περιφέρεια αναµένεται να κατέβει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εάν τελικά αποφασίσει να επιστρέψει στην πολιτική και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η «µάχη των µαχών» αναµένεται, ωστόσο, να δοθεί στον ∆υτικό Τοµέα της Β’ Αθηνών, όπου εκεί θα βρεθούν αντιµέτωπες για την πρωτιά η Εφη Αχτσιόγλου και η Ρένα ∆ούρου.

_______
 Οι δυο τους µπορεί να ανήκουν στην ίδια τάση του ΣΥΡΙΖΑ, το ποια θα επικρατήσει ωστόσο έχει τη σηµασία της σε µια µάχη γοήτρου, καθώς η µία εκπροσωπεί τη νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η άλλη εκφράζει τον κοµµατικό µηχανισµό και τους ανθρώπους που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ «κόµµα εξουσίας».

Στην ίδια περιοχή εκλέγονται ο ∆ηµήτρης Βίτσας, η Χαρά Καφαντάρη, ο Πάνος Ρήγας, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Παναγιώτης Κουρουµπλής. Τελευταίο αναµένεται να ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόµµατος, το οποίο χειρίζεται προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας. Ηδη φαίνεται πως έχουν συµπληρωθεί τρεις θέσεις από τον καθηγητή του Harvard Οθωνα Ηλιόπουλο, που θα εκπροσωπεί και τον απόδηµο Ελληνισµό, τον πρώην υπουργό Εθνικής Αµυνας και επίτιµο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, και τη νέα εκπρόσωπο Τύπου του κόµµατος, Πόπη Τσαπανίδου.

Από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας προβλέπεται να απουσιάζει το όνοµα του Βασίλη Βασιλικού αλλά και του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκου Φλαµπουράρη. Οι πληροφορίες θέλουν ακόµα τον Γιάννη ∆ραγασάκη να µην κατεβαίνει στον ∆υτικό Τοµέα, όπου είναι εκλεγµένος σήµερα, αλλά να επιθυµεί να είναι τελευταίος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αποχωρώντας µε αυτόν τον τρόπο από την ενεργό πολιτική πραγµατικότητα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 21/1