Σειρά επίσημων επισκέψεων που σηματοδοτούν την εξωστρέφεια της Ελλάδας έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ταξίδια προγραμματίζονται και το επόμενο διάστημα. Σε αυτά περιλαμβάνονται επισκέψεις που έχουν τον κλασικό, εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά έχουν πραγματοποιηθεί και ταξίδια που έχουν ειδικό συμβολισμό για την Ελλάδα.

Αντιπροσωπευτική ήταν η επίσκεψη στην Ουκρανία. Στις 3 Νοεμβρίου, η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου ταξίδεψε στην εμπόλεμη χώρα και βρέθηκε στις πληγείσες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς πόλεις, όπου είχε συνομιλίες με τις τοπικές Αρχές και κατοίκους, επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου, ενώ μετέβη και στο Κοινοβούλιο, όπου την υποδέχθηκε ο πρόεδρός του, Ruslan Stefanchuk. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με το φωτογραφικό στιγμιότυπο να έχει ιστορική αξία.

Η κ. Σακελλαροπούλου παραβρέθηκε επίσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Westminster, στο Λονδίνο, όπως και στη δεξίωση που παρατέθηκε, αμέσως μετά, από τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλέβερλι.

Το τελευταίο χρονικά ταξίδι της πρώτης πολίτη της χώρας ήταν στη Γερμανία, ως προσκεκλημένης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ήταν η πρώτη επίσκεψη της Ελληνίδας Προέδρου στη Γερμανία και είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση των δύο προέδρων στην άτυπη σύνοδο αρχηγών κρατών στη Μάλτα τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ έρχεται σε μια περίοδο που οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2022 η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε επίσκεψη στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της χώρας, Ρούμεν Ραντέφ. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ κατά τη διαμονή της στη Βουλγαρία συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας. Περίπου έναν μήνα νωρίτερα, στις 7 Οκτωβρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του ομολόγου της στη Μάλτα, Τζορτζ Βέλα, και είχε ταξιδέψει στο νησί της Μεσογείου για να συμμετάσχει στην 17η Ατυπη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Ομάδας Arraiolos.

Τον Ιούνιο του 2022 η Πρόεδρος επισκέφθηκε το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης Νατζβάιλερ Στρούτχοφ, όπου βρήκαν φρικτό θάνατο περίπου 17.000 άνθρωποι. Η κ. Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στο μουσείο, έκανε τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας, αφιερωμένης στη μνήμη των Ελλήνων θυμάτων, και κατέθεσε στεφάνι.

Τον ίδιο μήνα, η Πρόεδρος μετέβη στη Λετονία και τη Λιθουανία, προκειμένου να συναντήσει τον Λετονό πρωθυπουργό, Κρισγιάνις Κάρινς, και τον Λιθουανό πρόεδρο, Γκιτάνας Ναουσέντα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 21/1