«Πιθανό το σενάριο μιας πρότασης μομφής», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Εξέφρασε δε, την προσωπική του άποψη ότι οι παρακολουθήσεις είχαν οικονομικό χαρακτήρα και πως έχει να κάνει με «μαύρο» χρήμα.

Ακόμη, είπε πως η ΕΥΠ χρησιμοποιήθηκε για δουλίτσες, ενώ ανέφερε πως ο πρωθυπουργός γνώριζε και ήταν «ενορχηστρωτής».

Σημείωσε, επίσης, πως ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να παραιτηθεί από άποψη πολιτικής ευθύνης, ενώ ανέφερε πως ο πρωθυπουργός ταπεινώνει την χώρα διεθνώς.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, ανάξια διαψεύσεως τα όσα υποστηρίζει ο κ. Καλογρίτσας στο Ειδικό Δικαστήριο.


Μεταξύ άλλων, τόνισε

Ερωτηθείς αν θα καταθέσει πρόταση μομφής ο κ. Τσίπρας:

Ν.ΦΙΛΗΣ: Κάποια ειδική πληροφορία δεν έχω, άκουσα χθες τον κ.Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας που κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί αυτό κατά τη γνώμη μου προλειαίνει το έδαφος μιας μεγάλης πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης στη Βουλή η οποία είναι προφανές ότι θα έχει ως στόχο την παραίτηση της κυβέρνησης.

ΔΗΜ: Άρα η κορύφωση μιας τέτοιας διαδικασίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν μπορεί παρά να είναι μια πρόταση μομφής

Ν.ΦΙΛΗΣ: Είναι μέσα στα πιθανά σενάρια.

Αναφορικά με τις παρακολουθήσεις:

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο ειδικότερο σχόλιο γιατί έχουν δημοσιευτεί, δεν έχουν διαψευστεί, επιβεβαιώνονται τώρα και από την ΑΔΑΕ για επίσημη παρακολούθηση προσώπων όπως υπουργοί και όπως και άτομα τα οποία εμπλέκονται στο θέμα της αγοράς εξοπλισμών είτε αυτός είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είτε είναι στελέχη του υπουργείου Άμυνας υπεύθυνα για τις προμήθειες εξοπλισμού. Οι παρακολουθήσεις έχουν ένα οικονομικό χαρακτήρα κατά την άποψή μου. Έχει να κάνει με το μαύρο χρήμα όπως επίσης και η παρακολούθηση του υπουργού ενέργειας έχει να κάνει ξανά με επιχειρηματικές δραστηριότητες άρα ο κ.Μητσοτάκης ως καθ’ ύλην πολιτικά υπεύθυνος της ΕΥΠ χρησιμοποίησε την ΕΥΠ για δουλίτσες.

ΔΗΜ: Ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν είχε καμία γνώση ο πρωθυπουργός

Ν.ΦΙΛΗΣ: Και όταν έμαθε για το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ για παράδειγμα για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ του έδωσε και ένα χρόνο παραπάνω θητεία; Υπάρχει σκιά, η βαριά σκιά, εγώ δεν πιστεύω τίποτα αλλά εδώ υπάρχει αλληλοεκβιασμός. Υπάρχουν χρήματα και πολιτικός αλληλοεκβιασμός.

Ερωτηθείς αν πείθεται από την απάντηση της κυβέρνησης ότι ο πρωθυπουργός ότι δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις:

Ν.ΦΙΛΗΣ: Ποιος πείθεται, πείθεται η κοινή γνώμη; Το 70% των πολιτών θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο γνώριζε αλλά και ενορχήστρωνε σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αν δεν γνώριζε ότι η ΕΥΠ είναι σουρωτήρι εις βάρος της δημοκρατίας τότε έχει πολιτική ευθύνη.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου περί ρυπαρών κέντρων:

Ν.ΦΙΛΗΣ: Τα ρυπαρά κέντρα είναι στο Μαξίμου μέσα. Αν δεν τα γνώριζε αυτά ο πρωθυπουργός όφειλε να παραιτηθεί από άποψη πολιτικής ευθύνης. Όφειλε να κάνει ανακατατάξεις και όχι να συγκαλύπτει τη διερεύνηση των σκανδάλων. Η συγκάλυψη που επιχειρεί και με τη νέα νομοθεσία ο πρωθυπουργός είναι άλλη μια ομολογία ότι γνώριζε, ενορχήστρωνε και τώρα θέλει να συγκαλύψει.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να πάμε σε εκλογές μετά την ενδεχόμενη κατάθεση πρότασης μομφής:

Ν.ΦΙΛΗΣ: Από χθες έπρεπε να πάει σε εκλογές. Δημιουργείται πια ένα κλίμα μιας πολιτικής κρίσης η οποία επικάθεται πάνω στην οικονομική κρίση, στην κρίση καθημερινότητας του πολίτη και χρειάζεται μια πολιτική διέξοδο σε όλο αυτό το κουβάρι των κρίσεων.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η ακραία πόλωση του πολιτικού κλίματος έχει αντίστοιχα στοιχεία έντασης με το ‘89:

Ν.ΦΙΛΗΣ: Κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, δεν επαναλαμβάνεται. Πιστεύω ότι τώρα έχουμε πολύ ισχυρά κοινωνικά και πολιτικά επίδικα τα οποία θα καθορίσουν πράγματι μια σύγκρουση, μια σύγκρουση που έχει να κάνει με μια ριζικά διαφορετική πολιτική ηθική εκατέρωθεν. Από τη μια έχουμε διαφθορά, εννοώ τη ΝΔ, έχουμε εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων, έχουμε πολιτικές οι οποίες διαλύουν το κοινωνικό και δημοκρατικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης, τα εργασιακά δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες τα διαλύουν. Οι υποκλοπές είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως διαλύεται αυτό το στοιχείο το δημοκρατικό της μεταπολίτευσης, και από την άλλη έχουμε μια πρόταση που ακουμπάει σε κοινωνική ανάγκη να εκφραστεί ένας δημοκρατικός ριζοσπαστισμός στις εκλογές που να δίνει λύσεις στα θέματα της οικονομίας, της καθημερινότητας και να εντάσσει τη χώρα σε ένα νέο περιβάλλον διεθνές, όχι ταπεινωμένη. Ο πρωθυπουργός ταπεινώνει τη χώρα διεθνώς σήμερα.

Αναφορικά με τα όσα υποστηρίζει ο κ.Καλογρίτσας στο Ειδικό Δικαστήριο:

Ν.ΦΙΛΗΣ: Ανάξια διαψεύσεως είναι. Ο κ.Καλογρίτσας έχει δικαίωμα να επικαλείται ότι θέλει αληθινά και ψέματα γιατί είναι κατηγορούμενος. Ο κ. Παππάς δεν έκανε αυτές τις fake αποκαλύψεις, κρίνεται με βάση την πολιτική επιλογή που έκανε στο θέμα της αδειοδότησης. Ο κ. Καλογρίτσας, καταλαβαίνω είναι ανθρώπινο να λεει τα πάντα. Επίσης ο κ. Καλογρίτσας έχει μια πολιτική διαδρομή από το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, ακούμπησε και το ΣΥΡΙΖΑ και πηγαίνει ξανά στη ΝΔ. Είναι περιηγητής του πολιτικού συστήματος ο κ.Καλογρίτσας για επιχειρηματικά συμφέροντα προφανώς γιατί τώρα παίζει το αν θα πληρώσει 70 εκατομμύρια χρωστούμενα δάνεια και αυτό είναι ένα υπόβαθρο συναλλαγής μέσα στη δίκη από την πλευρά του κ. Καλόγρίτσα. Ό, τι υπάρχει θα ειπωθεί δημόσια. Ένα πράγματα θέλω να πω ότι πρώτον ο Καλογρίτσας δεν πήρε άδεια τηλεοπτική επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον ο κ. Μαρινάκης ο οποίος κατέθεσε στη δίκη είπε ότι ο διαγωνισμός ήταν άψογος άρα προς τι ο ψόγος και οι κατηγορίες.

ΔΗΜ: Ναι αλλά ο κ. Μαρινάκης είπε ότι τον κάλεσε ο κ. Παππάς να δώσει δάνειο στον κ. Καλογρίτσα. Είχε πάει και στον κ.Κοντομηνά ο κ.Καλογρίτσας και του είπε «να μοιραστούμε το Συριζοκάναλο»

Ν.ΦΙΛΗΣ: Για το πολιτικό μιλάμε, ο διαγωνισμός δεν έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ συριζοκάναλο στον Καλογρίτσα και όπως είπε ο κ.Μαρινάκης ήταν άψογος ο διαγωνισμός.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα μειωθεί η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ:

Ν.ΦΙΛΗΣ: Οι χειρότερες δημοσκοπήσεις για το ΣΥΡΙΖΑ και οι ευνοϊκότερες για τη ΝΔ έχουν ένα στοιχείο, 15% τουλάχιστον αδιευκρίνιστη ψήφο, αυτό μπορεί να ανατρέψει την εικόνα την οποία εμφανίζει σήμερα δημοσκοπικά υπέρ της ΝΔ. Και δεύτερον ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών δεν έχει αποφασίσει αν θα ψηφίσει διότι η κρίση των πολιτών απέναντι στα πολιτικά κόμματα είναι σε σχέση με όλο το πολιτικό σύστημα αρνητική με διαφοροποιήσεις.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι αναγκαία η ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη:

Ν.ΦΙΛΗΣ: Βεβαίως είναι αναγκαία και άργησε να γίνει. Τον αφήσανε δύο χρόνια να κάνει προπαγάνδα μέσα από τη φυλακή. Μας κοροϊδεύει τώρα η κυβέρνηση που θέλει να φέρει τροπολογία προεκλογικά, το κάνει για ψηφοθηρικούς λόγους.