Φάκελο, με τον οποίο πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος  της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο φάκελος περιέχει στοιχεία που επιβεβαιώνουν όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ «την παρακολούθηση από την ΕΥΠ ανώτατου αξιωματικού του στρατεύματος, πρώην συμβούλων σε θέματα άμυνας και διπλωματίας αλλά και ενός εν ενεργεία υπουργού».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό η νέα πρωτοβουλία του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα των πρόσφατων ελέγχων στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να μεταβεί ο ίδιος στο γραφείο του κ. Ράμμου. Μετά τη συνάντησή τους κρατούσε στα χέρια του έναν λευκό φάκελο. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι στον φάκελο αυτόν «επιβεβαιώνεται από την ΑΔΑΕ η παρακολούθηση τουλάχιστον έξι ακόμη πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων».

«Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος της ΑΔΑΕ.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η κυβέρνηση βάλει ευθέως κατά του πρόεδρου της ΑΔΑΕ κατηγορώντας τον κ. Ράμμο για προνομιακές σχέσεις της ανεξάρτητης αρχής με τον Αλέξη Τσίπρα.

 «Το περιεχόμενο του φακέλου ανακοινώνεται ταχύτατα και κατά σύμπτωση μάλλον, εκεί που δημοσιεύονται και οι πληροφορίες των ρυπαρών δικτύων. Τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

 Ενημέρωσε την ΠτΔ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε για το θέμα των παρακολουθήσεων και σε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για το αποτέλεσμα του ελέγχου της ΑΔΑΕ.

«Ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα της χώρας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου, με την ίδια να απαντά:

«Στη συγκυρία που διανύουμε και στο διεθνές περιβάλλον που βρισκόμαστε, οι αρμόδιες αρχές έχουν καθήκον να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφάλειας και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι μία δύσκολη στάθμιση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, από τη μεριά του έκανε λόγο για βαρύ ατόπημα Τσίπρα.

«Βαρύτερο ατόπημα του κ. Τσίπρα θα είναι, αξιοποιώντας τα παρανόμως εξαχθέντα στοιχεία που του ενεχείρισε ο κ. Ράμμος, να εμπλέξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέδιο εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, στη λίστα των ονομάτων της λίστας του Χρήστου Ράμμου βρίσκονται ένας υπουργός, τέσσερα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και ένας σύμβουλος ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου.

 Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Ο Πρωθυπουργός απόψε έχει δύο υποχρεώσεις: Η πρώτη, να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν για το κράτος δικαίου και την εθνική μας ασφάλεια. Και η δεύτερη, να προκαλέσει άμεσα, αύριο το πρωί, την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις – ούτως ή άλλως δεδομένες – ευθύνες τους», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί με σφραγισμένους φακέλους, κατ’ ιδίαν απαντήσεις και ιδιωτικές συναντήσεις», αναφέρουν από την Ελληνική Λύση.

 «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από μια κυβέρνηση, μια Βουλή και μια δικαιοσύνη που θέλουν να συγκαλύψουν την υπόθεση, να μάθουμε την αλήθεια», λένε από το ΜέΡΑ25.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής όπου αναμένεται να κατονομάσει τα πρόσωπα που παρακολουθούσε η ΕΥΠ, διασταυρώνοντας τα στοιχεία της ΑΔΑΕ με το αίτημά του για ελέγχους.

 Παραίτηση Μητσοτάκη ζητά ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε σκληρή δήλωσή του, μίλησε για εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός του Μαξίμου και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για συνταγματική εκτροπή, ζήτησε την παραίτησή του.

«Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις έτσι και αλλιώς αμετάθετες πολιτικές ευθύνες του. Και οφείλει να πράξει αυτό που θα έπραττε οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα, σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Να παραιτηθεί», τόνισε ο κ. Τσίπρας παραπέμποντας για περισσότερες διευκρινίσεις στην αυριανή συζήτηση της Βουλής.

Το ύφος των δηλώσεων του κ. Τσίπρα που μάλιστα ακολούθησαν της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που έχει όχι μόνο συμβολική σημασία, ενίσχυσαν τα σενάρια που θέλουν αύριο, Τετάρτη, τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση στη Βουλή να καταθέτει πρόταση μομφής, κάτι που, όπως λένε οι πληροφορίες, έχει κλειδώσει.

«Σηκώνοντας το γάντι», η κυβέρνηση κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ενώ έκανε λόγο για «μεθόδευση, που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη» (σ.σ. «φωτογραφίζοντας» τα δημοσιεύματα για την υπόθεση των υποκλοπών). Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για τη συζήτηση στη Βουλή, που θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής, καθώς θα έχει έτσι την ευκαιρία να θέσει τον Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των ευθυνών του για τα σκάνδαλα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρχει η δυνατότητα να έρθει στο προσκήνιο η σύγκριση της τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τετραετία του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα επίπεδα, αλλά και να επαναβεβαιωθεί το συμπαγές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όπως σχολίαζουν στην κυβέρνηση.

Η πλήρης δήλωση Οικονόμου

«Με το αποψινό παραλήρημα του κ. Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Με υλικό που εδώ και καιρό έχουν στην διάθεσή τους, ρυπαρά δίκτυα προχωρά σε ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα. Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα! Πως ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πως είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το "Μάξιμο Σαράφη", που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.