Στην προσπάθεια ενδυναμώσεως και ενισχύσεως της Πολεμικής Αεροπορίας για να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,από το Σχηματάρι Βοιωτίας, μιλώντας κατά την τελετή τω εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο υλοποιήσεως των υποχρεώσεων των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) της Lockheed Martin για το πρόγραμμα της αναβαθμίσεως των F-16V (πρόγραμμα SSI).

«Με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και την αναβάθμιση των F-16 αλλά και τη μοίρα F-35 αργότερα, οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η προαναφερθείσα τελετή εγκαινίων του νέου υπόστεγου υγρού αποχρωματισμού και βαφής αεροσκαφών και του νέου κτιρίου χημικών διεργασιών της ΕΑΒ εντάσσονται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα ΑΩ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Lockheed Martin για την αναβάθμιση των 83 μαχητικών F-16 Block.52+ F-16 και Block.52+ADV της ΠΑ σε F-16V, αποτελούμενο από 14 συνολικά έργα.



Το νέο υπόστεγο της ΕΑΒ (συνολικής επιφανείας 2.983 τ.μ.) παρέχει τη δυνατότητα στην εταιρεία να υλοποιεί με υπερσύγχρονες μεθόδους χρωματισμούς αεροσκαφών. Μπορεί να φιλοξενήσει, ανεξάρτητα, αεροσκάφη διαφόρων μεγεθών, όπως C-130, F-16, καθώς και ελικόπτερα. Το κτίριο Ανοδίωσης (συνολικής επιφανείας 1.398 τ.μ.) ανταποκρίνεται πλήρως στις υψηλές απαιτήσεις χημικών διεργασιών της ΕΑΒ, ενώ και οι δύο νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν τεχνολογίες απολύτως φιλικές προς το περιβάλλον, όπως σημειώνεται από την εταιρεία.

Μετά την τελετή παραδόθηκε στην ΠΑ και το πρώτο διθέσιο -και πέμπτο συνολικά- αναβαθμισμένο F-16V, που απογειώθηκε από την Τανάγρα με προορισμό την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας στην Κρήτη, γεγονός που αναμένεται να αναβαθμίσει κατακόρυφα το επίπεδο εκπαιδεύσεως των χειριστών της 343 Μοίρας, στη δύναμη της οποίας εντάσσονται όλα τα νεοπαραληφθέντα αεροσκάφη του τύπου.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν, εκτός του πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Αναπτύξεως και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Χαρδαλιάς, ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος, ο οποίος χοροστάτησε στην τελετή, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, και ο συνάδελφός του πρέσβης των ΗΑΕ, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ΓΕΣ αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ΓΕΝ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο πρώην ΥΕΘΑ και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην ΥΦΕΘΑ και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος ε.α. Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και Γ. Τσίπρας, ως εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, ο βουλευτής της ΝΔ αρχιπλοίαρχος ε.α. Στέφανος Γκίκας, πλήθος αξιωματικών των Ένοπλων Δυνάμεων, 11 συνολικώς αντιπρόεδροι της Lockheed Martin Aeronautics, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η εταιρεία στο εν λόγω πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής των Aeronautics της εταιρείας, Γκρεγκ Ούλμερ, o αντιπρόεδρος Ελλάδος, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της εταιρείας Ντένις Πλέσσας και άλλοι, και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως.

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και την αναβάθμιση των F-16 αλλά και τη μοίρα F-35 αργότερα, οι Ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στους «δίδυμους πυλώνες που στηρίζουν τη σημερινή Ελλάδα» λέγοντας: «Από τη μια τον πατριωτισμό της ευθύνης που θέλει την Ελλάδα πάντα ισχυρή δύναμη αποτροπής αλλά και προώθησης της ειρήνης. Και δίπλα του, την αναπτυξιακή τροχιά, που επιστρέφει ως δίκαιο μέρισμα στον πολίτη».



Αναφερόμενος στις απειλές Ερντογάν περί «βραδινής ελεύσεως» και άλλα τέτοια ευτράπελα, ο πρωθυπουργός τόνισε «Στο πεδίο των ανοιχτών απειλών απαντάμε με αποφασιστική ετοιμότητα στην οποία μεγαλόστομη επιθετικότητα». Επιπλέον σχολίασε: «Όσοι διαλαλούν ότι ίσως έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, να ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα». Και προσέθεσε: «Θα το ξαναπώ ότι η πατρίδα μας δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο».

Υπογράμμισε ότι την Τρίτη «γράφονται δύο εμβληματικά γεγονότα» και συμπλήρωσε: «Το πέμπτο αναβαθμισμένο σε έκδοση viper F-16 είναι έτοιμο να πετάξει από εδώ στην Κρήτη για να αναλάβει υπηρεσία. Και το τεχνικό κέντρο της ΕΑΒ αποκτά δυο σημαντικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της μακράς συνεργασίας που έχει με την ΕΑΒ η Lockheed Martin».



Αναφερόμενος στη συνεργασία ΕΑΒ και Lockheed Martin, επισήμανε: «Μας κάνουν όλους περήφανους καθώς επιβεβαιώνουν τη συνέπεια στο πρόγραμμα ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας».

Όπως είπε, «αιχμή της ΕΑΒ είναι η αναβάθμιση των F-16 αλλά και η ολοκλήρωση του προγράμματος των P-3 Orion και η συντήρηση των C-130 και των πυροσβεστικών μας αεροσκαφών».

Τέλος, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, να αναφερθεί στη συνεργασία ελληνικών πανεπιστημίων με την ΕΑΒ για την ανάπτυξη των προγραμμάτων κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV/Drones) όπως ο «Αρχύτας» και ο «Γρύπας».

Προσέθεσε μάλιστα ότι η ΕΑΒ «με 700 νέες προσλήψεις, διαθέτει πλέον 2.000 στελέχη με υψηλή εξειδίκευση και νέα συλλογική σύμβαση εργασίας», ενώ ξεκαθάρισε ότι «ξεκινά η διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή με ποσοστό έως 49%» ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι «το πλειοψηφικό ποσοστό της ΕΑΒ θα παραμένει πάντα στο ελληνικό Δημόσιο».



Από την πλευρά του, ο Γκρεγκ Ούλμερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin (Aeronautics), τόνισε πως «είναι τιμή μας να βλέπουμε τα επιτυχή αποτελέσματα της συνεργασίας μας με την ΕΑΒ, την ελληνική κυβέρνηση και την κυβέρνηση των ΗΠΑ». Για τις δυνατότητες των F-16V σημείωσε ότι «θα είναι τα πιο εξελιγμένα F-16 στην Ευρώπη» και αναφέρθηκε λεπτομερώς στο σύγχρονο ραντάρ, τα εξελιγμένα οπλικά συστήματα που μπορούν να μεταφέρουν καθώς και στο νέο κόκπιτ των αναβαθμισμένων αεροσκαφών.

Ο Ντένης Πλέσσας, περιφερειακός αντιπρόεδρος των Global Pursuits για Ελλάδα, Ιταλία, Αμερική, Ινδία, Μέση Ανατολή και Αφρική της Lockheed Martin, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «εγκαινιάζονται σήμερα (σημ. Τρίτη), μια σειρά έργων υποδομής που προσφέρουν νέες δυνατότητες στην ΕΑΒ», ενώ ξεκαθάρισε ότι «πρόθεση της Lockheed Martin είναι κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας να συνοδεύεται από αντίστοιχο αναπτυξιακό πρόγραμμα».

Ακολούθως, αναφέρθηκε λεπτομερώς στα 12 διαφορετικά προγράμματα, που «ενισχύουν τις δυνατότητες της ΕΑΒ και της Πολεμικής Αεροπορίας», όπως είπε, «ενώ προσφέρουν σημαντικά ΑΩ, ανταποδοτικές δραστηριότητες έργου, υποδομών και νέων τεχνολογιών», μη παραλείποντας να αναφερθεί στο προσωπικό της ΕΑΒ, τονίζοντας ότι διαθέτει «υψηλές προδιαγραφές, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί στην Ελλάδα».



Ο πρόεδρος της ΕΑΒ, αντιπτέραρχος (ΤΑΜ) ε.α. Ιωάννης Κούτρας, επεσήμανε πως «η ΕΑΒ ως ο βασικότερος και ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός βραχίονας της αμυντικής βιομηχανίας, με ιστορία 48 και πλέον ετών, δεν θα μπορούσε παρά να έχει τις ανάλογες εγκαταστάσεις για να εκπληρώνει τον ρόλο και την αποστολή της». Και προσέθεσε: «Με τα προγράμματα που υλοποιούνται ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την ΕΑΒ, η οποία δηλώνει παρούσα στη διεθνή αγορά, στηριζόμενη στο τρίπτυχο Παραγωγή-Εκπαίδευση-Καινοτομία».

Τέλος, οι επίσημοι και οι άλλοι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν στα σημεία παραγωγής και αναβαθμίσεως των μαχητικών F-16V και ενημερώθηκαν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις αναβαθμίσεις σε τουλάχιστον τέσσερα αεροσκάφη που βρίσκονται, σε διαφορετικές φάσεις, στη γραμμή παραγωγής.