«Είναι κοινό µυστικό, οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές, και οι δεύτερες θα γίνουν τέσσερις µε πέντε εβδοµάδες µετά», είπε µιλώντας στην Εκτελεστική Γραµµατεία της Ν.∆. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ορίζοντας ο ίδιος πλέον και το χρονοδιάγραµµα των εκλογικών αναµετρήσεων. Ουσιαστικά, µια αντίστροφη µέτρηση 100 ηµερών έχει ξεκινήσει για την κυβέρνηση, προκειµένου να διεκδικήσει τον δικό της στόχο, που δεν είναι άλλος από την πολυπόθητη αυτοδυναµία. Τι γίνεται όµως µε το ΠΑΣΟΚ, που µιλά για σοσιαλδηµοκρατική κυβέρνηση, και τον ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζει την ανάγκη για «προοδευτική διακυβέρνηση»;

tsipras_2
Αρκετοί αναρωτήθηκαν γιατί ο Αλέξης Τσίπρας από το βήµα της ∆ΕΘ βιάστηκε να τονίσει ότι δεν θα σχηµατίσει κυβέρνηση «ηττηµένων», εννοώντας ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόµµα στις εκλογές, ακόµα και αν υπάρχει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε συνεργασία µε άλλα κόµµατα, δεν θα προσπαθήσει καν µε τους συσχετισµούς αυτούς για τη δηµιουργία κυβερνητικού συνασπισµού. Εκαψε ένα εναλλακτικό σενάριο;

Μάλλον όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ, µε εµπειρία διακυβέρνησης, πλέον πηγαίνει στις κάλπες έχοντας στο οπλοστάσιό του και εναλλακτικό σχέδιο. Αυτό δεν είναι άλλο από τη δηµιουργία ενός πλαισίου προγραµµατικών θέσεων, βασισµένων κυρίως στα εθνικά και τα οικονοµικά θέµατα, το οποίο θα κατατεθεί προς συζήτηση «σε όλες τις πολιτικές δυνάµεις του δηµοκρατικού τόξου», ακόµα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόµµα.

Σύµφωνα µε ένα από τα πιο έµπειρα στελέχη του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την έκπληξη παρουσιάζοντας µια διαφορετική πρόταση ως εναλλακτική σε αυτήν της προοδευτικής διακυβέρνησης, τότε το «µπαλάκι» των ευθυνών για ενδεχόµενο σκηνικό ακυβερνησίας θα πηγαίνει αυτοµάτως στη Ν.∆.

Κατά την ίδια πηγή, µε τη στρατηγική αυτή, πέρα από τον αιφνιδιασµό των αντίπαλων πολιτικών δυνάµεων, που θα περιµένουν µόνο ένα πλάνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωµατική αντιπολίτευση θα κερδίσει δυνάµεις και από τη δεξαµενή του Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ, που εµπεριέχει κυρίως ψηφοφόρους που έχουν στις προτεραιότητές τους την κυβερνησιµότητα.

Το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Στο σηµείο αυτό και στο ενδεχόµενο ο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει στο τραπέζι και αυτό το «χαρτί» την κρίσιµη ώρα των διερευνητικών εντολών στον πρώτο γύρο των εκλογών µε απλή αναλογική, το ενδιαφέρον θα στρέφεται στο ΠΑΣΟΚ.

Πολύ απλά διότι αυτό το σχέδιο που κάποια έµπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν ως εναλλακτικό αντιγράφει στην ουσία τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία για τις κάλπες. 
androulakis
 

∆ηλαδή την κατάθεση ενός προγράµµατος τόσο προς τη Ν.∆. όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ µε προοδευτικά χαρακτηριστικά στα οικονοµικά θέµατα, στη φορολόγηση, στα δικαιώµατα και σε άλλα σηµεία, µε ιδιαίτερη έµφαση στη συνεννόηση στα εθνικά θέµατα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη και στο στρατηγείο του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν ήδη ενηµερωθεί για ανάλογες συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ποντάρουν, ωστόσο, στα χαρακτηριστικά αξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και στη στάση του κόµµατος εντός της Βουλής, ειδικά στα εθνικά θέµατα.

«Ποιος είναι πιο αξιόπιστος την κρίσιµη ώρα για να µιλήσει για εθνική ευθύνη, ο Ανδρουλάκης, που το κόµµα του έχει ψηφίσει όλες τις συµφωνίες για τα εξοπλιστικά, ή ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν το έχει πράξει, παρά τις απειλές της Τουρκίας; Το ΠΑΣΟΚ, που ψηφίζει τα θετικά µέτρα για τους πολίτες, εκφράζοντας ωστόσο παράλληλα τη διαφωνία του, ή ο ΣΥΡΙΖΑ, που αρκείται σε λαϊκίστικα συνθήµατα χωρίς εναλλακτική πρόταση;», τονίζει ένας από τους πιο παλιούς και έµπειρους κοινοβουλευτικούς του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας παράλληλα πού ποντάρουν απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες το ΠΑΣΟΚ θα τονίζει όλο και περισσότερο τα κυβερνητικά του χαρακτηριστικά και την εµπειρία διακυβέρνησης που υπάρχει στο κόµµα και στα στελέχη του, ενώ παράλληλα θα ανασύρει διαρκώς θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποδοµούν την προσπάθεια όσων θέλουν να παρουσιάσουν την αξιωµατική αντιπολίτευση ως όχηµα σταθερότητας για τη χώρα. Συνοπτικά ετοιµαστείτε για σκάκι ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που θα κριθεί στην ευελιξία και την ταχύτητα µετάδοσης µηνυµάτων.

Πλαίσιο προγραµµατικών θέσεων στα εθνικά και τα οικονοµικά θέµατα, το οποίο θα κατατεθεί προς συζήτηση στις «δυνάµεις του δηµοκρατικού τόξου», ετοιµάζει ο ΣΥΡΙΖΑ