Την έναρξη της «γαλάζιας» προεκλογικής εκστρατείας µε κάθε επισηµότητα σηµατοδότησε η ανακοίνωση για τη σύσταση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Ν.∆.

Τον συντονισµό της επιτροπής θα έχει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και γενικός διευθυντής της Ν.∆., Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας µεταξύ κόµµατος και Μαξίµου, µεταφέροντας το µήνυµα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης, θα έχει υπό την εποπτεία του τον τοµέα της οργάνωσης των περιοδειών του πρωθυπουργού, καθώς και του συνόλου των κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόµµατος ανά την ελληνική περιφέρεια, όπως και αυτόν της συγκρότησης των κοµµατικών κλιµακίων που θα συµπληρώνουν το παζλ των εν λόγω εξορµήσεων.

Από κοινού

Παράλληλα, συνεχίζει, από κοινού µε τον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη Θανάση Νέζη, τη διαδικασία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων των επόµενων εθνικών εκλογών, ενώ έχει υπ’ ευθύνη του και την πραγµατοποίηση πολιτικών εκδηλώσεων µε στόχο την προβολή του κυβερνητικού έργου αλλά και την κατάθεση προτάσεων για το προεκλογικό πρόγραµµα της Ν.∆. ∆ίπλα του βρίσκεται ο γραµµατέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης, ο οποίος, βάσει των θεσµικών αρµοδιοτήτων του, θα ασχοληθεί επισταµένως µε το κεντρικό θέµα των εκλογικών αντιπροσώπων και τη δραστηριοποίηση των κοµµατικών οργανώσεων.

Ο ρόλος του Χαρδαλιά

Σε «παράγοντα X» ενόψει της επερχόµενης διπλής κάλπης αναδεικνύεται ο υφυπουργός Αµυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα έχει κοµβικό ρόλο στα οργανωτικά ζητήµατα, όπως η οικονοµική διαχείριση και η προτεραιοποίηση αναγκών και καταστάσεων, ενώ θα εισφέρει µε την εµπειρία του από την εποχή της δηµαρχίας του στον Βύρωνα και στο µέτωπο της προετοιµασίας των αυτοδιοικητικών πυρήνων της Ν.∆. στην ελληνική επικράτεια. Στο ίδιο πεδίο θα «τρέξουν» εν είδει... πασπαρτού οι Γιάννης Σµυρλής, Νίκος Παπουτσής, Γιάννης Παπαγεωργίου και Χριστιάνα Καλογήρου, µε την πρώην περιφερειάρχη να δραστηριοποιείται επίσης στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Εκλογολόγος

Ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και διαχρονικός εκλογολόγος του επιτελείου Μητσοτάκη, Θοδωρής Λιβάνιος, θα επιδοθεί στην ανάλυση των στοιχείων των µετρήσεων, καθώς και στην αποτελεσµατική παρουσίασή τους, ώστε να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο σε επίπεδο στρατηγικής και στόχευσης. Ο Γιάννης Οικονόµου θα παραµείνει στα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου µέχρι την επίσηµη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στη Φθιώτιδα. Θα τον αντικαταστήσει ο Ακης Σκέρτσος, αφού ολοκληρωθεί η εµπλοκή του στο µετεκλογικό κυβερνητικό πρόγραµµα της Ν.∆. Μάλιστα, προϊόντος του χρόνου, δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί (εξαιτίας του φόρτου εργασίας της προεκλογικής περιόδου) και µια αναπληρώτρια εκπρόσωπος, µε τα ονόµατα που βρίσκονται στο τραπέζι να είναι αυτά της Αριστοτελίας Πελώνη και της ευρωβουλευτού Αννας-Μισέλ Ασηµακοπούλου.

Επικοινωνία

Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Πειραιώς, Νίκος Ρωµανός, και η Ελενα Σώκου, σε συνεργασία µε το Γραφείο του Πρωθυπουργού, θα αναλάβουν τα ζητήµατα της επικοινωνίας και ΜΜΕ, ενώ η επικεφαλής της επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κύρα Κάπη, και ο Χρήστος Ζωγράφος θα επιµελούνται κάθε εµφάνιση του πρωθυπουργού, αλλά και την υλοποίηση των κεντρικών αξόνων της επικοινωνιακής τακτικής του Μαξίµου. Τα νέα σχήματα

Η «εκλογική οργανωτική δοµή» της Νέας Δημοκρατίας δεν τελειώνει εδώ, καθώς θα ακολουθήσουν και νεότερες ανακοινώσεις, µε νέα σχήµατα, που θα «τρέξουν» τις εκλογές τόσο σε τοπικό επίπεδο, ανά περιφέρεια, όσο και σε θεµατικό, µε βασικούς πυλώνες την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα παλιά στελέχη, τις εθελοντικές οργανώσεις, τους επιστηµονικούς συλλόγους, τις Ειδικές Κοµµατικές Οργανώσεις κ.ά.

Μέσα στα πρόσωπα που αναµένεται να αξιοποιηθούν είναι οι Γιώργος Καραγιάννης, Γιώργος Κατσαούνος, Αλεξάνδρα Σδούκου, Νάσος Μπαλέρµπας, Μπάµπης Σιάτρας, Γιώργος Σταµάτης κ.λπ. Στο µεταξύ, µε δεδοµένη την εικόνα των τελευταίων δηµοσκοπήσεων, όπου καταδεικνύεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραµένει το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός βγαίνει µπροστά προκειµένου να ηγηθεί του µεγαλύτερου «στοιχήµατος» της Ν.∆. ενόψει της διπλής κάλπης της άνοιξης, που δεν είναι άλλο από την ανάδειξη των κυβερνητικών πεπραγµένων και της προοπτικής που θα πρέπει να περιγραφούν για τη νέα τετραετία που έρχεται.

Οι συνεντεύξεις

Στο πλαίσιο αυτό, αρχής γενοµένης τη ∆ευτέρα, εγκαινιάστηκε ο κύκλος τεσσάρων θεµατικών συνεντεύξεων, σε καθεµία από τις οποίες θα αναλύεται το έργο της κυβέρνησης σε κρίσιµους τοµείς. Η πρώτη από αυτές αφορούσε την οικονοµία και θα ακολουθήσουν οι επόµενες µε ορόσηµο τη 10η Μαρτίου, που βάσει του σχεδιασµού για εκλογές στις 9 Απριλίου είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει την ηµεροµηνία ολοκλήρωσης των εργασιών της παρούσας Βουλής.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 21 Ιανουαρίου 2023.