Η ερχόμενη εβδομάδα φαντάζει ως το πλέον πιθανό ορόσημο για τη διενέργεια των τελευταίων κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία πριν από τις εθνικές εκλογές.

Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. θα εξελίσσονταν το Σαββατοκύριακο, όμως τελικά όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσουν την Παρασκευή. Οπως γίνεται αντιληπτό, το ότι θα υπάρξουν αλλαγές, και μάλιστα δομικές, στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί επιπρόσθετο ενδιαφέρον σχετικά με το νέο παζλ που θα δημιουργηθεί ελάχιστους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Οι όποιες αλλαγές θα έχουν σημαντικό πολιτικό, αλλά και υπηρεσιακό αποτύπωμα.

Ήδη οι ζυμώσεις στους κόλπους της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται στο ζενίθ τους στην παρούσα φάση και πλέον άπαντες οι εμπλεκόμενοι αναμένουν τις σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας παραμένει στη θέση του αρχηγού του Σώματος. Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπεται να έχει διετή θητεία. Ο αντιστράτηγος Σκούμας έχει συμπληρώσει στην αρχηγία μόλις ένα έτος. Άρα οι όποιες παρασκηνιακές φημολογίες περί αλλαγής του στερούνταν θεσμικού βάθους και μάλλον εξυπηρετούσαν προσωπικές σκοπιμότητες.

Οι ηχηρές αποχωρήσεις, οι αξιωματικοί που ακούγονται και τα ερωτήματα

Για τη θέση του υπαρχηγού, αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει ο νυν επιτελάρχης Λάζαρος Μαυρόπουλος, ενώ υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τα πόστα τους οι γενικοί επιθεωρητές Βορείου και Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγοι Δούβαλης και Κανέλλος αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά τους αντικαταστάτες τους, αναμένεται να αναβαθμιστούν από υποστράτηγοι σε αντιστράτηγοι οι Λευτέρης Γκαρίλας και Σπύρος Σκλάβος (ο γενικός της Στερεάς Ελλάδας), χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιον από τους προαναφερθέντες θα αντικαταστήσει ο καθένας. Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με βάση τα όσα έχουν ακουστεί εντόνως, ο σημερινός ΓΑΔΑρχης, Εμμανουήλ Δουρβετάκης, είναι εξαιρετικά πιθανό να αντικατασταθεί από τον Γιώργο Μιχαλόπουλο (νυν επικεφαλής στη Γενική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου).

Σε ό,τι αφορά τον διευθυντή Ασφάλειας, Δημήτρη Δάβαλο, φέρεται να οδεύει εκτός υπηρεσίας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους Ηλία Κοσσυβάκη (Εσωτερικών Υποθέσεων) και Νίκο Τσέτσικα (Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών). Για την αντικατάσταση της πολύ σημαντικής και από πλευράς διεθνούς συνεργασίας υπηρεσίας παίζει δυνατά μεταξύ άλλων το όνομα του Παναγιώτη Δημακαρέα από τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων.

Οι ανατακατάξεις 

Ερώτημα συνιστά η περίπτωση του Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθήνας, ενώ φαίνεται να παραμένουν κανονικά στις θέσεις τους οι γενικοί περιφερειακοί διευθυντές Κρήτης, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου, Γιώργος Λυμπινάκης, Αστέριος Μαντζιώκας και Παναγιώτης Πούπουζας, αντιστοίχως. Στον αντίποδα, σημαντικές ανακατατάξεις θα πρέπει να αναμένονται με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη, όπου, εκτός των άλλων, ακούγεται έντονα ότι ο διοικητής της Τροχαίας, Θωμάς Γέρμανος, θα αναβαθμιστεί σε γενικό διευθυντή.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 21/1